Tüm Türkiye’nin hararetle tartıştığı sokak hayvanları sorununu çözen şehirler de var. Bunlardan biri de Çorum. Bu konunun siyaset üstü olduğunu, iktidar ve muhalefetin kavgasız gürültüsüz, konuşarak çözmeleri gerektiğini söyleyen Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, nasıl başardıklarını Hürriyet’e anlattı:
#ÇorumSokak hayvanlarının uyutulmasıyla gündeme gelen “hayvan hakları yasa teklifi” tartışılırken çözüm için Çorum’da önemli bir adım atılmış durumda. Kentte belediye, valilikle birlikte Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği kurdu. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Doğal yaşam alanları oluşturuyoruz. Beslenme yerleri, köpek kulübeleri, veteriner noktaları yapılıyor. Hızla kısırlaştırdığımız sokak canlarını sokağa bırakmayacağız” dedi.
#ÇORUMCumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, ABB'nin Mansur Yavaş'tan önce bütçesinin yüzde 8'ini yardımlara verdiğini, şu an bu oranın yüzde 4'e düştüğünü vurgulayarak "Emeklimize her ay 5 bin TL vereceğiz" dedi.
#Turgut AltınokÇorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, sokak hayvanları sorununu tüm Türkiye’de ciddi bir boyuta ulaştığını belirterek, “Maalesef sorun Çorum’da da büyüdü. Hızlı bir kısırlaştırma yapsak da çevre ilçelerden resmi araçlarla köpekler bizim bölgemize bırakıldı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı onayıyla “Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği” kurduk. Birliğin Başkanı Valimiz. Dört bölgeye ayrılan Çorum’da, doğal yaşam alanları oluşturma kararı aldık. Örneğin Çorum merkezde bir ormanlık alanımız var. Orada yetmiş beş bin metrekarelik bir alan etrafını çevirip orada beslenme odakları, su odakları, köpek kulübeleri, veteriner hizmetleri vereceğimiz yerler yapılacak. Bu kez kısırlaştıracağız ama sokağa bırakmayacağız. Sokakta yaşayan bu dostlarımıza hayatlarının geri kalan dönemlerini mutlu geçirecekleri yerler hazırlayacağız. Tüm bu süreci hayvanseverlerle birlikte yürüteceğiz. Çorum’a sahipsiz hayvanlar için ‘hayvan hastanesi ve kedi villası’ da yaptık” dedi.
#Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları BirliğiBukalemun, Chamaeleonidae ailesine ait olan bir hayvan türüdür. Kertenkele çeşidi olarak bilinseler de kertenkeleden çok farklı yönleri vardır. Bu özelliklerin en belirgin olanı ayak, dil, göz ve renk değiştirme gibi özellikleridir. Bukalemunun 4 tane cinsi bulunduğu bilinir. Yaklaşık olarak 90 ayrı türü bulunur. Bukalemunlar genelde maki ve ağaçlık yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Uzunlukları yaklaşık olarak 8 ila 60 cm arasında değişkenlik gösterir ancak genelde 30 cm uzunluğundalardır. Çok yavaş hareket etmelerinin yanı sıra derilerinin renginin de pek çok çeşidi olduğu bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bukalemun Ne Yer?Bilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriÇanakkale Boğazı'nda, son bir yıldır sayıları artan zehirli pusula denizanaları, balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Bu tür denizanalarının etoburdur. Daha çok balık yumurtaları ve larvalarla beslendiği için sayıları arttıkça, o bölgedeki balık popülasyonunun zayıflamasına da neden oluyorlar" dedi. Prof. Dr. Türkoğlu, teması halinde pusula denizanalarının insan sağlığı içinde tehlikeli olduğunu belirterek, uyardı.
#Çanakkale BoğazıVeteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Murat Karabayoğlu, hayvan bakım merkezlerinin belediye personelinin sürgün yeri olarak görüldüğünü, bu bakış açısıyla zaman zaman kötü olayların meydana geldiğini söyledi.
#Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Murat KarabayoğluSiraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Birbirinden renkli ve birbirinden çok farklı niteliklere sahip olan pek çok balık türü bulunmaktadır. Bu balıklardan renkli olanları genellikle akvaryum balıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Gökkuşağı balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Gökkuşağı balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında tüm detayları derledik.
Balık türlerinden olan ejderha balığı özellikleri bakımından ilgi çekici bir türdür. Bu nedenle pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Diğer adı Asya Arowanası olan ejderha balığı bakımı da merak edilmektedir. Peki Ejderha balığı (Asya Arowanası) nedir ve özellikleri nelerdir? Dragon balığı akımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Akdeniz ve Ege’de yaşayan zehirli pusula denizanaları, yüzey suyu sıcaklığının 2 santigrat derece artması ve kirlilik nedeniyle Marmara’da da görülmeye başladı. Uzmanlar zehirli denizanalarının ne canlısına ne de ölüsüne kesinlikle dokunulmaması gerektiği konusunda uyardı.
#DenizanasıÇanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları korkuya neden oldu. Uzmanlar, pusula denizanası hakkında uyarılarda bulunurken, teması halinde yapılması gerekenler hakkında önerilerde uyarılarda bulunuyorlar. Peki, pusula denizanası nedir, zararlı mı? İşte pusula denizanası özellikle ve etkisi...
#Pusula DenizanasıÇanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
#Çanakkale BoğazıMuğla'da yaralı halde bulunduktan sonra uydu takip cihazı takılıp 28 Ağustos 2019'da İztuzu Plajı'ndan tekrar denize bırakılan 'caretta caretta' cinsi deniz kaplumbağası Tuba, 15 bin kilometre yol katetti. Tuba, ilk yıl Yunanistan'a oradan da Malta açıklarına ulaştı. Şu sıralarda da Adriyatik Denizi'nde Hırvatistan açıklarında olan Tuba'nın yolculuğu 6 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.
#Caretta TubaKonut maliyetlerinin kur dalgalanmasından doğrudan etkilendiğini belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, “Tüketici önümüzdeki aylarda radikal fiyat artışları görecek. Yeni konutlarda yıl sonuna kadar yüzde 10-15, 2022 yılı 3. çeyreğine kadar da yaklaşık yüzde 20 fiyat artışı öngörüyoruz” dedi. Boysanoğlu, konut almak için doğru zaman olduğunu, planlayanların beklememesi gerektiğini dile getirdi.
#KonutÇığ düşmesi, birçok canlının ölümüne sebep olan tehlikeli doğa olaylarından bir tanesidir. Çığ oluşumu karın tabakalar halinde birikmesi ile meydana gelir. Bir sesin enerjisi ile düşebileceği gibi kendiliğinden de çığ düşmesi meydana gelebilir. Peki, Çığ düşmesi kısaca nasıl oluşur? Çığ düşmesine neden olan etmenler nelerdir, vereceği zararlar nelerdir sizin için derledik.
#Pratik BilgilerBeyaz başlı, kuyruğu ve gövdesi kahverengi ya da siyah olan angut kuşu, evcilleştirilebilen, ördeğe benzeyen yabani bir kuş türüdür. Angut kuşu, dünyanın pek çok farklı yerlerinde görülebilir. Angut kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir tüm detayları ile derledik.
#Angut KuşuPandalar ile ilgili yapılan son araştırma bu hayvanların libidolarının çok düşük olmasının, bir eş aramak için çaba sarf edemeyecek kadar rahat olmalarından kaynaklandığını öne sürüyor. Çiftleşme arzuları da çok düşük olan pandaların libidosu yükselsin diye adeta seferber olunmuş durumda.
#Nesli Tükenen Hayvanlar