Son zamanlarda özellikle de çocuklarda çok yaygın bir şekilde görülen domuz gribi ya da bilimsel ismi ile influenza yeniden gündeme geldi. Özellikle okullarda görülen domuz gribi belirtileri, teşhis ve tedavisinde oldukça önemli. Peki, domuz gribi bulaşıcı mı, ne kadar sürer? İşte, domuz gribi belirtileri ve tedavisi...
#Domuz GribiKış aylarıyla birlikte covid-19 varyantlarının yanında yeniden domuz gribi (influenza) vakaları ortaya çıkmaya başladı. Belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösteren domuz gribi öldürücü ve bulaşıcı mı merak ediliyor. Peki, domuz gribi nedir, belirtileri nelerdir? İşte domuz gribi tedavisi ve detaylı bilgiler...
#Domuz GribiDomuz gribi, bulaşıcı ve öldürücü etkisi nedeniyle çekinilen hastalıklar arasında yer alıyor. Bir dönem salgın halinde tüm yurdu etkisi altına alan domuz gribi, H1N1 kodu ile tanınıyor. Peki, domuz gribi bulaşıcı mı veya nasıl bulaşır? İşte, domuz gribi virüsünün insan sağlığı için tehlikeleri, insanlara hastalık bulaşma riski ve tedavisi için kullanılan ilaçlar hakkında bazı bilgiler
#Domuz GribiAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika KıtasıGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaKoronavirüsle ilgili halen çok fazla bilinmeyen var. Koşullar ve önlemler de zaman içinde değişebiliyor. Alanında uzman çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün salgınla ilgili sorularınıza buradan cevap veriyor... Sorularınızı 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına veya hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz. İşte bugünkü sorular ve yanıtları:
#Gazetehaberleri2009 yılında domuz gribi ile gündeme gelen pandemi son günlerde corona virüsü ile çok duyduğumuz terimlerden biri oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor. Peki, bu şartlar neler? Pandemi ne demek? Pandemi ne zaman biter? Pandemi kurulu nedir?
#Pandemi Ne DemekH1N1 virüsü, kış aylarında yaygınlaşan grip vakaları ile beraber gündeme geldi. Domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsünde üst solunum yolu şikayetleri görülüyor. H1N1'in normal gripten farklı olmadığı uzmanlar tarafından dile getirilirken, gündemde yer alan corona virüsü belirtileriyle H1N1'in benzerlik taşıması vatandaşların araştırmalarına neden oldu. Virüsün yaygınlaşmasıyla H1N1 virüsü nedir? sorusunun yanıtı da merak konusu oldu. Peki, H1N1 bulaşıcı mı, H1N1 belirtileri nelerdir?
#H1n1 NedirÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#Gazetehaberiİnfluenza halk arasında grip olarak da bilinen virüs türüdür. Etkisine göre vücut içerisinde bronşları, burnu, boğazı ve akciğerleri sarabilen İnfluenza, bulaşıcı etkiye sahiptir. İnfluenza A,B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. İnfluenza türleri, farklı salgınları ifade edebilmektedir. Peki, İnfluenza belirtileri nedir ve İnfluenza A ve B pozitif çıkması ne anlama gelir? İşte, İnfluenza hakkında merak edilen tüm detaylar
#İnfluenzaSivas’ta görülen domuz gribi vakasının ardından vakalar ve ölü sayısı giderek artmaya başlarken ‘Yine mi başlıyor bu salgın?’ sorusu akıllara geliverdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük ile domuz gribini konuştuk…
#Domuz GribiZAMBİYA’daki “sıtma turu”muzun ev sahibi Novartis’in Uluslararası Erişim ve Pazarlama Direktörü, Sıtma Girişimi Sorumlusu Hans Rietveld, üçüncü günün programını duyurdu:<br><br>- Başkent Lusaka’dan 1 saatlik uçuşla Macha’ya gideceğiz.