Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü etkinlikleri başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ahlat'ta Malazgirt Zaferi kutlanacak. Türk tarihinde kazanılan en önemli zaferlerden olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında Sultan Alparslan yönetiminde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında yapıldı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki, Malazgirt Savaşı ne zaman, kaç yılında oldu? İşte, Malazgirt Zaferi tarihi ve konu hakkında bilgiler.
#Malazgirt Zaferi TarihiTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaKültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan dara Antik Kenti, zengin tarihi dokulara sahiptir. Türkiye için büyük bir turistik alan olarak da öne çıkan bu kent hakkında birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, Dara Antik Kenti nerede? Dara Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) bilgilerini derledik.
#SeyahatBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaBaşkent Ankara Meclisi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103’üncü yılı kutlamaları nedeniyle bir konser ve kültür programı düzenledi. Program kapsamında seymen gösterisi sunulurken, Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları konser verdi.
#Ankara Resim Ve Heykel Müzesiİstanbul Fatih’te Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalan Ayasofya’nın karşısında Yerebatan Sarnıcı’nın hemen yanında yer alan ve dünyanın sıfır noktası kabul edilen Milyon Taşı ve çevresindeki arkeolojik kazılar sırasında Osmanlı’da mahalle olduğu düşünülen yapı kalıntıları ve Bizans dönemine ait duvarlar bulundu. Halka açık bir şekilde devam eden çalışmaları turistler de ilgiyle izliyor.
#İstanbulFatih’te Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalan Ayasofya’nın karşısında Yerebatan Sarnıcı’nın hemen yanında yer alan ve dünyanın sıfır noktası kabul edilen Milyon Taşı ve çevresindeki arkeolojik kazılar sırasında Osmanlı’da mahalle olduğu düşünülen yapı kalıntıları ve Bizans dönemine ait duvarlar bulundu. Halka açık bir şekilde devam eden çalışmaları turistler de ilgiyle izliyor.
#Istanbulİstanbul'un Fethi mesajları ve sözleri, 29 Mayıs 2022 tarihinde de pek çok kişinin zihninde yer buluyor Dünya tarihinin akışını değiştiren, çağ kapatıp çağ açan, Hz. Muhammed'in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinin 567. yılı, kutlanıyor. Bugün, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü. Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen fetih ile 1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağın kapısını açtı.
#İstanbulun Fethiİstanbul'un fethi tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki İstanbul ne zaman fethedildi? 2022 İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İşte İstanbul'un fethi tarih bilgisi...
#İstanbul Ne Zaman Fethedildiİzmit'te 1991'de TEM yolu inşaatı sırasında keşfedilen Gültepe Nekropolü, aradan geçen 31 yılda kaçak kazılarla tahrip edildi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, "Bir açık hava müzesi ya da ziyaret alanı gibi düzenlense tabi ki en azından kültür varlığı ve kültürel miras farkındalığını da artıracak bir durum olur" dedi.
#KocaeliGeçen haftalarda Mora Yarımadası’ndan bahsetmiştim size. Başlı başına bir konu olan Atina’yı sonraya bırakmıştım. Bu hafta komşuya misafir olalım yine. Bu sefer antikçağda demokrasinin doğduğu yer olarak bilinen Atina’nın tarihine ve popüler yerlerine ufak bir gezi yapalım.
#Seyahatİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulTarihe özel bir merakı olan kişiler çok okuyarak bu alanda kendilerini geliştirmektedirler. Ancak öyle tarihi olay ve olgular vardır ki, bunları bilmek ve öğrenmek genel kültürün bir parçası kabul edilir. Günümüze kadar etkili olabilmiş büyük medeniyetler hakkında asgari düzeyde bilgi sahibi olmak gibi. İşte, Roma medeniyeti nerede kurulmuştur, Roma medeniyetinin özellikleri, Roma uygarlığının tarihi ve önemli eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Roma Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Kuruluş Osman dizisiyle birlikte İnegöl'ün konumu da merak konusu oldu. Birçok ilke imza atan Osman Bey, İnegöl'de bulunan Kolça (Kulaca) Kalesini basar ve kale alınır. Bu olay Osmanlı tarihinde ilk kale fethi olarak geçer. Peki, Kuruluş Osman'da geçen İnegöl nerede?
