Trakya'da sık sık kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri'nde, çevre endüstriyel analiz incelemesi yapıldı; suyu 4'üncü derece kirli çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "Bunun bir mevsimsel değişim olarak görebiliriz. Burada sevindirici bir nokta; ağır metal kirliliği yok, göremiyoruz. Bakır, çinko, demir, kadmiyum, krom gibi ağır metal konsantrasyonlarının sınır değerlerinin altında olduğunu görüyoruz. Bu en azından böyle bir endüstriyel kirlenmenin olmadığı sonucu çıkartıyor" dedi.
#TrakyaTrakya'da sık sık kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri'nde, çevre endüstriyel analiz incelemesi yapıldı. Buna göre; Ergene'nin suyu 3'üncü derece kirli çıktı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, tarımsal ve gübreleme faaliyetleri nedeniyle bölgede azot fosfor ve gres yağı gibi konsantrasyonların arttığını belirterek, "Bir de evsel atıkların, kanalizasyon sularının daha anlaşılabilir tabirle söylemek gerekirse akar sulara karıştığı anlamına geliyor" dedi.
#EdirneTürkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Kurtarma çalışmalarının 9'uncu gününde umutlar hala sürüyor. 198. saatte 3 yeni mucize haberi geldi. Kahramanmaraş'ta 17 yaşındaki Muhammet Enes ve 21 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki Yeniar enkazdan kurtarıldı. 21 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki Yeninar, o saatleri anlattı. Enkaz altında dua ettiğini belirten Yeninar, “İçim rahattı. Hava geliyordu. Çektikçe çekesim geliyordu. Kardeşimin protein tozlarını içtik” dedi. Oluşturulan yaşam koridorunda telefonu elden ele dolaştırarak enkaz altındaki kardeşlere ulaştıran ekipler, "Sizi kurtaracağız" diyerek moral verdi. Göçük altındaki kardeşler ise Türkiye'ye el sallayarak, sağlıklı olduklarının mesajını verdi. 203. saatte Kahramanmaraş'ta Aktaş Apartmanı’nın enkazından Hidayet (24), Muharrem Polat (32) çiftini sağ olarak kurtarıldı. 209. saate ise mucizenin adresi Hatay oldu. Enkaz altında kalan baba ve kızı sağ olarak çıkarıldı. 212. saatte 77 yaşında Fatma Güngör, Merve Apartmanı'nın enkazından sağ olarak kurtarıldı.
#Deprem10 bin 500 yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü. İlk beyin ameliyatının yapıldığı, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirildiği arkeolojik yerleşim yeri. Avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşaması burada izlenebiliyor. Şimdi ise Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çabalarıyla 10 bin 500 yıllık tarih sanatla buluştu. Gary Sangster ve Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği sergide 13 yerli ve yabancı sanatçının Aşıklı Höyük’ten ilhamla ürettikleri işleri izleyicilerle buluşuyor. ‘Kazı İzleri / Lines of Site’ sergisini Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav, Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve sergi küratörlerinden Fırat Arapoğlu ile konuştuk.
# Aşıklı HöyükTÜRKİYE’de deniz ve kıyı temizliği yürüten Deniz Temiz Derneği/TURMEPA gönüllüleri, 24 yılda Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de 2 milyon 850 bin ton atık topladı. Gönüllüler, son yıllarda mikroplastik kirliliği çoğalan Karadeniz'e yönelerek temizlik çalışmalarını artırdı. TURMEPA Samsun Şube Başkanı Tuncer Üçüncüoğlu, "Atıklar, bütün deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturuyor" dedi.
#SamsunBugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Tüm kadınların bu anlamlı günü kutlu olsun. Elbette bu önemli günde konuğumuz, kadın bir ressamımız olacak. İstanbul’da yaşayan ve çalışmalarını bu şehirdeki atölyesinde sürdüren, Ankara’daki sanatseverlerin de galerilerde ve müzayedelerle çıkan eserleriyle tanıdığı, son dönemin beğenilen kadın ressamlarından Nazan Pamuk’u ağırlıyoruz bu hafta.
#UĞUER ERGANUrla, bereketli toprakları, limanı, birbirinden leziz otları, zengin deniz ürünleri, zeytin-zeytinyağı, üzüm bağları ve mutfağıyla rengarenk bir mozaik. 7 bin 500 yıldır bu topraklara ayak basan herkesin gördüğü bu zenginlikleri bugüne taşıyanlara vefa göstermek ve gelecek günlere daha da güçlendirerek taşımak görevini üstlenen girişimciler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler bu amaçla dayanışma içinde çalışıyor.
#İzmir‘Kampüste iyilik var’ diyerek yola çıkan üniversitelilerin yardım kampanyaları, bulundukları şehre yayıldı. Öğrenciler artık ‘İzmir’de iyilik var’ diyor. Yoksul ve evsizler için yardım toplayan üniversiteliler, malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
#Yaşar ÜniversitesiBurs veren kurumlar ve vakıflarla ilgili araştırmalar milyonlarca öğrenci tarafından sorgulanmaya başladı. Üniversite sınavını kazanıp, ailesinin yanından ayrılarak başka bir şehre eğitimleri için giden öğrenciler, eğitim hayatları için maddi destek alabilmek adına burs veren kurumları sorguluyor. Peki, burs veren kurumlar ve vakıflar hangileri?
#Burs Veren KurumlarBurs veren kurumlar ve vakıflar hangileri sorusu yüz binlerce öğrenci tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Okulların açılmasına çok az bir zaman kala üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, maddi destek alabilmek amacıyla kurum ve vakıflara burs başvurusu yapıyor. Peki, burs veren kurumlar ve vakıflar hangileri? İşte 2018 burs veren kurumların listesi.
#Burs Veren Kurumlar