AYDIN’da yaşayan Övünç Yorbik (48), Tayland’da gemilerde tayfa olarak çalışırken gördüğü ’Ejder meyvesi’ olarak bilinen pitaya adlı tropikal meyveyi yetiştirmek için bir arkadaşıyla sera kurdu. 15 ay sonra hasada başlayan iki arkadaş, büyüklüğüne göre tanesi 10 ile 25 liradan alıcı bulan ürün için talebe yetişemiyor.
#Ejder MeyvesiEge Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri nar, mandalin, nektarin, şeftali ve ayva başta olmak üzere pitaya (ejder meyvesi), avokado ve muz gibi alternatif ürünlere yönelen narenciye sektörü, yeni sezon için 900 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) sektörel değerlendirme toplantılarına üreticilerin yoğun olduğu bölgelerde devam ediyor.
#Narenciye SektörüPandemi sonrasında patlayan Rusya-Ukrayna savaşı dünyanın dengesini değiştirmeye devam ediyor. Avrupa’dan gelen haberler birbiri ardına sıralanmış durumda. “Işığı açık bırakana hapis cezası, çimentocular zorda, marketler karartmaya gitti, gübreciler üretim kısmaya hazırlanıyor.” Rusya’nın gazı kısmasıyla birlikte Avrupa sanayisini kıskaca alan enerji krizi tarıma da sıçramış durumda: “Avrupalı çiftçiler üretimi durdurdu, seralar kapanıyor.”
#SebzeBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinDünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi altın çileğin hasadı başladı. Geçen yıl kilosu 150 TL olan, 15 adetten oluşan 100'er gramlık paketlerde 15 TL'den satılan altın çileğin bu yıl kilosu 400 TL'ye yükseldi. 15 adetten oluşan 100 gramlık paket fiyatı ise 40 TL.
#AntalyaDünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi altın çileğin hasadı başladı. Geçen yıl kilosu 150 TL olan, 15 adetten oluşan 100'er gramlık paketlerde 15 TL'den satılan altın çileğin bu yıl kilosu 400 TL'ye yükseldi. 15 adetten oluşan 100 gramlık paket fiyatı ise 40 TL.
#Altın ÇilekTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalMersin'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesinin tanesi 25- 30 liradan alıcı buluyor. Irak'taki Amerikan askerlerine ejder meyvesi gönderdiklerini belirten Zekeriya Akyar, "Amerikalılar, ejder meyvesini çok seviyor. Rusya, Ukrayna, Irak gibi ülkelere de ihracatı yapılıyor" dedi.
#MersinKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#YazarEjder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli bir meyve olup günümüzde hem ülkemizde hem de Akdeniz ikliminin hakim olduğu yüksekliğin ise 200 rakım olduğu yerlerde üretiliyor. Ejder meyvesi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Çözümü’ sayesinde çiftçi zarardan kurtuldu. Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#Gazetehaberleriİş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü kapsamında İş Bankası destekli kurulan istasyonlar kapsamında sunulan ilk altı aylık raporlarda sürdürülebilir tarım için olumlu sonuçlar yer alıyor. İlk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#İşbankAnavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika olan Pitaya meyvesi sağlığa olan faydası ve eğlenceli renkleriyle kendine hayran bırakıyor. Son yıllarda beslenme uzmanları tarafından ‘süper besin’ olarak adlandırılan Pitaya, yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirirken, Pinen ile de solunum sistemini temizliyor.
#PitayaProtein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminlerinin yanı sıra omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan pitaya meyvesine olan talep koronavirüs döneminde daha da arttı. Pitayanın besin değeri bakımından çok zengin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya, bu meyvenin ilginç faydalarını anlattı.
#PitayaAntalya’nın Alanya ilçesinde üretilen ejder meyvesi, üreticelerden de yoğun talep görüyor. Bir kişinin tek başına 4-5 dönüme bakabileceğini söyleyen Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, ejder meyvesinin bakımının çok kolay olduğunu ve talebin sürekli arttığını söyledi.
#Ejder MeyvesiANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde hobi amaçlı tropik meyve ve endemik bitkiler yetiştiren Ahmet Tural (64), 5 yıl önce diktiği 5 passiflora (çarkıfelek) ağacından ilk hasadını yaptı. Yaklaşık 10 kilo passiflora meyvesi toplayan Tural, kilosunu 100 liradan satmayı hedefliyor.
#Tropik Meyve