Çoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkEsnek bir vücut sadece sporculara ya da dansçılara değil hepimize lazım. Zira günlük hayatta esneklik gerektirdiğinin farkına bile varmadığımız sayısız hareket yapıyoruz. Peki vücudumuzun esneklik anlamında sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uzmanlar bunun için 5 aşamalı fakat oldukça basit bir testten faydalanmayı öneriyor. İşte testin ayrıntıları ve uzmanların tavsiyeleriyle esnekliğimizi korumanın yolları...
#SağlıkDONUK omuzun, omuz ekleminin en az iki hareketinin en az yüzde 50 hareket kaybı ve ağrı anlamına geldiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Çalış, “Hasta ağrı nedeniyle omuzunu ve kolunu hareket ettiremez, kendiliğinden geçeceğini düşünerek doktora gitmez. Ancak bu durum eklemde yapışıklıklar ortaya çıkmasına yol açar. Zamanla daha çok ağrı ve hareket kaybı şeklinde sonuçlanır. Hasta ağrıdan gece uyuyamaz hale gelebilir. Şeker hastalarında görülme sıklığı artar” dedi. Hastalığın genellikle omuz bölgesindeki kasların hasarı ya da omuz ekleminin kireçlenmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Çalış, “Bazen bir boyun ağrısı bile donuk omuza yol açabilir. Bu yüzden muayene sırasında tanı konması için hastanın hekime öyküsünü tam anlatması önemli. Ayrıca altta yatan nedeni ortaya çıkarmak için omzun röntgeni, ultrasonu veya MR’ı istenebilir” diye konuştu.
#1Bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, diyabet, troid hastalıkları ve ve bazı iç organ hastalıkları omuzda ağrıya neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir konu hakkında onemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarTüm eklemlerin arasında, omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz eklemi; çalışma hayatı, spor faaliyetleri ve gündelik işlerde büyük avantaj sağlayan aynı zamanda travmaya da açık bir eklemdir. Bazı faktörler var ki omuz ekleminde ağrılara neden olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıTıbbın insanlık tarihi kadar eski ve klâsik uygulamalarından olan ellerden gelen şifa olarak adlandırılan ameliyatsız, iğnesiz ve ilaçsız tedavi yöntemi manuel terapi, sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından özellikle bu dönemde büyük ilgi görüyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Göksel Çelebi, çok eskilere dayanan bu yöntemi anlatıyor.
#Manuel Terapi"Arka cebinizden cüzdanınızı çıkaramıyor, dişlerinizi fırçalayamıyor, dolabınızı açamıyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Omuzlarda ortaya çıkan, ağrı ile birlikte ciddi oranda hareket kısıtlılığına neden olan sorunlardan biri de donuk omuz sendromudur" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Aksu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkKuru iğne, kas iskelet sistemi problemlerinden kaynaklanan akut ve kronik ağrıların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu, Kuru İğne Tedavisinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatıyor.
#Kuru İğneAğrı bandı, yani orijinal adıyla ‘’kinesio’’bant pamuk ve naylondan oluşan özel bir karışım banttır. Cildin elastik yapısını taklit etmek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede vücut hareketlerini de kısıtlamaz. Ağrı bandı yapıştırıldıktan sonra su geçirmez özelliği, egzersiz sırasında hatta duş alırken bile çıkmaz. Ağrı bandı, vücutta yaklaşık olarak 5 gün dayanabilecek yapıya sahiptir.
#Ağrı Bandının FaydalarıBel ve boyun ağrılarından sonra en sık karşılaşılan problemin omuz ağrısı olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Turan Çift, omuz ağrısının şeklinin altta yatan soruna göre değiştiğini söyledi, özellikle gece artan omuz ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
#Omuz Ağrısı Nasıl GeçerBel ve boyun ağrılarından sonra en sık karşılaşılan problemin omuz ağrısı olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Turan Çift, omuz ağrısının şeklinin altta yatan soruna göre değiştiğini söyledi. Çift, özellikle gece artan omuz ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
#Omuz AğrısıGün içerisindeki aşırı aktiflik ve travma sonrası meydana gelen omuz ağrıları; gece ağrısı ve basit günlük işleri yapmakta zorlanma şeklinde kendini gösteriyor. Halk arasındaki 'omuza masaj yapma' geleneğine değinen Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, bilinçsizce yapılan masajın, ağrıyı azaltmaktan çok artırabileceği konusunda uyardı.
#Masaj Zararlı MıDonuk Omuz hastalığı nedir sorusu birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Donuk omuz, özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere, Ortopedi’de çok karşılaşılan bir problemdir. Peki, Donuk Omuz hastalığı nedir?
#Donuk OmuzOmuzda aktif veya pasif hareket kısıtlanması ile ortaya çıkan ‘donuk omuz’ (frozen shoulder) beraberinde ağrıyı da getirir. Problem çeşitli sebeplerle ve seyirle ortaya çıkmasından ötürü izlenmesi gereken yolda çeşitli nedenlerden dolayı holistik (bütüncül) olmalıdır.
#Donuk Omuz