“Glokom”, göz sinirinde incelme ve görme alanı kaybına yol açan bir göz hastalığı... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birlikte görülüyor. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göziçi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de mevcut… Göz içi basıncının toplumdaki normal değerleri 11-21 mmHg arasında değişiyor.
#GlokomYaz aylarında güneşin tadını çıkarmak oldukça keyifli olsa da cildimizde belirginleştirdiği cilt lekeleri, özellikle bu mevsimde moralimizi bozabiliyor. Güneş koruyucu kremleri yeterli miktarda sürmemek ve sık sık yenilememek, cildimizde çillerin ve lekelerin de artmasına neden olabiliyor. Ancak iyi haber şu ki, bu sorundan kurtulmanın da yolları var.
#Süheyla BuyrukçuKadınlarda saç dökülmesine sebep olan hastalıklar arasında tiroit problemleri, aşırı stres, gut ilaçları, tansiyon ilaçları gibi nedenler vardır. Yetersiz beslenme ve ani kilo kayıpları da kadınlarda saç dökülmesine neden olmaktadır. Bunlar B12, folik asit ve D vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda saç dökülmesini önlemenin en önemli etkeni sağlıklı beslenmektir. İşte, tüm detaylar.
#Kadınlarda Saç DökülmesiDerin Ven Trombozu; halk arasında ''toplardamarda pıhtının oluşması'' şeklinde bilinmektedir. Bununla beraber bu durum; insan bedeninin herhangi bir yerinde ana toplardamarların pıhtı ile tıkanması olarak da tanımlanmaktadır. Derin Ven Trombozu; genel olarak 40 yaş ve üzerinde görülmekle beraber nadiren de gençlerde görülmektedir. DVT daha çok kalçanın uyluk kısmında ya da bacaklarda gelişmektedir. Peki; DVT nedir, nasıl anlaşılır? DVT neden gelişir? DVT hastaları nelere dikkat etmeli tüm detayları ile derledik.
Ülkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriSağlık önemsenmesi ve temel sağlık bilgilerinin bilinmesi gereken bir konudur. Kişi ne kadar çok bilgi sahibi olursa bazı hallerde daha hastalanmadan sağlığını koruyabilir. İnsan biyolojik ve fizyolojik bakımdan kadın ve erkek olarak ikiye ayrılmaktadır. Kadına özgü, erkeğe özgü hastalıklar ise farklılıklar göstermektedir. Bilhassa kadınların pek çoğunun vücudunu tanımadığı, kadın sağlığı hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunu yapılan araştırmalar ortaya çıkarmaktadır. Bazen televizyonda işitilen, gazete ve dergilerde veya sosyal medyanın farkı alanlarında denk gelinen kavramlar merak konusu olmaktadır. Vajina ve kadının vajina ile ilgili sağlık sorunları da bunlardandır. İşte ilgiyle okuyacağınız vajinada sümüksü akıntı neden olur, vajinada sümüksü akıntı nasıl geçer, vajinada sümüksü akıntı hamilelik belirtisi midir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Toplumda, yetişkin nüfusun büyük bir kısmını etkileyen varis, özellikle hareketsiz ve sürekli oturarak ya da ayakta çalışanlarla, kadınlarda daha çok görülüyor. Günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis oluşma riski neredeyse 3 kat artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehdi Zengin, varis ve tedavisi hakkında bilgi verdi, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#VarisBağırsaklarda aşırı miktarda candida mantarı üremesi bağırsak içi biyolojik dengenin bozulduğuna işaret edebilir. Bağırsak mantarı, idrar yolunun alt kısmında oluşabilir veya bazı durumlarda böbreklere kadar çıkabilir. Peki, bağırsak mantarı nedir, neden olur?
#Bağırsak Mantarı NedirKadınlar adet döngüsü, stres gibi dış etkenlerden çok kolay etkileniyor. Pandemi sürecinin yarattığı stresin de adet döngüsünü bozduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, 21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumlarının adet düzensizliği olarak tanımlandığını belirtti.
#Adet DöngüsüDoğum kontrol hapları ile ilgili kadınların kafasında çok fazla soru var. Doğum kontrol hapı gebeliği önler mi? Bırakınca ne olur? Kimler nasıl kullanmalı? Bu soru listesi uzar gider... Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel'e sorduk, merak ettiğimiz her şeyin cevabını aldık. Gelin doğum kontrol haplarını daha yakından tanıyalım...
#Doğum Kontrol HapıKonu doğum kontrol yöntemleri olduğunda rahim içi araç (spiral) kullanımı sıralamanın başında gelmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine karar verirken kişi bazlı değerlendirme yapmalı, artıları eksileri hasta ve hekim arasında konuşulmalıdır.
#Rahim İçi Araçİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıBirçoğumuz kanserle ilgili bilgiye sahip olsak da harekete geçmek ve tedavi olmak için geç kalıyoruz. Bu durum kanserin dünyadaki ölüm sebeplerinde zirvede olmasına sebep oluyor. her gün binlerce kişi geç kalınmış teşhis sebebiyle hayatını kaybediyor. Çünkü gerçek anlamda kanseri tanımıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Attila Okur, rahim ağzı kanserine dair detayları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriVajinal akıntılar, aslında kadın genital sisteminin temizliği konusunda önemli bir yere sahiptir. Vajinadan gelen bu sıvı, salgı bezleri tarafından üretilir, içinde ölü hücreleri ve bakterileri taşır. Böylece vajina temiz kalır ve enfeksiyonlardan korunur. Peki, vajinal akıntısı olan kadınlar hangi durumda doktora gitmeli? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Vajinada Sümüksü Akıntı Neden OlurVajinal kaşıntı, kadınların sıklıkla karşılaştığı ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı. Vajinal kaşıntı neden olur? Vajinal kaşıntının 6 sebebi.
#Vajinal AkıntıDoğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Doğum Kontrol Hapı“Polikistik over sendromu, doğurganlık döneminde olan kadınlarda en çok karşılaşılan hormon bozukluklarının başında gelir” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, polikistik over rahatsızlığı konusunda bilgiler verdi.
#TeşhisToplumda, yetişkin nüfusun büyük bir kısmını etkileyen varis, özellikle hareketsiz ve sürekli oturarak ya da ayakta çalışanlarla, kadınlarda daha çok görülüyor. Günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis oluşma riski neredeyse 3 kat artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehdi Zengin, varis ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#VarisAkne, halk arasında bilinen adıyla sivilce oluşumu, hemen hemen her yaşta görülebiliyor. Pek çok kişi için kabus haline gelen ve sosyal hayatı da etkileyebilen sivilcelerden kurtulmak mümkün. Akne tedavisinde önemli olan, oluşum mekanizmalarını göz önüne alarak tedavi planlanmak. Böylece aknenin tekrarlanmasını azaltmak ve iz bırakmasını önlemek de mümkün olur diyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, akne tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Sivilce Tedavisi