Güncelleme Tarihi:
Festivalin açılışında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir'in ülke genelinde zeytin üretimi yapılan iller arasında üçüncü sırada yer aldığını belirterek, çiftçiden nihai tüketiciye kadar üretim zincirinin tüm aşamalarında sektörün daha iyi bir hale gelmesini hedeflediklerini ifade etti.
Uluslararası Zeytin Konseyi'nin dünyada zeytinyağının önemine vurgu yapmak amacıyla 26 Kasım tarihini Dünya Zeytin Günü olarak ilan etmesi üzerine İzmir Ticaret Borsası (İTB) ilk kez bir Zeytin Festivali düzenledi. Borsa Meclis Salonu'nda gerçekleşen festivalin açılışına AK Parti İzimr Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Festivalin ilk gününde zeytin-zeytinyağı paneli gerçekleştirilirken, programda en büyük zeytin tanesi yarışması ile yarışmada dereceye girenler için ödül töreni düzenlendi. Ödül töreninin ardından, zeytinyağı sezon açılışı gerçekleştirildi.
"ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BAŞKENTİ İZMİR"
İTB'nin ev sahipliği yaptığı festivalin açılışında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, zeytincilik alanında izlenen politikalar sayesinde son 15 yılda ağaç varlığının yüzde 65 oranında arttığını belirtti. Kestelli, Türkiye'nin 160 milyonu aşan ağaç varlığı ve 1.5 milyon tonun üzerinde zeytin üretimi ile dünyanın en önemli zeytin üreticilerinden biri olduğunu ifade etti. 2018 yılı rekolte tahminlerine göre dünya sofralık zeytin üretiminin yüzde 16'sı ile zeytinyağı üretiminin yüzde 8'inin karşılandığını dile getiren Kestelli, "Borsamızın çalışma alanı olan İzmir ülkemizde zeytin üretimi yapılan iller arasında üçüncü sırada yer alıyor. İzmir, sadece zeytin üretimi açısından değil gelişmiş zeytin ve zeytinyağı sanayinin varlığı ile sektöre yön veren bir kent. Zeytinyağı ihracatımızın çok önemli bir kısmı ilimizden gerçekleştiriliyor. İzmir, bu ayrıcalıklı konumu ile zeytinin ve zeytinyağının başkenti olmayı ve bugün borsamız çatısı altında ilkini gerçekleştirdiğimiz Zeytin Festivali'nin ev sahipliğini yapmayı fazlasıyla hak ediyor" dedi.
Bu yılın temmuz ayında Zeytin ve Zeytinyağı Tadım Odası'nı hizmete açtıklarını anlatan Başkan Kestelli, tadım odası ve yetişmiş uzmanları ile Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini en üst seviyeye çıkararak üretim ve üründe istikrarı yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile yeni bir işbirliği protokolü daha imzaladıklarını anlatan Kestelli, "Borsamız bünyesinde faaliyet gösterecek Zeytin Okulu'nda, zeytin zeytinyağı sektörünün aktörlerine ve kamuya yönelik üretimden-tüketime eğitim seminerleri, atölye çalışmaları, tadım etkinliği, zeytin odaklı sanat ve tasarım çalışmaları düzenlenecek. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde Ege Bölgesi'nin zeytinden kaynaklanan doğal, endüstriyel ve kültürel mirasına yönelik farkındalığın artmasına, bu mirasın korunmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunmak amacıyla temel ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek" diye konuştu.
Işınsu Kestelli, üretimi yapan çiftçiden nihai tüketiciye kadar üretim zincirinin tüm aşamalarında sektörün daha iyi bir hale gelmesi için çabaladıklarını belirterek şunları ifade etti:
"Resmi istatistiklere göre, dünya zeytinyağı üretimi 20 yıl içinde yarı yarıya artmış, son 10 yılda zirveye ulaşılmış ve talep, sürekli olarak arzı desteklemeyi sürdürmüştür. Tüketim, bazı yeni ülkelerde iki katına çıkmış, bu da geleneksel tüketici ülkelerdeki talebi olumsuz etkilemiştir. Bu eğilim, bu değerli ürüne her geçen gün artan ilginin, yalnızca tüketicinin sağlığına yönelik faydaları için değil, aynı zamanda üreticiye yönelik sosyo-ekonomik ve çevresel faydaları nedeniyle de geliştiğini ortaya koymaktadır. Dünya Zeytin Günü için, üreticilere, bu meyve özünün en iyisini tüketicilere sunabilmek amacıyla üretim zincirinin tüm aşamalarında iyi uygulamaları kullanmaya devam etmeleri; tüketicilere de kendi sağlıkları için yüksek kalitede zeytinyağına ve gelecek nesiller için iklim değişikliğine karşı mücadelede yardımcı olabilecek bu ürüne olan taleplerini devam ettirmeleri çağrımızı yeniliyoruz. Aynı şekilde sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek, zor bölgelerde üretimini sürdüren küçük çiftçilerin adil kazanç elde etmelerini sağlamak, doğal kaynakları korumak ve sağlıklı ve dengeli beslenmeyi teşvik etmek için bizimle birlikte çalışmak üzere hükümetler arası, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara da yeniden çağrıda bulunuyoruz."
"EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ TANITIM"
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, her inançta ve her toplumda özel bir yeri olan zeytinin ve zeytin ağacının bu kutsaliyetinin dillendirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek zeytin gününün hayırlı olmasını diledi. Kestelli, "Marmara'dan Akdeniz'e, Kıyı Ege'den, Doğu Anadolu'ya kadar üretilen ve çiftçimiz için önemli olan zeytin bitkisinin ve zeytinyağının ülkemize ne kadar katkılar sağladığını biliyoruz. En büyük eksiğimiz tanıtım. İç tüketimi artıracak teşvik edecek tanıtım. Tabii bunu kalitesiyle sağlığa topluma vatandaşlarımız için de önemimi ortaya koyabilmek çok önemli tanıtım ve kalite anlamında çok şey yapabiliriz. Geçtiğimiz günlerde Afrin'den zeytin ve zeytinyağı ithal edeceğimiz söylendi. Afrin'den gelmesi muhtemel olan zeytin ve zeytinyağı umarım bizim çiftimizin, bizim ülkemizdeki sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olmaz. Zeytin ve zeytinyağının soframızdan eksik olmadığı bol zeytinyağlı günler diliyorum" diye konuştu.
KADIN KOOPERATİFİ İSTEDİ
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise yaptığı konuşmada, İzmir'in bir tarım, turizm ve ticaret şehri olduğunu hatırlatarak şunları anlattı:
"Üretmiş olduğumuz ürünlerle beraber tarıma katma değer katarak turistik olarak servis ettiğimizde ve ticaretini yaptığımızda daha fazla katma değer sağlanacaktır. Ege'de 63 milyon ağaç varlıyla büyük potansiyele sahibiz. İnşallah kadınlarımızla beraber kadın kooperatifi kurarak zeytin ve zeytinyağını sabun olarak üretiriz. Kadınlarımıza bu sayede bir istihdam sağlayalım, bugün bunun bir başlangıcı olsun. Bunu buradan birlikte başlatalım. İnşallah İzmir'in ürün çeşitliliğin artması ve pazarlanması konusunda siyasetçiler olarak her türlü yardıma hazırız."
FESTİVAL 2 GÜN SÜRECEK
Konuşmaların ardından zeytin zeytinyağı paneli gerçekleştirildi. Zeytin yetiştiriciliğindeki son gelişmelerden zeytin ve zeytinyağı ekonomisinin önemine; zeytinyağı ve gastronomi birlikteliğinden tarihte zeytin ve zeytinyağının yerine kadar farklı konularda sunumların yapıldığı festivalin ilk gününde en büyük zeytin tanesi yarışması ve ödül töreni gerçekleştiriliyor. Zeytinyağı sezon açılışının ardından zeytin ve zeytinyağı duyusal analizi konusunda kısa bilgiler edinen katılımcılar, zeytin ve sızma zeytinyağı tadım etkinliğine katılacak. Festivalin ikinci gününde ise sektör temsilcileri çocuklarla birlikte araziye çıkarak zeytin hasadına katılacak.
ZEYTİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ
İzmir'de düzenlenen 1. Zeytin Festivali'nde sektörle ilgili konuşmaların ardından, en büyük zeytin tanesi yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi. Törende 21.54 gram palamut zeytiniyle Yavuzbey Çiftliği'ne birincilik verilirken 15.83 gramla Bayram Yataz diğer ödülün sahibi oldu. Her ürün grubunda dört birincinin belirlendiği ödül töreninde 8.04 gram Gemlik zeytiniyle Oğuz Çoban ve 7.49 gram zeytiniyle Levent Korukoğlu'na ödül verildi. Daha sonra İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindekiler çekiçle zeytin kırarak sembolik zeytinyağı sezon açılışını gerçekleştirdi.