Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#GazetehaberiÇin’i küresel ekonomiye entegre etmeyi hedefleyen ‘Bir Kuşak Bir Yol’ altyapı projesinin ikinci zirvesi Pekin’de başladı. Zirveye 37 ülke lideri katılıyor. Çin lideri Şi Cinping, ‘Yeni İpekyolu’ diye de adlandırılan bu projeyle Pekin’in küresel hegemonya kurmaya çalıştığı iddialarını reddetti.
#GazetehaberleriTicaret savaşı endişeleri ve yuandaki değer kayıplarıyla baskı altında kalan Çin piyasalarında yılbaşından bu yana yaklaşık 2 trilyon dolarlık kayıp yaşanırken, ekonomistler bu durumun devamı halinde "finansal panik" havasının görülebileceği konusunda uyarıyor.
#VergiÇin Borsası’ndaki kaybın 12 Haziran’dan bu yana yaşanan yüzde 30’luk düşüşle 3 trilyon doları aşması, günlerdir Yunanistan-Euro Bölgesi müzakerelerine yoğunlaşan piyasaların dikkatini Çin’e çevirdi. Düşüşün önlenmesi için 2 bin 800 şirketin yarısının hisseleri dondurulurken, büyük yatırımcılara 6 aylık satış yasağı geldi.
#BorsaDünyanın en önemli yatırım uzmanlarından birisi olarak gösterilen Franklin Templeton'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı Mark Mobius, gelişmekte olan piyasalardan çıkmayı düşünen uzun vadeli yatırımcılara dikkatli olması uyarısında bulunarak, "Piyasalar toparlanınca yeniden giriş zor olabilir" dedi.
#Mark MobiusDünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in sayısı sürekli artan göçmen nüfusu, her gün giderek daha da zorlaşan şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Göçmen ailelerin içinde bulunduğu şartlardan en çok etkilenenler ise şüphesiz çocuklar. Okul günü sona erdiğinde, bazı çocuklar sınıflarından ayrılamıyor. Normal ailelerin aksine, Pekin’deki göçmen ailelerin çocukları, konteynırlardan yapılma sınıflarında yaşıyor, sıraları yatak olarak kullanıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazÇin ekonomisindeki zayıflamaya ve büyümedeki gerilemeye dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Çin’in daha az enerji tüketmesi, elektrikli araçlar ve üretimdeki artış, petrol fiyatlarını yaz başından bu yana 15 dolar düşürdü. Daha da düşecek. Biten projelerle muazzam bir de LNG dalgası geliyor. Üretimdeki artış doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecek. Bu bizim gibi ülkeler için güzel bir haber” dedi.
#Fatih BirolMeksika’da 39’uncu kez düzenlenen ABASTUR fuarında Türkiye, 12 firmayla Çin’den sonra en kalabalık katılımı gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın uzak pazarlar stratejisi kapsamında adeta ‘El Turco’ fırtınası esti. Sektörün Meksika pazarına yeni girdiğini söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Bu fuarda sadece satış değil, distribütör bağlantıları da hedefliyoruz. Kısa sürede Meksika’da büyüyeceğiz” diye konuştu.
#TUSİD