Parkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonDün 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ydü. Tüm dünyada 10 milyonun üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu düşünülüyor. Hastalığın erken belirtileri ise tek kolda ve çenede titremenin yanı sıra, COVID-19’da da sıkça yaşanan koku kaybı.
#Dünya Parkinson GünüBeyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Savaş, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı, hastalıkla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#ParkinsonGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?Parkinson tedavisinde kullanılan dopamin hormonunun normalin üstünde olması, hastayı gerçek dışı hayallere ya da kumar, bilgisayar gibi oyunlara yöneltebiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Önal: "Hastaya, yüksek oranda dopamin verildiğinde, gerçek algısını kaybediyor, olmayan olayları ve cisimleri farklı algılamaya başlayabiliyor. Bunları gerçekmiş gibi yaşıyor ve hissediyor" dedi.
#DopaminTürkiye Parkinson Derneği Ankara Şubesi 2. Başkanı ve Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Elibol, "Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20’li ve 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. Parkinson hastalarının yüzde 5-10’u genç olgulardır" dedi.
#ParkinsonÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BALCALI HASTANESİ NÖROLOJİ ANA BİLİM DALI BAŞKANI VE TÜRKİYE PARKİNSON DERNEĞİ ADANA TEMSİLCİSİ PROF. DR. MELTEM DEMİRKIRAN, ''DÜNYADA 5 MİLYON, ÜLKEMİZDE İSE 100 BİN CİVARINDA PARKİNSON HASTASI OLDUĞU DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. ÜLKEMİZDEKİ HASTALARIN ANCAK YAKLAŞIK YARISININ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ TAHMİN EDİLEBİLMEKTE'' DEDİ.