Klasik Türk müziğinin özel yorumcularından Dilek Türkan’la müziğimizin geçmişini ve bugününü konuştuk: “Müziğin kabahati olmaz, müzisyenin olur. Bazı müzisyenlerin verdiği zararı onarmaya çalışmakla geçti bizim çok uzun vakitlerimiz. Neyi, ne kadar çok duyarsak ona alışır kulağımız. Biz de iyiyi duyacağız ve iyileşeceğiz.”
#Dilek TürkanKendinizi sinema dünyasının ünlülerinden biri yerine koyun bir anlığına... Genç ve güzelsiniz, iş teklifleri arka arkaya geliyor... Dört bir yanda hayranlarınız filmlerinizi izlemek için salonlara hücum ediyor... Kazandığınız para da cabası.. Üstelik de bu alanda ünlü bir ailenin soyadını taşıyorsunuz... Önünüzde hiçbir engel duramaz gibi görünüyor değil mi?
#İsabella RosselliniGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, başkanlık ettiği "BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun üçüncü toplantısında, "BM Çevre Programı'nın raporu, Gazze'deki yıkımda ortaya çıkan atıkların temizlenmesinin onlarca yıl alacağını söylüyor. Tahmini 39 milyon ton enkazdan bahsediyoruz, yarısının bile geri dönüştürülmesinin yaklaşık 45 yıl alacağı bir enkaz. Elimizdeki imkanlar, yıkımı artırmak yerine, tahrip edilmiş dünyamızı onarmak ve sonraki nesiller için daha yaşanabilir kılmak amacıyla kullanılmalıdır" dedi.
#BMCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulumuzun üçüncü resmi toplantısını, İstanbul’da kıymetli üyelerimizin yüz yüze ve çevrimiçi katılımlarıyla gerçekleştirdik. Daha adil bir dünya için yaktığımız bu meşalenin ışığının her yere ulaşmasını temenni ediyor, 2025 rotamızın insanlık adına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı.
#Antik MezarAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık tarihi kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı. Konuya ilişkin bilgi veren Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, “Biz kendisine gereken yazıyı yazdık. 2-3 defa tebliğ etmemize rağmen arkadaşımız yapıyı kaldırmadı. Biz yoldan geçenlerin sağlı sollu lahitleri görmesini, ilçemizin tarihinin ön plana çıkmasını istiyoruz. Yazılı tebliğ ile hareket ediyoruz. Kanun ve prosedürlerin sonucunda en kısa sürede orası kaldırılacaktır" dedi.
#AntalyaDeli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer - Kilyos Tüneli TBM İlk Kazı Çalışması Başlangıç Töreni’nde konuştu. Bakan Uraloğlu, “Proje tamamlandığında seyahat süresi 5 dakikaya inecek, yıllık toplam 2.1 milyar lira tasarruf edeceğiz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin karayollarında tünel açma makinesi TBM'nin ilk kez kullanıldığı proje olduğunu kaydederek, “Makinemiz, İzmir YHT hattı T-1 Tüneli ve Avrasya tünelinden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye'deki en büyük 3. TBM'dir. Proje tamamlandığında seyahat süresi 5 dakikaya inecek, yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz” dedi.
#Sarıyer-Kilyos TüneliUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılında toplam 628 makine ve ekipmanı Karayollarına kazandırdıklarını belirterek, "Karayollarımız toplam 14 bin 607 makine ve ekipman ile hizmet verir hale geldi" dedi.
#Abdulkadir UraloğluDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatı“Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümleri Yönetmek” temasıyla bu yıl sekizinci kez gerçekleşen ve ilk gününde önemli konuların tartışıldığı TRT World Forum 2024, ikinci gününde İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor.
#TRT World ForumDoğayla iç içe, kalabalıklardan uzak bir hayat yaşamak birçoğumuzun hayali ve bu hayali gerçekleştirenlere özenmemek elde değil. Cecilia Blomdahl da o insanlardan biri. 9 yıldır dünyanın en kuzeyindeki yerleşimde yaşayan Blomdahl, hayatının inanılmaz detaylarını anlattı...
#Kuzey Kutup DairesiKış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#KışSonbahar mevsimi memleketin dört bir yanında hep tablo gibi güzel manzaralarla gelenleri karşılar, yaşayanları bereketiyle mutlu eder. Doğu Karadeniz’de Kaçkarlar ve Şavşat bölgeleri de sonbaharın en güzel hallerini görebileceğiniz mekânlara ev sahipliği yapar. Doğanın zenginliğini cömertçe sergilediği günlerde, Karadeniz’in en sakin yaylalarını, çalıların ikram ettiği meyveleri yiye yiye gezelim mi?
#Uğur BiryolEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUHerkes onu aşkların ve evliliklerin kısa sürdüğü gösteri dünyasının en vefalı isimlerinden biri olarak tanıyor. Bu durum hiç de haksız değil aslına bakılırsa... Çünkü bırakın ünlüler dünyasını sıradan çiftler arasında bile boşanıp başkasıyla evlenen kocasını tam da evlilik yeminindeki gibi "iyi günde, kötü günde" terk etmeyene rastlamak gerçekten zor.
#Demi Moore