Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Yapılan paylaşımda "Sulak alanlarımızın korunması için çalışıyor, suyumuzun bir damlasının bile israf edilmemesi için projeler üretiyoruz." denildi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıKocaeli'de düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte sanayide suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, "Temiz su kaynaklarımızı daha az tüketmek istiyoruz. En başta söyledim. Zannettiğimiz gibi sınırsız bir su kaynağımız yok. Su temini için harcanan maliyetleri azaltabiliriz. Enerji ihtiyacını azaltabiliriz" dedi.
#İbrahim YumaklıHem ürettiği özgün seramik sofra eşyalarıyla, hem de çocuklar ve kuşlar için yaptığı çalışmalarla tanınan Serap Yurdaer Erboy, Alaçatı’nın öneli bir değeri. Yeni Zelanda’da İtalya’ya dünyanın dört bir yanında eserleri sofraları süsleyen Erboy, bunu daha da yaygınlaştırmak istiyor. Bir başka hedefi ise çocuklara daha fazla zaman ayırmak ve Alaçatı sulak alanındaki kuşların varlıklarına devam etmesi adına çalışmalar yürütmek.
#1İzmir Gediz Deltası, dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. Allı turnalar, semada süzülürken izleyenlere görsel şölen sunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi haftanın her günü rehber eşliğinde flamingo turları düzenliyor.
#Gediz DeltasıBir yanımız susuzluktan kırılıyor, diğer yanımızı sel götürüyor. Biliminsanlarının yıllardır iklim krizi diye anlatmaya çalıştığı tam da bu. 22 Mart Dünya Su Günü’nü işte bu koşullarda kutlayacağız. Birleşmiş Milletler’in bu gün için bu yıl belirlediği tema: ‘Hızlanan değişim’.
#Dünya Su GünüSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarKuzey yarımkürede aynı anda başlayan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı’ndan (KOSK) ülkemiz adına ilginç sonuçlar çıkıyor. Kışın sert geçmemesi nedeniyle bazı türler Türkiye’ye hiç uğramazken, soğuklar gelmediği için keyfi yerinde olanlar da gitmiyor. Uzmanlar Türkiye doğasında tam bir kaos yaşandığını söylüyor.
#Kış Ortası Su Kuşu SayımıÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tüm yapı sektörüne ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalıdır. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı millî bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur.” dedi.
#Murat Kurum“DOĞANIN öfkesini kusmasının sonuçlarından biri” olarak nitelediğim deniz salyasıyla (müsilaj) ilgili bir bilim insanının, Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşünü iletmiştim. Yaşar, özellikle arıtma tesislerinin mutlaka çalıştırılması gerektiğini vurgulamıştı. Bugün de bir turizmcinin, DOKTOB (Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Otelciler ve İşletmeciler Birliği) Başkanı Yücel Okutur’un görüşünü özetliyorum:
#İzmirBundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#BursaTıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.
#GazetehaberleriSon 50 yılda sulak alanlarımızın yarısından fazlası yok oldu. Ancak tek kaybımız ‘Geleceğin stratejik kaynağı’ olarak görülen sulak alanlar değil. Birçok canlı suyla birlikte yitip gidiyor. ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, suyla bağlantılı bir biyolojik çeşitlilik krizi içinde yaşadığımızı, birkaç yıl içinde milyonlarca canlı türünün yok olmasının beklendiğini söylüyor.
#SuTEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, "Anadolu 11 bin 707 bitki türüyle bir cennet. Bu türlerden 3 bin 650'si endemik yani bizim coğrafyamıza, buraya ait. Avrupa'da doğal ormanların toplam orman sahasına oranı yüzde 1 iken, yarısı bozulmuş ve verimsiz olsa da Türkiye'de bu oran yüzde 93'tür. Bu ormanlar yüzlerce bitki türü barındırıyor" açıklamasında bulundu.
#EkosistemEge Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi, güneyde Gelibolu Yarımadası, Kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale boğazına paralel olarak, 60 kilometrelik bir sahille uzanan üçgen biçimli tertemiz kumsallarla kaplı bir doğa harikasıdır. Şimdi Saros Körfezi'nin gezilecek yerlerini tanıyalım...
#Saroz Körfezi