İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında yaklaşık 1 metre boyunda ve 16 kilogram ağırlığında 2 kalamar yakaladı. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan şaşkınlığını, 'Normalde bizim Ege'de tuttuğumuz kalamarın boyu yaklaşık 15 santimetre. Ben 35 yıllık meslek hayatımda bu türü ilk defa görüyorum." şeklinde anlattı.
#İzmirÇin Sazanı, İsrail Sazanı derken göllerdeki istilacı balıklar, canlı çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlara ev ve ofislerde beslendikten sonra 'hevesimiz kaçtı' denilip, göl ve barajlara salınan Japon balıkları da eklenince tehlikenin boyutu büyüyor. Onlarca balık çeşidinin bulunduğu göller birkaç türün yaşayabildiği dev akvaryumlara dönüşüyor... Uzmanların "Dünya genelinde bir buçuk trilyon dolara mâl oluyor" diye özetlediği soruna biraz yakından bakalım
#Japon Balığıİzmir'in Karşıyaka ilçesi sahili, halk arasında 'deniz marulu' olarak bilinen 'ulva lactuca' adlı yeşil renkli yosunlarla kaplandı. Spor için sahile gelenlerin durumu yetkililere bildirmesiyle, belediye ekipleri temizliğe başladı.
#İzmirEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim ÜyesiEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#İzmirHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#Prof. Dr. Haşmet ÇağırganHalk arasında 'kene' ya da 'bit' olarak da adlandırılan, boyları iki milimetre iken balıkların dillerine yapışan ve dildeki kanı emerek büyüyen, zamanla 3- 4 santimetre boya ulaşan 'İsopoda' (tesbih böceği) ailesine mensup parazit türleri, görenleri şaşırtıyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Çağırgan, hamam böceğini andıran bu tür parazitlere balıkların ağızlarında sık sık karşılaşıldığını belirterek, "Bizler ve balıkçılar bu tür parazitlere yabancı değiliz. Hem yüzey, hem de dip balıklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durum. İnsan sağlığı açısından bir sorunu yok, ancak balığa büyük sorunlar yaratıyorlar" dedi.
#İzmirİzmir Körfezi’nin kaplayan deniz marullarının zehirlenmeye yol açabileceği uyarılarına açıklık getiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık, “Deniz marulları insanları zehirlemiyor, denizde çoğalabilen tek hücreli bitkilerin bir kısmı zehir içeriyor. Körfezimizde de zararsız algler var. Riskli bir durum yok herkes rahatlıkla sahilde yürüyebilir, herhangi bir problem yok” dedi.
#İzmir KörfeziTürkiye’nin denizleri balonbalığı istilası altında. Prof. Dr. Vahdet Ünal, balonbalıklarına karşı av seferberliği başlatılmasını öneriyor. Balıkçıların etkilendiğini, yazın da tatilcilerin etkileneceğini söylüyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı ise “Yakalanan balıkların denize atılması ve karaya çıkartılmaması en etkin çözüm” diyor.
#Gazetehaberleriİzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında bilimsel araştırma yapan bir ekibin denizden çıkardığı ağın içinden kanat açıklığı 2 metre 21 santimetre olan dev vatoz çıktı. Tekneye çıkarıldıktan sonra 8 yavru doğuran vatozun türünün dünyada saptanmış en büyüğü olduğu belirtildi.
#İzmirGüllük Körfezi'nde iki balıkçıyı hastanelik etmesiyle gündeme gelen ve Hint Okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının, tüm Ege Denizi'ne yayıldığı uyarısı yapıldı. Uzmanlar balon balığının yakında tüm Akdeniz için bir tehdit olacağını belirtti.
#Balon Balığı- Kirlilik İzleme Projesi kapsamında bilim adamları daha önce ölü bölge olarak adlandırılan iç körfezde kirliliğe çok duyarlı bazı karides ve balık türlerine rastladı - Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar: "İzmir Körfezi'nde oldukça büyük iyileşme, kirlilik azalması görüyoruz. Bu durum türlerin kompozisyonunda oldukça belirgin hale geldi" - "Şu andaki sorun, yıllardır birikmiş ağır metal. İç körfezde tutulan balıkların özellikle de midyelerin yenmemesi gerekiyor"