ABD, İngiltere, Kıta Avrupa, Hindistan... Her yerden aynı haber geliyor: Tek başına seyahate çıkan kadınların sayısı artıyor. Kadınlar, yola yalnız çıkmayı erkeklerden daha fazla tercih ediyor. British Airways’in 2018 tarihli araştırmasına göre, dünya genelinde kadınların yüzde 50’si tek başına tatile çıktığını, yüzde 75’i çıkmayı planladığını söylüyor. Biz de Hürriyet Seyahat’in kadın gezginlerine sorduk; yalnız tatil tecrübesinin kazandırdıklarını, aksiliklerden bile bir şeyler öğrendiklerini anlattılar. İşte birinci elden dönüştürücü deneyimler...
#GezginlerArtİstanbul Feshane’nin açılış sergisi “Ortadan Başlamak” kapsamında, Haliç Sanat Fener Evleri 2’deki Hilal Can’ın “Gece Gezenler” başlıklı sergisi 30 Aralık’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Coşkulu renkleri, derin gerilimleri ile sergideki çalışmalar mekânın gizemli atmosferiyle bütünlük oluşturuyor. Haliç Sanat’a özel olarak tasarlanan sergide, Hilal Can’ın resim ve seramiklerinin yanı sıra bir de ses yerleştirmesi yer alıyor. Serginin mekanla özdeşleşen sürecini sanatçıyla konuştuk: "Tomris Uyar’ın 'Gece Gezen Kızlar' adlı öyküsünden aldığım ilhamla serginin adı belirdi."
#Hilal CanYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket UzunerSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitBora Ayanoğlu, zamansız şarkılar “Fabrika Kızı”, “Yunus”, “Güller ve Dudaklar”ın bestecisi ve bir oyuncu. 75 yaşındaki sanatçı ile şarkılarının arkasındaki hikayeleri konuştuk. Ayanoğlu en büyük hayalini de açıkladı: “Şarkılarımın filarmoni orkestrasıyla çalınması...”
#Bora AyanoğluNe işte, ne okulda ne de stajdalar... Kimine göre boş gezen, kimine göre de ev gençleri... Okumuyor, çalışmıyor, iş de aramıyorlar... Dünya ‘NEET’ diye tanımlanan bu ‘evde oturan gençler’e çözüm arıyor. Türkiye NEET oranında Avrupa’da birinci sırada. AB’de bu gençlerin oranı 13.5, Türkiye’de ise 30.7’yle iki katı...
#YAZARRüzgar onu Bodrum’a 1998’de öğretmen olarak atmış... ‘Çalıkuşu’ misali, müdür olarak atandığı Çiftlik Köyü İlkokulu’nu kendi çabalarıyla bulduğu sponsorlardan aldığı desteğin yanı sıra sivil toplum örgütlerini de harekete geçirerek bambaşka bir çehreye kavuşturmuş.
#İzmirSevgili Mirela Cerica... Arnavutluk’ta başlayan hikâyesine, henüz 10 yaşındayken geldiği ve aşık olduğu İstanbul’da devam etti. Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Cerica, küçük yaşlarda başlayan moda aşkının yoğunluğuyla ‘ver elini Londra’ diyerek, Londra’da sanat/moda eğitimi veren Saint Martins’de tasarım okudu. Kendi adını taşıyan markası ‘Mirela Cerica’ ile moda dünyasına giriş yapan Cerica, birçok ülkeye yaptığı seyehatlerde, tasarım tarzı ve moda kimliğini de şekillendirdi. Mirela Cerica’yı tanıdığımda bende uyandıran ilk izlenim, ‘içsel bir yolculuk, herkesi çok sevmesi, sevgiyle büyüyen ve etrafına da sevgiyle ışık saçan, bunu tasarımlarına da sevgi ve şıklık birlikteliğiyle yansıtması’ oldu.
