Ülkemiz kavurucu sıcakların etkisi altında. Nemin de artmasıyla “Esmiyor” dedirten sıcaklara karşı, şişeler dolusu soğuk su içerek serinlemeye çalışsak da pek işe yaramıyor. Geriye son çare soğuk bir duş kalıyor. Ancak uzmanlar, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde duş sıcaklığı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Peki kavurucu yaz sıcaklarında doğru duş sıcaklığı nasıl olmalı? Aşırı soğuk duş hangi rahatsızlıklara neden olabilir?
#SağlıkEvimizin temizliğinde hayatımızı kolaylaştıran çok fazla temizlik ürünü var. Kimyasal temizleyiciler, doğal sabunlar, sirkeler, sodalar, mikrofiber bezler… Bunlarla mutfağımızı banyomuzu belli aralıklarla temizliyoruz. Özellikle banyo ve tuvaletlere daha özen gösteriyoruz ancak bazen dip doruk temizlediğimizi düşündüğümüz banyolarımız sandığımız kadar iyi temizlenmiyor. Duş kabinini, klozeti, musluk başlarını, sifonu, lavaboyu temizliyoruz ama tam anlamıyla temizlendi demek için maalesef bunlar yeterli değil. İşte banyolarımızı temizlerken çoğunlukla önemsemediğimiz ve gözden kaçırdığımız o bakteri yuvaları…
#TemizlikPortsmouth Üniversitesi'nde fizyolog olan Profesör Mike Tipton, sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini araştırmak için tam 40 yılını harcadı. Şimdi ise yeni bir araştırma, sizi soğuk duşu sevmeye ikna edecek sonuçlar ortaya koydu.
#Soğuk DuşGüne buz gibi bir duşla başlamak herkesin bir numaralı tercihi değil elbette. Ancak hastalıklardan korunma, ruh halini iyileştirme ve kilo vermeye yardımcı olma gibi potansiyel sağlık yararları soğuğa göğüs germeyi düşünmeniz için etkili olabilir. Uzman görüşleri ile soğuk duş ve sağlığa faydalarını anlatıyoruz.
#Soğuk Duşİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbul2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, Ramazan Bayramı tatiline çıkan, yollarda direksiyon başında kafein tüketimine başvuran sürücüleri uyardı. Öztürk "Kafein tüketiminin uyku halini gidermede geçici bir çözüm olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Aşağı yukarı 4-5 saat içerisinde daha büyük bir uyku haliyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeliyiz. Bu uyku hali eğer önemli bir iş sırasında ortaya çıkarsa örneğin; sınav ortasında veya bir araç kullanımı sırasında olabilir, bu durum da iş kazaları ya da istenmeyen başka durumlara yol açabilir. Uyku halini ancak uyuyarak giderebiliriz" dedi.
#KahveErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuGeçtiğimiz yaz aylarında Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklar etkili oldu. Prof. Dr. Ahmet Sebe, aşırı terleme, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren sıcak çarpması vakalarının özellikle tek yaşayan ya da bakıma muhtaç kişilerde fark edilmediği takdirde komaya kadar götüren tablolar oluşturduğunu belirtti.
#ADANAYazın en sıcak günlerini yaşıyoruz ve serin kalmanın yollarını arıyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaTürkiye’yi etkisi altına alan "Eyyam-ı Bahur" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başladı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Pro. Dr. Şen canlı yayında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, "Sağlık açısından risk teşkil ediyor. Geçen kesinlikle dışarı çıkmayın demiştik. Bugünkünde ise hakikaten dışarı çıkmayın işiniz yoksa, haftaya erteleyin işlerinizi" dedi. Öte yandan Şen, "Salı günü ise soğuk hava geliyor. Serinleyeceğiz hepimiz. Serinleyeceğiz derken ortalamanın 1-2 derece aşağısına düşecek" ifadelerini kullandı.
#Eyyamı BahurYazın en sıcak günlerinden geçiyoruz. Uzmanlar özellikle öğlen saatlerinde evde kalınması konusunda uyarılarını yinelerken, klima ile serinlemeyi tercih etmeyenlerin işi daha da zorlaşıyor. Klimasız da serinlemenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, 12 maddede evde serin kalmanın yöntemlerini sıraladı....
#Sıcak HavaBiliminsanlarına göre şu anda dünyanın neredeyse var oluşundan beri en sıcak yaz ayını yaşıyoruz. Dayanılmaz sıcaklar sağlımız için büyük tehdit. Peki bu havaları zarar görmeden nasıl atlatmalı, sıcağa karşı ne önlemler almalı? Uzmanlar Hürriyet için yanıtladı... Öte yandan Sağlık Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla vatandaşları sıcak havanın olumsuzluklarına karşı uyardı. Yapılan uyarıda "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin." denildi.
#Hava SıcaklıklarıDOĞU ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken, Mardin'in Derik ilçesinde termometre 48,5 dereceyi gösterdi. Vatandaşlar sıcaktan korunmak için yollar ararken, hava sıcaklığının ileriki günlerde de mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
#Sıcaklık"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkPek çok kişi depremin yıktığı şehirlere gidip destek olmak istiyor. Ama yardım etmeyi planlarken oradakilere yük olmamak gerekiyor. Medyadan fikir sahibi olunsa da afet bölgesinde zannedildiğinden daha zor şartlarla karşılaşılabiliyor. Sahadaki deneyimlerimizden yola çıkarak bir liste hazırladık...
#DepremYaz tatili denilince akla ilk gelen tertemiz kumsallar, parlayan güneş ve berrak mavi deniz. Tüm bu özellikleri ve daha fazlasını bulabileceğiniz Akdeniz kıyısındaki ilçeler, ülkemiz ve dünyadaki tatilcilerin göz hapsinde. Birbirinden güzel bu plajlardan Side Plajları 2023 - Side'de denize girilecek en iyi ücretli ve ücretsiz (halk) plajları listesi.
#PlajÖlüdeniz Plajı ülkemizdeki en güzel plajlardan biridir. Bu sebeple her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ölüdeniz Plajı’nın nerede olduğu, plaja nasıl gidilebileceği ve özellikleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Ayrıca plaj çevresindeki kamp yerleri ve konaklama mekanları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#Ölüdenizİznik’teki Keramet Ilıcası ülkemizde en sevdiğim yerlerden biri olabilir. Sayısız kez ziyaret ettiğim bu doğa harikasına bu kez direkt araba ya da motorla gitmek yerine dağ tepe yürüyerek ulaşmak istedim. Bunun için de bir trekking grubunun yürüyüşüne katılmayı tercih ettim. Tam bir sukuşu olarak şifalı, ılık sularından saatlerce çıkmak istemedim.
#SeyahatYılbaşı denince aklınıza çam ağaçları, soğuk hava ve lapa lapa yağan kar mı geliyor? Oysa her daim sıcak ekvator kuşağında ve yeni yılda yazı yaşayan güney yarımkürede işler çok daha farklı. Gündüz güneşin ve denizin tadını çıkarıp akşam yeni yılı karşılamak kulağa değişik geliyor ama oldukça cazip. Bu hafta sizi sıcak rotalara davet etmek istiyorum...
#Seyahat