Bir yanına Ege’yi, diğer yanına Akdeniz’i alan Datça zeytini, çamı, balı, bademi, antik kenti, nefes kesen manzaraları, mavinin her tonunda koyları ve tertemiz havasıyla sizi hemen etkisi altına alabilir. Fakat Datça’nın kötü bir tarafı da var: Kalbinizi çalıp bağımlılık yapabilir.
#DatçaDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıGözlerden uzak küçük bir balıkçı kasabasıyken bugün Türkiye’nin en popüler tatil duraklarından biri Akyaka. Bu güzel kasaba önce kitesurf tutkunlarının dikkatini çekti. Ağaçların yapraklarını uçuran, halk arasında ‘Deli Mehmet’ adıyla bilinen rüzgârı ve dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz pırıl pırıl plajları günden güne ünleniyor. Güneye inmişken cazibesi kendinden büyük Akyaka’ya bir selam vermek isteyenlere rehber hazırladık.
#Hazan AKÖZ IŞIKBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaAldığı 1 Michelin yıldızının ardından menüsünü ve restoranda nelerin değiştiğini keşfetmek için sabırsızlandığım Nicole’deydim. Şef Serkan Aksoy ve ekibinin başarısı, son derece özenli bir servisle daha da pekiştirilmişti. Tokat narince asma yaprağıyla hazırladığı açık dolma ve sütlaç dondurmayla servis edilen künefe menüde öne çıkanlardan...
#NicoleŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliGüneşli ve sıcak günlerin sonu gelmeden kimimiz kendini serin sulara atma peşinde, kimimiz de doğayla ya da tarihle kucaklaşma... Açık havada gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerine katılmanın ya da serin bir terasta güzel bir akşam yemeği yemenin de hayalini kuruyor olabiliriz. Günlerimiz sayılı olsa da şehirde tüm bunları gerçekleştirmenin birçok yolu var.
#Kültür Ve Sanat EtkinlikleriBir akımdan çok yaşam felsefesi olarak kabul edip hayvansal ürünlerden uzak duran ve vegan beslenmeyi benimseyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünya kaynaklarına saygı duymak amacıyla vegan menüye geçen şefler, yediğinizi sorgulatacak kadar iyi vegan suşiciler, vegan burgerciler, vegan pazarlar, hatta vegan oteller… Buyurun dünyadaki en vegan dostu kentler.
#HürriyetSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarBahar geldi, güneş yüzünü gösterdi, ortalık şenlendi… Üstelik hava hala serin, sıcaklar henüz basmadı yani İstanbul’u sokak sokak gezmenin tam vakti. Baharda semtleri boydan boya gezmeyi çok seviyorum. Bu hafta sonu da Moda’da bir gezinti yaptım ve Moda’da yapılacaklar listesi hazırladım. Size de kolaylık olacak şekilde net bir liste ile karşınızdayım.
#Moda'da Gezilecek YerlerDalyan, bence Türkiye’nin en özel yerlerinden biri… Arkada berrak sularıyla Köyceğiz Gölü, önünde kanalları, kanal sonucu açıldığı; Bülent Ortaçgil’in de “ayrı düşmüşüz, yan yana” diyerek betimlediği “kafa karışıklığı” bazlı doğal güzellik “Dalyan Deltası”… Tüm bunların ucunda “caretta caretta” yurdu, denizin üzerine bir çizgi halinde tuz dökülmüş gibi duran kumsalıyla “İztuzu Plajı”…
#DalyanYeni yıla sayılı günler kala yılbaşı gecesi için programlar çoktan yapılmaya başlandı bile. Herkesin yeni yıla ve eğlenceye bakış açısı tartışmasız aynı değil. Dolayısı ile yeni bir yıla başlamayı, eskileri geride bırakmayı, yeniliklere umutla odaklanmayı kutlama şekilleri de kişilere göre değişkenlik gösteriyor.
#Yeni YılOnlar çocuklarının süper kahramanı, çocuklar ise kaç yaşına gelirse gelsin onların her daim gözbebeği. Evet, bugün Babalar Günü. “Onlar için en güzel hediyelerden biri de neden baş başa seyahat olmasın” dedik ve babalarla çocuklarının seyahatlerini her iki tarafın gözünden dinledik. Anladık ki bu, hediyeden de öte, babalar ve çocuklarının hayatlarında iz bırakan, öğreten, eğlendiren, yakınlaştıran bir macera.
#Seyahat9 günlük tatille birlikte milyonlar sahillere hücum etti, yeni sezonun kodları da çözülmeye başladı. Geçen yazın en popüler yerlerinden kapananlar da var, bu yıl yeni açılıp öne çıkanlar da. Bazı yerler el değiştirdi; kimi mekânlar yavruladı; trafik nedir bilmeyen sakin beldelerin caddeleri doldu, yolları kapandı.
#Savaş ÖzbeyHöşmerim, höşmelim, peynir tatlısı ya da peynir helvası, başta Çanakkale ve Balıkesir çevresi olmak üzere Ege’nin kuzeyinde çok sevilerek tüketilen bir tatlıdır. Ortaya çıkışıyla ilgili muhtelif rivayetler bulunur ancak höşmerim kelimesinin “Hoş mu erim?” ifadesinin söylene söylene değişmesinden kaynaklandığı iddia edilir. Çoğu zaman dışarıdan hazır alınan bu tatlıyı evde de kolayca yapabilirsiniz. İşte püf noktalarıyla höşmerim tarifi…
#HoşmerimBugün size Torino’da birçoğu 100 yılı devirmiş kafelerden, onların efsane olmuş lezzetlerinden bahsedeceğim. Konu ne kadar iç açıcı olsa da benim için acı veren bir tarafı da var. Bu şehre bakıp İstanbul için hayıflanmamak elde değil. Ne yazık ki nerede ne yiyeceğimizden çok orada hangi ünlünün yanında oturacağımız daha önemli olduğu için İstanbul gibi bir kentin damakta kalıcı lezzeti yok denecek kadar az. Torino’nun asırlık mekân ve lezzetlerinin hastasıyım ama bizim bilinçsiz tüketicimiz de beni hasta ediyor.
#TorinoUluslararası Gazeteciler Kayak Klubü’nün (SCIJ) İsrailli üyelerinin daveti üzerine bu ülkeye 5 günlük hızlı bir tur yaptık, Avrupa ülkeleri, ABD ve Rusya’dan 50 gazeteci meslektaşımızla. İlk kez ayak bastığım İsrail, bir ucundan diğerine 8 saatlik otobüs yolculuğuyla ulaşılabilen küçüklükte olsa da dünyanın en çok ilgi çeken ülkelerinden biri.
#Beş Günde İsrail