Almanya ekonomisinde "Çin" endişesi

Güncelleme Tarihi:

Almanya ekonomisinde Çin endişesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 15:17

Çin ekonomisindeki yavaşlama, bu ülke ile 150 milyar doların üzerinde ticaret hacmine sahip olan Almanya ekonomisinde endişelere yol açtı.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki ekonomik yavaşlama, ülkenin en önemli ticari partnerlerinden Almanya'da endişelere yol açıyor.

Çin'in temmuz ayında ihracatı, yıllık bazda beklentilerin aksine yüzde 8,3 gerileyerek son dört ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ülkenin ithalatı ise yüzde 8,1 geriledi. Söz konusu dönemde, Çin'in Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı da yüzde 12,3 azaldı.

1990 yılından bu yana en düşük büyüme hızına gerileyen Çin ekonomisinden gelen veriler, ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine işaret etti. Ayrıca, büyüme hızı azalan imalat sektörü ve ihracattaki gerileme de Çin ekonomisi için tehlike sinyalleri verdi.

Çin ekonomisindeki olumsuz gelişmelerden, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın da etkileneceğine ilişkin endişeler gündeme geldi.

Haberin Devamı

Zira, Almanya için alternatifsiz bir ticari partner olarak kabul edilen Çin, Almanya'da başta otomotiv ve makine sanayi olmak üzere bir çok endüstri sektörünün en önemli pazarlarından biri konumunda.

Çin, Almanya'nın ihracatında dördüncü, ithalatında ikinci sırada

Almanya ile Çin arasındaki ticaret hacmi de oldukça yüksek seviyede seyrediyor.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Almanya geçen yıl Çin'e yaklaşık 74,5 milyar Euro'luk ihracat yaptı ve bu ülkeden 79,7 milyar Euro'luk da ithalat gerçekleştirdi. Çin, geçen yıl Almanya'nın ihracatında dördüncü, ithalatında ise ikinci sırada yer aldı.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Frankfurt merkezli DekaBank Sanayileşmiş Ülkeler Analiz Müdürü Andreas Scheuerle, Almanya'nın gelişmekte olan ekonomilerdeki olumsuz etkilere ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya en fazla maruz kalan Euro Bölgesi ülkelerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Almanya'nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 6'sını Çin'e gerçekleştirdiğini aktaran Scheuerle, "Ancak, Çin'deki bir yavaşlama bütün Asya Bölgesi'nin etkilerken, diğer ihracatçı ülkeleri daha az ölçüde etkiler. Bu yüzden, Çin'deki belirgin bir yavaşlamanın açıkça olumsuz etkisi olabilir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Almanya açısından olumsuz etkilerin ticaret ortamındaki güven eksikliğinden de kaynaklanabileceğine işaret eden Scheuerle, "Firmaların daha az güven hissetmesi, Almanya ve diğer ülkelerde daha az yatırım yapılmasına yol açar. Almanya'nın ihracatı açısından bu son etki de olumsuz olabilir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!