13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, iki yıl aradan sonra Milas’ta yapıldı. Dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu, Türkiye’de sualtı kazıları yapmış olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD’li Prof. George Bass’ın ve onun yakın çalışma arkadaşı Dr. Cemal Pulak’ın onuruna yapılan sempozyumda Antik Çağ’ın ekonomisi ve ticaretiyle ilgili birbirinden ilginç 30 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Mısır’dan arkeologlar katıldılar.
#MilasAfyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Beyköy köyünde 1878 yılında bulunan ve Akdeniz arkeolojisinin en büyük gizemlerinden birine ışık tutması beklenen kireç taşına Luvi dilinde yazılan tabletin gömülü olduğu iddia edilen cami temeli ile ilgili başlatılan çalışma devam ediyor. Tablete ulaşılması halinde özellikle Bronz Çağı medeniyetlerinin çökmelerinin sebebini kesin olarak ortay koyacak.
#TabletÜLKEMİZDE son 17 senedir hızla inşa edilen ibadethanelerin planlı, programlı bir şekilde yapıldığına inanmamaktayım. Hatta bu inşaatların proje ve statik hesaplardan yoksun olarak ve bilhassa ruhsatsız yapıldığına inanmaktayım. 2006’da 78 bin 608 adet olan cami sayısı 2018’de 88 bin 693 oldu.
#YazarlarArkeologlar yıllardır Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nın sırlarını çözmeye çalıştı. Tapınakta yaklaşık 3 bin 200 yıl önce kayalara yontulmuş 90’dan fazla figür bulunuyor. Tapınak, dünyanın en büyüleyici arkeolojik anıtları arasında ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. İsviçreli arkeologlarla doğa bilimcilerden oluşan bir ekip Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nda kayaya oyulmuş figürlerin mükemmel bir takvim işlevinde kullanılmış olabileceğini keşfetti.
#Yazılıkaya Açıkhava TapınağıAfyon yakınlarında 1878'de bulunan Luvi dilindeki bir antik yazıt ilk kez deşifre edildi. Hollandalı ve İsviçreli bir grup arkeloğun yaptığı araştırma Bronz Çağı'nın sonlanmasında payı olan ve antik Mısır belgelerinde 'gizemli deniz insanları' olarak geçen denizden gelen işgalcilerin Anadolu'nun yerli halkları olduğunu ortaya koydu.
#ArkeolojiAvrupa’da Türkçe dil kültürünün gelişmesi hedefiyle yayına başlayan aylık kültür ve sanat dergisi Avrupa Kültür, 12’nci sayısıyla bir yılı geride bıraktı. e-dergi formatındaki yayının son sayısında Türkçe kültürünün geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan bir çağrı yayınlandı ve Avrupa’da yaşayan genç kuşağa derginin kapılarının, dolayısıyla sayfalarının açık olduğu duyuruldu.
#Avrupa Kültür