Doğu Anadolu fay hattı son durum nedir Kahramanmaraş, Hatay ve en son Malatya, Adıyaman, Hatay depremleri ile birlikte yeniden gündeme geldi. AFAD ve MTA Doğu Anadolu fay hattı haritası ile diri fay hattı görüntülenebiliyor. Uzmanlar artçı depremlerin devam edeceğine dikkat çekiyorlar. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Son depremler Doğu Anadolu fay hattı hareketleri ile meydana gelmişti. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede, kaç km, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı depremleri ve üzerindeki şehirler...
#Doğu Anadolu Fay HattıKahramanmaraş depremi ardından Hatay'da ard arda meydana gelen 6,4 ve 5,8'lik deprem Doğu Anadolu fay hattı ile ilgili bilgilerin araştırmalarına hız kazandırdı. Doğu Anadolu fay hattı kırıldı mı, kırılırsa ne olur soruları özellikle bu bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. AFAD Türkiye deprem risk haritası 1.,2.,3. derece riskli bölgeler paylaşılmıştı. Haritaya göre Doğu Anadolu fay hattı illeri belirtildi. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nereden, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı haritası, depremleri ve illeri haberimizde...
#Doğu Anadolu Fay HattıDoğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’deki üç fay hattından birisidir. Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremler bu hat üzerinde oluşmuştur. Depremin üçüncü günü geride kalmaya hazırlanırken Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa gibi illerde arama ve kurtarma çalışmaları ekipler tarafından sürdürülüyor. Bölgede artçı depremler devam ederken vatandaşlar, depremin oluştuğu Doğu Anadolu fay hattı özelliklerine odaklandı. Peki Doğu Anadolu Fay Hattı nereden, hangi illerden geçiyor? işte, Doğu Anadolu fay hattı özellikleri ve bilgileri…
#Doğu Anadolu Fay HattıDoğu Anadolu fay hattı haritası ve depremleri, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. AFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Enkaz çalışmaları devam eden Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alan deprem Gaziantep, Adana, Malatya, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa başta olmak üzere diğer pek çok il etkilendi. Deprem sonrası evinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak edenler, "Türkiye Doğu Anadolu fay hattı haritası"na odaklandı. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor, hangi iller? Doğu Anadolu fay hattı özellikleri ve depremleri...
#Doğu Anadolu Fay HattıDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aksaray’da yaptığı konuşmada, “En emin bölgeler buralar gözüküyor; ama böyle diyerek hiç kimse, binasını en ufak yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmasın lütfen" dedi. Bakan Özhaseki 75 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini de sözlerine ekledi
#EkonomianasayfamansetÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aksaray’da yaptığı konuşmada, “En emin bölgeler buralar gözüküyor; ama böyle diyerek hiç kimse, binasını en ufak yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmasın lütfen. Her an 5 ya da 6 şiddetinde buralarda deprem olabilir. O yüzden ne yapıyorsak, bu gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız'' dedi.
#Bakan ÖzhasekiBursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.
#DepremÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci GörürKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBUL32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bu ülkede 3 tane fay hattı, yüzyıllar boyunca kırılmaya devam ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi. Binlerce yıldır bu fay hatlarında bir hareketlilik var. Bunu bilerek hareket etmek lazım. Doğayla kavga olmaz. Siz oraya kafa tutarsanız, yüzde 100 yenilirsiniz" dedi. Deprem bölgesindeki konutların inşaatı hakkında konuşan Bakan Özhaseki, "Çok şükür, burada birkaç ay geçmesine rağmen 200 bin civarında konutun ihalesini yaptık. Şu anda yapımlar hızla devam ediyor. 1 ay sonra teslimler başlayacak. 50 bine yakın konut ve köy evlerini teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Mehmet Özhaseki'Asrın Felaketi' olarak adlandırılan 6 Şubattaki Kahramanmaraş depremleri ile ilgili Colorado Boulder Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sismolog Roger Bilham'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Bilham, 3 yıl önce Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan enerji boşalması sayesinde Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğüne olumlu yönde etki ettiğini söyledi. Elazığ depremi olmasaydı büyük bir felaketle karşı karşı kalınabileceğini belirten Bilham, "2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4'e ulaşabilirdi" dedi.
#DepremErzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Okuyucu, akademisyen, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencileriyle tarihi yapılarda depremin izini sürüyor. Başta Lalapaşa Camisi olmak üzere kent merkezindeki tarihi eserlere sensörler yerleştiren akademisyenler, binaların nabzını ölçüyor. Dr. Öğretim Üyesi Dilek Okuyucu, “Yapılar depremle alakalı çok önemli bilgiler veriyorlar. Biz çok özel bir yöntemle binalardan bilgi alıyoruz. Tarihi yapılara gidip binaların sağlığını belirlediğimiz özel bir yöntem ile alıyor, bir nevi binaların nabzını alıyoruz" dedi.
#ErzurumCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fikirtepe projesinde biten konutların anahtarlarını teslim ederken “Acilen dönüştürmemiz gereken 1.5 milyon riskli konut var” diyerek İstanbul’daki deprem tehlikesine dikkat çekti. Erdoğan bayramın birinci günü kentsel dönüşümle ilgili müjde vereceğini açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan göç hareketliliğine dikkat çekerek, "Türkiye'de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok. Türkiye'nin tamamı yüksek deprem tehlikesi altında" dedi. Pampal, "Haritaya bakıp 'Burası daha az koyu' diyerek, göç etme kararı almasınlar. Türkiye'de sarı, beyaz yer yok; bunu yıllardır konuşuyor, bilimsel platformlarda dile getiriyoruz. Türkiye’nin her tarafı birbirinden tehlikeli" ifadelerini kullandı.
#DepremTürkiye Batı Anadolu fay hattı illeri, Kahramanmaraş depreminin ardından gündeme geldi. Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremleri oluşturan fay hatları Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç tane bulunuyor. Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan Batı Anadolu Fay Hattı İzmir'de tarih boyunca çok sayıda depreme neden oldu. Peki, Türkiye Batı Anadolu Fay hattında yer alan iller hangileri, nerelerden geçiyor? İşte Batı Anadolu fay hattı haritası ve oluşan depremler.
#Türkiye Fay HattıÜlkemizde son zamanlarda meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay depremleri ile Tükiye deprem haritası üzerinde yer alan Doğu Anadolu fay hattı haritası özellikleri merak edilmeye devam ediyor. Depremlerle birlikte Doğu Anadolu fay hattı enerjisini boşalttı mı, diri fay hattı bulunuyor mu merak konusu oldu. AFAD Türkiye deprem risk haritası 1.,2.,3. derece riskli bölgeler paylaşılmıştı. Haritaya göre Doğu Anadolu fay hattı illeri belirtildi. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede, hangi illeri kapsar? MTA diri fay hattı haritası ve Doğu Anadolu fay hattı üzerinde oluşan depremler haberimizde...
#Doğu Anadolu Fay Hattı17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, kentte son bir haftada en büyüğü 4.4 büyüklüğünde olan 38 deprem meydana geldiğini söyledi. Kentin Doğu Anadolu Fay Hattı'nın, Gölbaşı-Türkoğlu segmentinde yer aldığını, bu segmentte 509 yıldır büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Kop, "Geçmişte de 7’den büyük veya 7 civarında deprem üretmiş olan bu segmentin her an 7 ve civarında bir deprem üretme olma olasılığı var" dedi.
#Depremİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilirİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilir