Ege Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri nar, mandalin, nektarin, şeftali ve ayva başta olmak üzere pitaya (ejder meyvesi), avokado ve muz gibi alternatif ürünlere yönelen narenciye sektörü, yeni sezon için 900 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) sektörel değerlendirme toplantılarına üreticilerin yoğun olduğu bölgelerde devam ediyor.
#Narenciye SektörüZeytinyağ fiyatları rekor kırıyor. Hal böyleyken e-ticaret platformlarında 5 litresi 300-400 liraya satılan zeytinyağları şüphe uyandırıyor. Yağlar farklı ‘birlik’ ve ‘vakıf’ isimleri ile satılıyor. Ege’deki ticaret borsaları bu satıcıların dolandırıcı olduğunu, en ucuz zeytinyağının 160-180 lira olması gerektiğini söylüyor. Yağları satan birlik yetkilileri ise “Biz yağımıza güveniyoruz. Yağın asidiyle oynayıp maliyeti düşürüyoruz. Biz ucuz değiliz diğerleri pahalı” diyor.
#Ucuz Zeytinyağıİzmir'de balıkçılar, 'vira bismillah' demek için 1 Eylül'de başlayacak balık avı sezonu öncesi ağlarını ve teknelerini tamir etmeye başladı. İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, "Geçen yıl bereketli bir sezon geçirdik. Kazandığımız paralarla teknelerimizin ihtiyaçlarını giderdik. Bu yıl da beklentimiz balığın bol olacağı yönünde. Halkımıza ucuz balık yedirmeyi istiyoruz" dedi.
#BalıkçıUlusal Hububat Konseyi, bu yılki buğday rekoltesine ilişkin raporunu açıkladı. Konsey, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17.6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti. Konsey raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre yüzde 15’lik rekolte düşüşü beklenmesine karşın, diğer bölgelerde yağışın artmasıyla 20 milyon tonluk rekolteye ulaşılacağı öngörüsü yer aldı.
#BugdaayBugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda GüvenliğiÜlkemiz dünya incir üretiminde 1. sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl 300 bin tonun üzerinde incir üretilmektedir. Kurutularak tüketilebilen incir, aynı zamanda kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. İncir nasıl yetişir? İncir Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.
#İncir Nasıl YetişirBallıbabagiller familyasına ait olan adaçayı tıbbi aromatik bitkilerden biridir. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelen adaçayı, bağışıklık sistemini güçlendirip vücut direncini de arttırıyor. Adaçayı nasıl yetişir? Adaçayı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu yıl kuru üzüm fiyatını 12,5 liranın altına düşürmeyeceğiz. Fiyatların üreticide memnuniyetsizliğe yol açması halinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’miz (TMO) devreye girecek. Ve her zaman söylediğim gibi, üreticimizin mağdur edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliSaros Körfezi yine gündemde ve vatandaş ile devlet yine mahkemelik! Vatandaş bir doğa güzelliğini koruma derdindeyken, devlet de bu doğa güzelliğine “Doğalgaz dolum tesisleri yapacağım!” iddiasıyla yok etme çabası içerisinde! Bu konulara girmeden önce istedim ki her iki taraf da Saros Körfezi’ni bir güzel tanısın ve kararlar bundan sonra alınsın.
#SarosEge Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Ege Bölgesi'nde bu sezon 442 bin 349 ton ile tarihi bir rekolte bekliyoruz, ülke geneli ihracatta 900 milyon dolar hedefini yakalayacağımıza inanıyoruz" açıklamasında bulundu.
#NarenciyeTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 1,5 milyon ton olan Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının ancak 800-850 bin tonunun ülkeden karşılanabildiğini belirterek, "Üreticinin maddi olarak desteklenmesi ve fiyat istikrarını sağlayacak önlemlerin alınması gerekiyor." ifadesini kullandı.
#TZDMuğla'da bahçede kilogram fiyatı 1,5 liraya kadar çıkan narda bu yıl verim de arttı. Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü: "Bu yıl hem rekolte hem fiyatlar yükseldi, ihracat çok iyi gitti. Nar 2 yıldır üreticimizin yüzünü güldürüyor." açıklamalarında bulundu. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan:"Dalyan narının yaklaşık yüzde 80'i ihraç ediliyor." ifadelerinde bulundu.
#NarManisa Ticaret Borsasında Manisa sultani çekirdeksiz üzümünde yeni sezon açılışı ve geleneksel ilk çekirdeksiz kuru üzüm törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2018 rekoltemizde, aşağı yukarı yüzde 14 kayıp olacak gibi gözüküyor. 2017’deki 310 bin ton kuru üzüme karşılık, aşağı yukarı 261 bin ton olacak gibi gözüküyor. 1 milyon 45 bin ton civarında da üzümümüz var gözüküyor" dedi.
#Üzüm