Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)- ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) URGE Projesi kapsamında, Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen işadamları ve şirket temsilcileri Isparta elmasıyla ilgili incelemelerde bulundu.
ITSO'nun ihracatı geliştirmek, yeni pazarlara açılmak için 'Isparta Dışına Çıkmadan Isparta'ya hizmet edemeyiz' sloganıyla başlattığı proje kapsamında çeşitli ülkelerden işadamları Isparta'yı ziyaret etti. Bu çerçevede, ITSO'nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Isparta Meyvesi Dünya Pazarı'nda 'Appche' Projesi kapsamında ihracat potansiyeline sahip ülkelere yaptıkları araştırma gezisinin ardından, Hindistan, Güney Afrika, Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden alım heyetleri Isparta'da incelemelerde bulundu.
İşadamları ve şirket temsilcilerine, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ile Meclis Üyesi Ahmet Öztürk öncülük etti. Heyet 5 gün boyunca proje ortakları olan Eğirdir, Gelendost ve Senirkent bölgesinde yer alan soğuk hava depoları ve elma bahçelerinde inceleme yaptı.
ITSO'yu ziyaret eden heyet burada da ülkelerindeki potansiyelleri anlattı ve Isparta ile çalışmaya hazır olduklarını belirtti.
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen de heyete, Isparta ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Gelen heyetin Isparta ile işbirliği noktasında olumlu yaklaşım gösterdiklerini belirten Başdeğirmen, "Dış ticarette en çok önem verdiğimiz sektörler arasında yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü yer almaktadır. Diğer yandan meyve sebze sektörü ilimizin ve özellikle ilimiz ilçelerinin ekonomik yapısında lokomotif görevi üstlenmiş durumdadır. Biz de bunun farkında olarak bu sektörde ihracat rakamımızı daha da nasıl artırabiliriz, işletmelerimize bu konuda nasıl destek olabiliriz sorusunu sürekli tartışıyorduk. Bu kapsamda Odamız öncülüğünde devletimizin sağlamış olduğu finansman desteği ile 'Isparta Meyvesi Dünya Pazarında' isimli projemizi hayata geçirdik" dedi.
DÜNYANIN EN LEZZETLİ ELMASI ISPARTA'DA
Yıllık 1 milyon ton elma üretiminin Isparta ekonomisinin can damarı durumunda olduğunu anlatan Şükrü Başdeğirmen, "İlimizde elma üretimi teknolojik aletler ve bilimsel veriler ışığında gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda birçok işletmemiz soğuk hava depoları, tasnifleme ve paketleme tesislerinde yüksek teknoloji ürünleri kullanmaktadır. Bu da ürünlerimizin her açıdan mükemmel durumda olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda iddia ediyorum ki bölgemiz elması, iklimsel ve coğrafi konumdan dolayı dünyanın en lezzetli elması durumundadır. Ürettiğimiz elmanın da ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Bir önceki yıl içerisinde Irak, Hindistan, Ürdün, Mısır, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, Libya, Malezya, Singapur ve Hindistan'a elma ihracatı gerçekleştirdik" diye konuştu.
ELMA TÜREVİ ÜRETİM
Elma üretimi yapmanın yanında elmanın türevlerini de sanayi tesislerinde ürettiklerine dikkati çeken Şükrü Başdeğirmen, "Bunlar elma cipsi, elma sirkesi ve elma suyu gibi ürünlerin üretimleridir. Elma üretiminin yanında ilimizde 31 bin ton kiraz üretimi, 16 bin ton kayısı ve birçok meyvenin de üretimi yapılmaktadır. Bu ürünlerde birçok ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Buradan da gördüğünüz üzere ilimiz Türkiye'nin meyve bahçesidir" dedi.
FOTOĞRAFLI