#Aysun KabaHerkes Christoph Colomb ya da Vasco De Gama gibi kaşiflerin adını duymuştur. Peki dünyayı gezen ve birçok ilki başaran gezgin kadınlardan kimi tanıyorsunuz? Örneğin, 72 günde tüm dünyayı gezen Nellie Bly’i tanıyor musunuz ya da dönemin şartlarına göre dünyayı gezmek için erkek kılığına giren Jeanne Baret’i? Peki hem Kuzey hem de Güney Kutbu’na ulaşan ilk kadın Barbara Hillary’i… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelince dünyayı gezip birçok ilke imza atan seyyah kadınları listeledik. Bu hikâyeler sizi çok şaşırtacak…
#Gezgin KadınlarKeşke Hiç Büyümeseydik dizisi oyuncuları ile maziyi ekran başına taşıyor. 90'lı yılların yaşamını izleyicilerle buluşturacak olan Keşke Hiç Büyümeseydik, oyuncuları ile merak konusu oldu. Birbirinden önemli isimleri kadrosunda barındıran dizi, çağımız teknolojilerinin hayatımıza bu denli girmeden önceki halini konu ediniyor. İşte, Keşke Hiç Büyümeseydik oyuncu kadrosu ve konusu hakkında detaylar
#Keşke Hiç BüyümeseydikŞair, Yazar, Müzeci Sunay Akın geçtiğimiz günlerde konuşmacı olarak katıldığı 16. Kalite ve Başarı Sempozyumu kapsamında yine hayranlık uyandıran bir sunuma imza attı. İzleyenleriniz bilir, Sunay Akın’ın “insanın tarihini” anlatan hikâyeleri esnasında dinleyicilerden genellikle bir şaşkınlık ifadesi olarak “Aaaaa!” sesleri yükselir. Aslında bu sesler kendi değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızın ya da bilmediğimizin de kanıtıdır. Sunay Akın ile sunum sonrası her zamanki samimiyeti eşliğinde eğitimden müzeciliğe uzanan derin bir sohbete daldık. En çok çocuklara ilham olmak istediğini belirten Akın, çocuklarını kazanamayan bir ülkenin, aydınlanmadan söz edemeyeceğine dikkat çekti.
#BursaÜlkemizin büyük değerlerinden yazar ve şair Sunay Akın, oyun ve oyuncaktan sonra Türkiye’nin ilk masal müzesini de İstanbul, Kartal’da kurdu. “Burası geleceğin, çocuklarımızın hayalleri ve oyunlarında olduğunu bilenlerin müzesi” diyen Akın’la buluştuk, Masal Müzesi’nin yolunu tuttuk. Ağaçlar içindeki bir masal evini andıran bu müzeden içeri adım attığımızda kendimizi masal kitaplarının sayfaları arasında bulduk.
#Ömür KurtBugüne kadar Christoph Colomb, Arabistanlı Lawrence ya da Vasco De Gama gibi birçok kaşifin ismini duymuşsunuzdur. Dünyayı baştan aşağı gezen bu gezgin isimler yaptıkları keşifler, geziler, yazdıkları kitaplarla tarih sahnesindeki yerlerini aldılar. Peki ya bu isimlerin yanına Gertrude Bell, Osa Johnson ya da Valentina Tereshkova kadınlar eklesek… Farklı kültürler, sosyal çevreler ve bölgelerden gelen bu kadınlar en az erkek meslektaşları kadar tarihte iz bıraktılar. Onlar için birçok şey söylenebilir, ama emin olmamız gereken tek şey, keşfetmeye ve yeni şeyler öğrenmeye karşı duydukları büyük açlık. İşte size dünyayı değiştiren gezgin kadınlar…
#GezginYüz Yüze oyuncuları, dizinin ilk tanıtımının ekranlara gelmesinin ardından araştırılmaya başlandı. Sinem Kobal ve Birkan Sokullu'nun başrollerinde oynadığı dizide birbirinden deneyimli isimler yer alıyor. Birbirine düşman olan ancak bunun farkında olmayan iki kişinin birbirleriyle olan ilişkisini anlatan Yüz Yüze, oyuncuları kadar konusuyla da dikkat çekiyor. İşte, merakla araştırılan Yüz Yüze oyuncuları ve dizinin konusu hakkında detaylı bilgiler
#Yüz YüzeTürkiye’nin sadece en komik değil aynı zamanda en zeki, en hazırcevap, en hınzır kadınlarından Ayşen Gruda. Lafını asla esirgemiyor. “Sanatçı etliye sütlüye karışmalı” diyor. Tuhaf bir çekiciliği var, mıknatıs gibi. Saatlerce oturup dinleyebilirsiniz onu. Ben de öyle yaptım, bayram röportajı bahane, sohbet şahane oldu.
#Ayşen GrudaKüba’daki 10 günlük çalışmalarımız bize neyi gösterdi? Fidel Castro mı haklı? Ona diktatör diyenler mi? Karayipler’deki sosyalizm deneyimi dünya tarihini nasıl etkileyecek? Ve en önemlisi, iki yıl sonra son Castro da görevi bıraktığında adada neler yaşanacak?
#Küba“Güldür Güldür” reytingleri almış başını giderken, Alper Kul senaryosunu da yazdığı “Olur Olur” ile çıktı karşımıza. Bu film için “Star komedisi değil ekip işi” diyen Kul, bir sonraki filminin adını şimdiden bulmuş bile: “Oldu Galiba!” Alper Kul’un Aylin Kontente’yi ailesinden istediği gün ben de yanındaydım; bu röportajda o günden yola çıkarak Aylin, aşk, evlilik ve baba olmakla ilgili de uzun uzun konuştuk.