#İnegöl Kalesi‘Bizans’ın Entelektüel Tarihi’, Bizans’ın siyasal tarihi çalışmalarından çok daha önemli bir kitap. Sadece bir çalışmanın yekûnunu dile getirmesi bakımından değil, aynı zamanda bir tür olması bakımından da önemli. Zira kitabın editörleri Anthony Kaldellis ile Niketas Siniossoglou’nun altını çizdikleri üzere, Bizans’taki entelektüel çalışmalar, tarihsel ilgi bakımından oldukça yeni...
#Anthony KaldellisKütahya'nın Altıntaş ilçesinde Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirlenen ve üzerinde insan figürlerinin yer aldığı kabartmalı mezar stelini toprak altından çıkarmaya çalışırken yakalanan 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin, yaklaşık 1500 yıllık olduğu değerlendirilen mezar taşının topraktan çıkarılan kısımlarını videoya alıp 7 milyon lira değer belirledikleri ve satmak için müşteri aradıkları tespit edildi.
#KütahyaDara ismi bir dizi projesindeki karakteriyle gündeme geldi. Gökhan Özoğuz, Dara karakteriyle Kırmızı Oda dizisine dahil oldu. Türk Dil Kurumu’nun da tanımını yaptığı Dara aynı zamanda ülkemizde bulunan bir antik kentin ismi. Peki, Dara ne demek, anlamı nedir? İşte TDK'ya göre Dara isminin anlamı...
#DaraTarih öncesi çağlar, Paleolitik, Mezolitik, Kalkolitik, Neolitik ve Maden Çağları olarak beşe ayrılır. Maden çağları da kendi içerisinde, bakır, tunç ve demir çağı olarak üç ana başlıkta toplanır. Tarihi çağlar ise Sümerlilerin yazıyı icat etmesiyle başlar. Antik Çağ adıyla da bilinen İlk Çağ'ın diğer önemli buluşları ise şu şekilde sıralanabilir:1- Takvim 2- dünya haritası 3-Arşimet ışını. Tarihi çağların sıralaması, yılları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Tarihi Çağlar Ve Özellikleri Nelerdir?Tarihi çağlar ilk çağ, orta çağ, yeni çağ ve yakın çağ olarak dörde ayrılır. Yazının bulunması ile başlayan ilk çağ, MS. 350 yılına kadar sürer. Kavimler göçü ile başlayan Orta Çağ ise yaklaşık 1100 yıl sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmesi ile başlayan Yeni Çağ'ın bitiş tarihi ise 1789'dur. Orta çağ nedir ve özellikleri nelerdir? Orta çağ ne zaman, nasıl başladı ve ne zaman nasıl kapandı tüm detayları ile derledik.
#Orta Çağ Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?‘Gündüzü mezarlık, gecesi gerdanlık, taş diyarlar şehri’ diye tasvir edilir Mardin. Ne demek olduğunu gitmeden, görmeden, yaşamadan anlamak zor. Gece uçsuz bucaksız bir denizin kıyısındaymış hissi veren Mezopotamya’nın düzlükleri, gündüz taşlarla kurulmuş yerleşimlerle bambaşka bir hikâye anlatıyor. m
#HürriyetAnadolu’nun kültürel zenginliğini gösteren keşifler devam ederken bu keşifleri turizme kazandırmak için çalışmalar da aynı hızla devam ediyor. Yakın zamanda Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Mastaura Antik Kenti’ndeki kolezyum da bu yeni keşiflerden birisi.
#Mastaura Antik KentiKayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yaklaşık 2 bin yıl önce Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen su bendi çevresi tamamen kurudu. Geriye sadece duvar kalıntılarının kaldığı su bendi ile ilgili konuşan Büget Mahallesi Muhtarı Haydar Oyardı "Hiçbir kaynak suyumuz kalmadı. Bölgemiz tamamen kurudu. Burası kırsal bir kesim olduğu için yer altı suyu da çıkmıyor. Onun içinde çok sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
#KayseriDavid S. Katz imzalı ‘İngilizlerin Gözünde Türkiye 1776-1923’, Britanya İmparatorluğu’nun halkların ve coğrafyaların kaderini tayin ettiği bir devirde, Türk imajının inşasına katkıda bulunmuş beş önemli ismin faaliyetlerine odaklanıyor. Kitap, bazı doğru bilinen yanlışları düzeltmek adına da önemli bir fırsat sunuyor.
#Arnold Joseph Toynbee