TURYİD Başkanı Kaya Demirer, son dönemde restoranlarla ilgili fiyat eleştirileri ve boykota dair konuştu. “Giderlerimiz pandemiden bu yana enflasyonun çok üzerinde artıyor. Restoran matematiği tutmuyor” diyen Demirer, tüm segmentlerde müşterinin bir alta indiğini ve eskisi gibi harcama yapmadığını söyledi. Demirer, restoran ihracatına yönelik önerilerini de Ticaret Bakanlığı’na ileteceklerini ifade etti.
#RestoranKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi Ezine Peyniri AB’den tescil alan ilk Türk peynir çeşidi oldu. Bunun yanı sıra Ayaş Domatesi de AB tarafından coğrafi işaret aldı. Uzmanlar gıdadaki iki tescili de üretim ve ihracat için fırsat olarak değerlendirirken, “Şimdi ürünlerimizi tanıtmaya odaklanalım” dediler.
#Ezine PeyniriBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinRusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı operasyon örtü altı üretimiz merkezi Antalya halini vurdu. Operasyon nedeni ile Ukrayna ve Rusya ihracatı dururken sofraların vazgeçilmesi domates yüzde 60’a yakın ucuzladı. Toptancı Hal Kompleksi Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, "Oraya düşen bombalar bize de düşmüş gibi oldu" sözleri ile yaşanılanları özetledi.
#Rusya-Ukrayna SavaşıAilesine temiz gıda üretmek için yola çıktı, kendisini 2000 dönüm alanda çiftliği yönetirken buldu. Organik tarıma dair bir farkındalığın olmadığı 2000 yılında Kuşadası’nda kurduğu çiftlikte üretime başlayan girişimci Gürsel Tonbul, bugün 300 çeşit ürün üretiyor. ‘Yerlim’ markası için yurtdışından da talep var.
#ÇiftlikYılmaz, Dinçok ve Sonuç aileleri tarafından 2013’te Şanlıurfa’da kurulan Termosan Çelik, bugün Avrupa’nın termos üreticisi konumuna geldi. Kurulduğu günden bu yana sektöründeki ithalatın azalmasına katkı sağlayan şirketin cirosunun yüzde 40’ını ihracat oluşturuyor. Şirket, şimdi de Latin Amerika ve Orta Afrika ülkelerini yakın markaja aldı.
#GazetehaberleriBatı Akdeniz'den ilk 4 ayda yapılan yaklaşık 157 milyon 494 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 61 milyon 547 bin dolarlık kısmını domates oluşturdu. Domatesi, 43 milyon 615 bin dolarla biber takip etti. En fazla ihracat Rusya ile Almanya'ya yapıldı.
#İhracatSERA-BİR Başkanı Müslüm Yanmaz, "Türkiye'de yaklaşık 12 milyon ton domates üretiyoruz. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu seradan çıkıyor. Teknolojiyi kullanıyoruz, tüm akıllı sistemleri yapıyoruz. İyi tarım uygulamalarını uyguluyoruz, o yüzden domatesimiz dünyadan talep görüyor. Rusya başta olmak üzere, Romanya'dan Bulgaristan'a, Almanya'dan İsviçre'ye kadar domateslerimiz gidiyor. Rusya'dan sonra en büyük pazarımız AB ülkeleri içinde Almanya. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşların özellikle bizim ürünlerimizi tercih ediyor olması orada ürüne olan talebi de artırıyor. Türk domatesine çok ciddi talep var aslında ve dünya, Türk domatesinden vazgeçemiyor" açıklamasında bulundu.
#Türk DomatesiAvrupa başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye 200’ün üzerinde tohum, tohum teknolojisi ve lisans ihracatı gerçek-leştirdiklerini anlatan May Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Yormazoğlu, “May Tohum olarak yıllık ciromuzun yüzde 8’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri