Enkaz altından çıkan yaralılar, kronik hastalar, zorlu kış şartları yüzünden hastalananlar... Deprem bölgesindeki afetzedelerin en önemli ihtiyaçlarından biri de ilaç ve tıbbi malzeme. Eczacıların meslek birlikleri aracılığıyla başlattığı kampanyalara destek vererek bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunmak mümkün.
#İlaçDİYETİSYEN Derya Zünbülcan, bitki çaylarının bilinçsiz tüketildiğinde tehlikeli olabileceğini, özellikle ilaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli olunması gerektiğini belirtip, uyarılarda bulundu. Bergama ilçesinde, doğadan şifalı bitkiler toplayıp, satışını yapan İbrahim Özsöz de her bitkinin bir toplama zamanı olduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanDermatolog Dr. Öğr. Üyesi H. Sinem Gürbüz, güneş koruyucusu alırken içeriğine dikkat edilmesi konusunda uyardı, "Kokusuz ve parfümsüz, kimyasal oranı düşük tıbbi güneş koruyucularının kullanılmasını öneriyorum. Bunları marketlerden çok eczanelerden temin edin" dedi.
#Güneş Koruyucu Nasıl SürülürHava kirliliği, egzoz gazları, pestisitler, katkı maddeleri, ilaç metabolitleri gibi pek çok nedene bağlı olarak vücudumuzda kolaylıkla toksinlerden birikiyor. Bu tokisnlerden arınmak için, biraz araştırdığımızda önümüze sayısız detoks formülü çıkıyor. Hangisinin gerçekten işe yaradığını anlayabilmeniz için size çok önemli anahtarlar vereceğim bu yazımda…
#Antioksidan İçeceklerBitkisel formüllü tüy dökücü kremle iç pazarda büyük başarı kazanan Bioder’in sahibi Cihat Dündar, gözünü dış pazarlara dikti. Biota Laboratuvarları olarak ürünlerini çeşitlendiren ve Ortadoğu ile Avrupa’da pek çok ülkeye ihracata hazırlanan Dündar’ın hedefi, tüm dünyada eczanelere girmek ve 5 yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapmak.
Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikAnkara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, son zamanlarda internetten veya sosyal medya üzerinden dolaşıma sokulan ilaç ya da takviye edici gıdalarda artış yaşandığına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımızdan özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanmamalarını ve kesinlikle internet üzerinden ilaç almamalarını öneriyoruz” uyarısı yaptı.
#Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem AbbasoğluDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümKüresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen ÇikolataYKS sonuçları 2023 açıklandı. Bir yandan da üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Ege Üniversitesi taban puanları oldu. İşte, Ege Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Ege Üniversitesi Taban PuanlarıDepremde en hızlı organize olan meslek örgütlerinden biriydi eczacılar. Kimi enkaz altındaki ailesini kurtarıp gönüllü oldu, kimi eczanesini kapatıp bölgeye gitti. En ücra köylere kadar ulaşan eczacılar, gerektiğinde tek bir ilacı uçakla getirtti, gerektiğindeyse kendi merhemini kendileri yaptı...
#EczacılBeyaz dişler temizliğin simgesidir, öz güvenimizi artırır, estetik bir görünüm sağlar. İşte bu nedenle zamanla sararan dişlerimizi beyazlatmak isteriz. Peki, bu amaçla yapılan beyazlatma işlemleri ne kadar etkili ve sağlıklı? Bilmeden dişlerimize zarar veriyor olabilir miyiz? Uzmanlar yanıtlıyor
#Diş SağlığıTicaret Bakanlığı'nın hazırladığı kozmetik sektör raporuna göre Türkiye'deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. Pazara kısa bir süre önce giren Bloumsie, “ulaşılabilir lüks” felsefesiyle dikkat çekiyor. Şirket ortağı ve yöneticisi Emir Kardaş " Doğru çalışan ve temiz içerikli cilt bakım ürünleri ulaşılabilir olmalı" diyor. Emir Kardaş ile Bloumsie markasını ve sektörün geleceğini konuştuk....
#Sponsorlu İçerikTürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, merdiven altı kozmetik ürünlerle mücadeleyi sürdürüyor. Yılın 3. çeyreğinde denetlenen 371 kozmetik üründen, 295’i teknik düzenlemeye aykırı, 7’si güvensiz bulundu. 773 bin lirayı aşan para cezası uygulanırken, 7 bine yakın parfüm ve deodarant güvensiz ürün kapsamına alındı. Üreticisi belli olmayan ürünler imha edildi.
#Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz KurumuSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 282 kozmetik ürününü denetledi, 200’ü teknik düzenlemeye aykırı, 5’i güvensiz çıktı. Sahte, kaçak, taklit olduğu belirlenen 3 bin 530 adet parfüm ve deodorant da güvensiz ürün kapsamına alınarak imha edildi. TEİS Başkanı Nurten Saydan, “İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor” dedi.
#Sağlık BakanlığıSahte güneş kremlerinin satışının artmasıyla ilgili uyarıda bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Dermatolog Prof. Dr. Zekayi Kutlubay uyarıda bulundu. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay "Bizim sahte ürün kullanımında en çok korktuğumuz olmaması gereken yasaklı kimyasal maddeler katılırsa, ileride deri kanserine dönen rahatsızlıklar olabilir. Bu ürünlerin kullanımı derinin hormonal yapısını bozabilir. Hatta östrojen dediğimiz kadınlık hormonu benzeri davranarak kişide bir takım hormonal değişikliklere bile neden olabiliyor" dedi.
#Tatil