Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
#Türkiye İsrafı Önleme VakfıGastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, mutfakta en çok meyve ve sebze ile ekmek israfının yaşandığına dikkat çekerek, küçük önlemlerle bunun önüne geçilebileceğini belirtti. Fadıloğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde gıda israfına dikkat çekerek, israfı önlemek için yapılabilecekleri anlattı.
#Dünya Gıda GünüTürkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hazırladığı ‘Sayılarla İsraf Raporu’na göre ülkemizde milli gelirin yaklaşık yüzde 25’ine denk gelen 253 milyar lira israf ediliyor. İsraf edilen bu kaynakla, 150 bin lira değerinde 1 milyon 700 bin konut, her biri 3 milyon lira değerinde 16 derslikli 84 bin ilköğretim okulu yapılabiliyor. Raporda yer alan çarpıcı sonuçlar özetle şöyle:
#GazetehaberleriTicaret Bakanlığınca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması'na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yıl oldu. Araştırmaya göre, finansal tasarruf yapanların oranı yüzde 38,1'e yükselirken tasarruflar banka mevduatı yerine altına kaydı.
#İsrafKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkDünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. Geleceğe dair senaryolarda mevcut kaynakların yetersiz kalacağı, gıda ve su savaşlarının çıkacağı öngörülüyor. Önümüzde böyle karanlık senaryo varken günümüzün bir diğer önemli sorunu: İsraf. Gıdanın yaklaşık üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl çöpe gidiyor. Avrupa’da yıllık 4 milyon ton giysi israf ediliyor. Türkiye’de bir günde çöpe atılan ekmek miktarı İzmir nüfusu kadar (4.3 milyon). Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyadaki gıda israfının üçte biriyle halihazırda bütün insanları doyurmak mümkün olabilir” diyor. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerjiyle aslında geleceğini tüketiyor.
#İsrafAnkara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye'de yılda 4.9 milyon ekmeğin, dünyada ise 37 milyon ekmeğin israf edildiğini belirtti. Şireli, Dünya'da 750-800 milyon aç insan var. Attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir noktadır. Dünya nüfusunun 12'de 1'i, atılan gıdalarla beslenebiliyor. dedi.
#TürkiyeANKARA Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Türkiye’de gündeÿ4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini belirtti. Prof. Dr. Şireli, ”Dünyada 750- 800 milyon aç insan var. Attığınız bir gıdanın, başkasının karnını doyurabileceğini düşünmek önemli bir noktadır. Dünya nüfusunun 12’de 1’i, atılan gıdalarla beslenebiliyor” dedi.
#EkmekElektriğine yetişmek için 20 Keban Barajı gerekiyor, sadece 42 günde Sapanca Gölü kadar su kullanıyor, yılda 1 milyondan fazla inek yiyor, her gün 18 bin ton evsel atık çıkarıyor... Rakamlar korkutucu! Türkiye’nin zaten sınırlı kaynaklarını tek başına İstanbul tüketiyor!
#İstanbulİsraf edilen ekmeğin günde 5 milyonu geçtiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde günde üretilen ekmeğin yüzde 5,4’ü israf ediliyor. Bu israfın 3 milyonu fırınlarda, 1,4 milyonu hanelerde, 0,5 milyonu personel ve öğrenci yemekhanelerinde israf ediliyor” dedi.
#Türkiye Esnaf Ve Sanatkarlar Konfederasyonu- Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Ankara'da 1 liraya satılan 250 gram ekmeğin fiyatı, eğer un fiyatlarında iyileşme olursa yüzde 10 artar, bu da aynı ekmeğin fiyatının 1,10 lira olması anlamına gelir. Un fiyatları böyle devam ederse Ankara'da 250 gram ekmeğin fiyatı 1,25 liradan aşağı olmaz. Bakanlığın en kısa süre içinde, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artışın önüne geçmesini bekliyoruz " dedi.
#Türkiye Fırıncılar FederasyonuTürkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: "Ülkemizin ekmeklik buğday tüketimi 19 milyon tonken, Toprak Mahsulleri Ofisinde her zamankinden fazla 4 milyon ton ekmeklik buğday stoku varken, un fabrikalarının son bir buçuk ayda un fiyatlarını 64 liradan 70-72 liraya çıkarmalarını spekülatif bir hareket olarak değerlendiriyoruz"dedi.
#UnGazi Üniversitesi (GÜ) Kimya Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, evinde ekmeğin israf edilmesine dayanamadı ve bayat ekmeğin yapısındaki nişastayı glikoza, glikozu da mayalayarak benzinin katkı maddesi biyoetanole dönüştürdü. Bu buluş, benzine dahil edildiğinde, yakıt etkinliği artırma ve sürücülerin yakıt maliyetlerini düşürme ihtimali var.
#Benzin- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: - "Yargı kararı ile gazeteci kimliğinden uzak bir şekilde içeri giren, hapse giren birisinin yine bir yargı kararıyla dışarı çıkarken Sayın Cumhurbaşkanımızı ifade ederek ona doğum günü hediyesi olarak söylediği söz, şunu en hafif ifadesi ile söylemek istiyorum ki seviyesizliğin dik alasıdır"- "Bunu bizim kabul etmemiz, mümkün değil. Böyle bir kişiden ne aydın çıkar ne gazeteci olur ne de bu memlekete faydası olur"