Araştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan embriyo dondurma yöntemi, gelişmekte olan embriyoların ileri bir tarihte kullanılmak üzere -196 derecede dondurulup saklanması işlemidir. Tedavide olan anne adayında düşük yumurta rezervi görülüyorsa, ailede erken menopoz hikayesi varsa, yumurta rezervini etkileyecek cerrahi müdahalelerde bulunulacaksa ya da genetik tarama yapılmasını gerektiren durum söz konusuysa embriyoların dondurulması önerilir. Embriyo dondurma işlemi gebelik elde etme şansını artırmanın yanı sıra transfer edilen embriyodan geriye kalan iyi kalitede diğer embriyoların da ilerleyen dönemlerde kullanılabilmesi için olanak sağlar. Dondurulan embriyoların çözülmesinden sonra yüksek canlılık oranları elde edebilmenin iki koşulu vardır; bunlardan biri teknolojik alt yapı ile donatılmış bir laboratuvar diğeri ise tecrübeli embriyologlardır. Bu iki faktörün sağlanabildiği merkezlerde dondurulmuş embriyolar ile gerçekleştiren tedavilerde daha yüksek başarı oranları elde edilmektedir.
#Dondurulmuş EmbriyoTüp bebek tedavisine dair en merak edilen aşamalardan biri tedavinin son basamağı olarak tanımladığımız embriyonun transfer sürecidir. Transfer işlemi embriyonun gelişimi, sayısı, hastanın yaşı ve çiftin daha önceki denemeleri gibi farklı kriterler değerlendirilerek yumurta toplama işlemi sonrası 2- 6. günler arasında gerçekleştirilmektedir. Embriyo transferi çoğunlukla ağrısız geçen bir süreçtir ve anestezi uygulanmasına gerek kalmaksızın işlem gerçekleştirilir. Embriyo transferi öncesi verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması büyük önem taşırken transfer sonrası ise ağır egzersizlerden kaçınılması gerekir.
#Transfer ÖncesiTürkiye'de her 10 çiftten biri çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor. Tüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan son yöntemler bu durumdaki çiftlere ve bizlere eskiye oranla daha fazla umut vaat ediyor. Teknolojinin de üreme tıbbına kattığı yenilikler sayesinde üst üste yaşanan başarısızlıklar tarih oluyor. Tüp bebek tedavisinde kullanılan güncel son 5 yöntemi şu şekilde sıralayabilirim.
#Tüp BebekSon yıllarda doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu yöntem tüp bebek. Tüp bebek yöntemi söz konusu olunca da dondurulmuş embriyo transferinin sağlıklı olup olmadığı anne baba adayları için önemli bir soru haline geliyor.
#Donmuş EmbriyoKadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, tüp bebekte ’yapıştırma tekniği’ ile başarı şansının arttığını söyledi. Öner, uyguladıkları bu yöntemin ’Tüp Bebek Kongresi’nde de kabul gördüğünü belirterek, "Ülkemizdeki tüp bebek başarısının tüm dünyada kabul görmesi sevindirici bir durum" dedi.
#Tüp BebekTeknolojinin hızla gelişmesi, bilim adamlarının uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘tüp bebek tedavisini de yeni ve çok daha umut verici bir noktaya getirdi. Özel birtakım kimyasallar yardımı ile yapılan biyolojik materyallerin dondurulması işlemi olan 'kriyobiyoloji' bu noktadaki en önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.
#KriyobiyolojiTüp bebek tedavisi gören çiftlerde gebelik başarısını artırmak amacıyla kullanılan yöntemlerden biri de embriyo dondurma. “Ancak istenilen sonuca ulaşabilmek için vakaların çok iyi seçilmiş olması önem taşıyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, yumurta ve embriyo dondurma yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.
#Hamileliğe HazırlıkDünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaklaşık olarak her 10 çiftimizden 1’i çocuk sahibi olmakta zorluk yaşamaktadır. Bu zorlukları aşma çalışmaları sonucu ortaya çıkan tüp bebek tedavisi günümüze kadar bazı değişimlere uğramıştır. Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr.Serkan Aydoğdu tüp bebek tedavisindeki yeni gelişmeleri anlatıyor.
#Tüp BebekDondurulmuş embriyo transferi son yıllarda artan sıklıkla uygulanmaya başlanmış ve yüksek başarı oranları ile taze embriyolara alternatif olmaya başlamıştır. Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr.Serkan Aydoğdu embriyo transferi ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
#Embriyo Dondurma İşlemiDondurulmuş embriyo transferi son yıllarda artan sıklıkla uygulanmaya başlanmış ve yüksek başarı oranları ile taze embriyolara alternatif olmuştur. Tüp bebek tedavisinde hangisinin daha etkili olduğunu Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr.Serkan Aydoğdu anlattı.
#Dondurulmuş EmbriyoTüp bebek tedavisi ülkemizde çokça başvurulan bir yöntem olmasına rağmen çiftlerin konu ile ilgili birçok yanlış bilgiye sahip olduğu görülmektedir. Bu durum hastaları çözüm arama noktasında umutsuzluğa sürüklemekle birlikte henüz tedaviye başlamadan bile psikolojik açıdan olumsuz etkilenmelerine yol açmaktadır. Dolayısıyla anne-baba olmak isteyen çiftlerin yakın çevrelerinden veya çeşitli mecralardan edindikleri duyumlara göre hareket etmemeleri; en doğru bilgiye hekimlerine başvurarak almaları son derece önemlidir.
#Tüp BebekBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta RezerviBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneNormal yollardan gebe kalamayan her kadın anne olma hayallerini gerçekleştirmek için her şeyi yapmaya hazırdır. Son yıllarda sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinin başında da rahim dinlendirme gelmektedir. Rahim dinlendirme tüp bebek tedavisinde gebelik şansını artıran yöntemlerden biridir.
#GebelikToplumda kısırlık olarak adlandırılan infertilite, doğal yollardan korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen 1 yıldan daha uzun süre hamile kalınamaması olarak açıklanıyor. Ayrıca bir gebeliği sonuna kadar götüremeyen çiftler, yani gebe kalmasına rağmen sonrasında kaybedenler de bu tanım içerisinde yer alıyorlar.
#Tüp Bebek TedavisiHollanda’da yaşayan 39 yaşındaki Cumali ve 35 yaşındaki Emine Karabulut çifti, 12 yıl önce zihinsel ve bedensel engelli olarak dünyaya gelen çocuklarının ardından, yeniden bebek sahibi olma hayallerini 11 yıl ertelemek zorunda kaldı. Genetik hastalık nedeniyle tekrar anne-baba olma umudundan vazgeçen çift, 1.5 yıl önce Memorial Tüp Bebek Merkezi’nde Op. Or. Arzu Yurci’nin uyguladığı genetik tanı (PGT) yöntemiyle sağlıklı bir bebek sahibi oldu. Aile, dondurulmuş bir embriyonun transferiyle gerçekleşen gebelikle üçüncü çocuklarını kucağa almak için gün sayıyor.
#HollandaTüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Özekinci, kanser tedavisi gören kadınların, böyle durumlarda tedavi öncesi yumurta hücreleri ya da dokusunu dondurup daha sonra kullanılmak üzere tüp bebek merkezlerinde muhafaza edilebileceğini söyledi.
#Yumurta Dondurma