Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaAtlas karıştırmayı sevenler Pasifik Okyanusu'ndan geçen eğri büğrü dikey bir çizgi olduğunu fark etmiştir. "Tarihi değiştiren" ama aslında var olmayan bu çizginin tuhaf hikâyesini biliyor muydunuz?
#Pasifik OkyanusuAgatha Christie’nin meşhur dedektif karakteri Hercule Poirot’un perdedeki yeni maceraları, “Nil’de Ölüm” ile devam ediyor. Kenneth Branagh’ın yönettiği ve Poiro’ya hayat verdiği filmin yıldızlarla dolu oyuncu kadrosunun en parlayanı Gal Gadot oluyor. Mia Hansen-Løve’ın ödüllü filmi “Bergman Adası” ve aynı adlı video oyun serisinden perdeye uyarlanan aksiyon “Uncharted”, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri...
#Uğur YükselApex Ölüm Adası filmi oyuncuları ve konusu merak ediliyor. Apex Ölüm Adası filmi bu akşam ekrana gelecek. Show TV yayın akışında yer alan filmin yönetmen koltuğunda Edward Drake oturuyor. Peki, Apex Ölüm Adası filmi konusu nedir, oyuncuları kimdir?
#Apex Ölüm AdasıTülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.
#Gezgin Kadınlar‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#AntarktikaDünyanın bilinmezliğini kâşifler çözdü. Bu yolculukların günümüzden yüzlerce yıl önce yapıldığını ve o zamanki ulaşım ve konaklama şartlarını göz önüne getirirseniz, bu insanların ne kadar cesur, ne kadar inanmış, ne kadar maceraperest olduklarını görürsünüz. Bütün zorluklara ve tehlikelere rağmen dünyayı keşfetmekten vazgeçmeyen bu gezginleri, ilham olması niyetiyle sizlere tanıtmak istiyorum.
#Kristof KolombBuzulların büyüleyici mavisi, derin bir sessizlik, usta komedyenleri kıskandıracak penguenler, soğuğa meydan okuyan kuşlar, denizaslanları... Tüm bu güzellikleri TV’de izlemek yerine yerinde yaşamak için her yıl binlerce gezgin Arjantin’in güney ucundaki Ushuaia’dan kruvaziyerlerle yola çıkıyor. Okyanus aşıp Antarktika’ya ulaşıyor. Okurumuz Levend İskit “Üşüdüm ama değdi, üşümek de güzelmiş” diyor.
Nobel ödüllü Amerikalı yazar Ernst Hemingway, Küba’ya 1928’de il kez ayak basmıştı. Karısına gönderdiği mektupta “Hayatımın geri kalanında Küba’yı anlamaya çalışacağım” diyordu. Köylülerle, aydınlarla dost oldu. Adada yazdığı “İhtiyar Balıkçı”yla kazandığı ödülü balıkçılarla kutladı. Ve adadan ayrıldığında hayatına son verdi. Ölümünün 40’ıncı yılında Küba’da Hemingway’in izini sürdüm.
Ata Anıl (solda), başka ülkeleri keşfetmeyi kişisel zenginlik olarak kabul eden bir diş hekimi. Yoğun temposuna rağmen seyahat için vakit yaratıyor. Biraz da arkadaşlarının katkısı ve desteği var tabii. Müzisyen Volkan Hürsever’in başını çektiği bir grupla her sene sıradışı yerlere gidiyor. Grubun son misyonu, Güney Kutbu’nu, yani Antarktika’yı keşfetmekti. Dalgıç ve sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen’in organize ettiği turda, Jacques Cousteau’nun teknesiyle gezdiler.