Sıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.
#LimonataSevgili lezzetsever dostlarım... Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeyiz. Bir ay boyunca iftarlar yapılacak, kocaman sofralar kurulacak, o sofralara “onun da sahibi gelir” diye bir tabak fazla konacak, paylaşımlar artarken, en keyifli sohbetler de birbirinden enfes lezzetlerle buluşacak. Ee peki, bu bereketli akşamlarda tatlı yiyip tatlı konuşmayalım mı yani?
#Haşhaş Ezmeli Milföy TatlısıBursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ndeki hayvanlar, aşırı sıcaklarda, buzlu meyve kokteyli ve yağmurlama sistemi ile serinletilmiyor. Hayvanların en sevdiği meyveler, bakıcıları tarafından özenle hazırlanıyor ve derin dondurucularda saklanarak, günün belirli saatlerinde servis ediliyor. Sıcaktan etkilenen develere ise sık sık vücutlarına hortumla su sıkılıyor.
#BursaSanayi tipi domates üreticilerinden Merko Gıda, geçen yıl sektörün önemli oyuncularından Frigo Pak Gıda’nın yüzde 25’ini satın alarak narenciye alanında konserve ve dondurulmuş meyve-sebze, gazlı içecekler, meyve suyu ve sebze konservesi pazarına giriş yapmıştı.
#DomatesDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Yapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#BeslenmeNiğde'de yaşayan Burak Akbulut, Erasmus programıyla gittiği İtalya'da kurutulmuş ve dondurulmuş meyve ve sebzeye ilgiyi fark etti. Döndüğünde ise Niğde'de fabrika kurdu. Kuruttuğu 30'a yakın meyve ve sebze çeşidini yurt içi ve dışına gönderiyor.
#NiğdeÇay ve kahve sohbetleri en güzel nasıl neşelenir derseniz size leziz bir dilim kek ile derim. Sade kakaolu kekler dünyanın en beğenilen lezzetlerinin başında gelirken içine biraz frambuaz ekleme fikri işi daha da cazip hale geliyor. Haydi o zaman tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.
#Frambuazlı Kakaolu Kek Nasıl YapılırTaze sebze ve meyve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi. Onları en taze haliyle tüketmek de bir o kadar önemli. Ancak meyve ve sebzelerde besin değeri kaybı, dalından kopartıldığı anda başlıyor ve bunların soframıza kadar olan yolculuğu süresince devam ediyor. Meyve ve sebzeleri taze saklamanın en iyi yöntemi ise yüksek teknolojiyle şoklamak; yani çözüm dondurulmuş ürünlerde…
#PandemiYazın sonu geldi, mutfaklarda kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Domatesler, biberler salça, meyveler reçel konserve oluyor, kurutulan sebzeler balkonları ve tezgahları renklendiriyor. Peki ya dondurma? Yaz sebzelerini ve meyvelerini kışa dondurarak saklamak istiyorsanız bu ipuçları sizin için.
#Gıda DondurmaŞu günlerde ekmeğimizi, sirkemizi, kefirimizi hatta dezenfektanımızı bile evde yapmıyoruz. Peki neden evde soda yapmayalım? Zaten marketlerde 'meyveli soda' olarak satılan içecekler, yüksek oranda şeker ve koruyucu içeriyor. Hadi gelin evde kolayca yapılacak soda tariflerine bakalım...
#Evde Soda YapmakVitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar. Peki, c vitamini eksikliği nelere sebep olur? C vitamini hangi besinlerde vardır?
#C Vitamini EksikliğiGıdaların dondurularak saklanmasının tazeliği koruyacak en iyi yöntemlerden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması konusunda tüketicileri uyardı. Bölek, "Dondurulmuş etlerin çözdürülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan oda sıcaklığında bekletme en sağlıksız yöntemlerden biridir" dedi.
#Dondurulmuş GıdaBelarus Bilimler Akademisi Kutup Araştırmaları Ulusal Merkezi Müdür Yardımcısı ve Belarus Antarktik Kutup Seferleri Müdürü Aleksei Gaidashov, Antarktika'da bilimsel çalışmaların önemine işaret ederek, "Antarktika'nın el değmemiş doğası geleceğimiz için önem teşkil ediyor. Yapılan araştırmalar, biyoteknoloji alanının gelişmesine, çevre kirliliğinin çözümüne ve ülkelerinin ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak." dedi.
#AntarktikaB-Fit Ailesi; sebze ve meyvelerin özsuyunu en doğal halleri ile posasından ayıran Arçelik B-Fit Sebze ve Meyve Sıkacağı’dan; sebze ve meyve karışımları, muhteşem çorbalar, leziz yemiş sütleri, enerji içecekleri ve masum tatlılar hazırlamanızı sağlayan muhteşem Arçelik B-Fit Power Blender’dan, ve sağlıklı içecekleri pratik ve hızlı şekilde hazırlayıp yanınızda taşımanızı sağlayan B-Fit kişisel Blender’dan oluşan üçlü bir seridir.
#Mucize Lezzetler