Bugünlerde başınızı göğe kaldırın, ağaçlara bakın, seslere kulak kabartın; kentin insanlar için olduğu kadar kuşlar için de bir toplanma merkezi olduğunun farkına varacaksınız. Ama birçoğunu bir arada görmek istiyorsanız o zaman gelin, ‘İstanbul’un Kuşları’ kitabı rehberliğinde bir yolculuğa çıkalım...
#‘İstanbul’Un KuşlarıDoğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, son yıllarda yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi salgınlardan ders çıkarılarak biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini belirterek, "Salgınlara neden olan durumlardan ders çıkarmaz, doğayı, biyolojik çeşitliliği tahribe devam edersek ve yaban hayatına kendi ortamlarında yaşama şansı bırakmazsak tüm insanlığı daha kötü günlerin beklediği kaçınılmaz bir gerçek." dedi.
#Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman ErdemTarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay şube müdürlükleri desteğiyle Doğa Araştırmaları Derneği tarafından 4 il, 13 sulak alanda 248 bin 56 su kuşu sayımı yapıldı. En fazla kuş, 41 tür 125 bin 936 ile olarak Adana’nın Akyatan lagününde sayıldı.
#Su KuşuMacaristan’ın Budapeşte şehrinde 34 yıl önce dünyaya gelen ve o gün halkalanan leylek, Eskişehir’de enerji nakil hattına takılarak hayatını kaybetti. Doğa Araştırmaları Derneği, ölü bulunan leyleğin Macaristan’da kayıtlara geçen en yaşlı kuş olduğunu açıkladı.
#LeylekHürriyet Pazar’ın üç hafta önceki dev soruşturması, Türk edebiyatının zirvesine ‘İnce Memed’i yerleştirdi. Yazarlardan edebiyat öğretmenlerine, akademisyenlerden eleştirmenlere dev jüri, ‘İnce Memed’i Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en kıymetli eseri olarak saptadı. ‘İnce Memed’in geçilmezliğinin sırrı Yaşar Kemal’in edebi gücünde. Peki bu edebi gücün yaslandığı, hem yazarı hem kahramanı İnce Memed’i var eden, onu insanların zihnine bir roman kahramanı değil gerçek bir kişi gibi yerleştiren coğrafya ne âlemde? Bir Yaşar Kemal’in daha çıkması zor, peki ‘İnce Memed’ gibi bir roman bir daha yazılabilir mi? Edebi güç bir kenara, insanıyla toprağıyla o dünya kaldı mı? İnsana, doğaya ve topluma Yaşar Kemal’in baktığı pencereden, Çukurova’dan bakmaya çalışıp, ‘İnce Memed’i var eden unsurların peşine düştük.
#İnce MemedOrmanda gözlem yapanaraştırma görevlisinin sabitlediği ağaçtaki kameraya atlayan sincapsosyal medyada tıklanma rekorları kırıyor. Sosyal medyada yeni yeni yayılmaya başlayan görüntü hafta sonuAnkara Ayaş'ta ormanlık bir alandan geldi. Doğa AraştırmalarıDerneği'nde Tür Koruma ve İzleme Programı Sorumlusu Güler Bozokarkadaşlarıyla birlikte ormanlık alanda kuş gözlemi yapmaya çıktı.Belli bir süre sonra ağaçtan yere düşen tohumları yemeye gelenkuşları fark eden Güler Bozok kamerasını kurarak kuşları yakındanizlemek istedi. Kuşların yoğun olarak indikleri yere koyan Bozok kayıttuşuna bastıktan sonra uzaktan olanları izlemeye başladı.İşte ne olduysa bu anda oldu. Karşı ağaçtan inen bir sincap kameranınönündeki alana temkinli adımlarla yaklaştı ve bir anda uzak birmesafeden kameranın üstüne atladı.Bu komik video sonrası görüntüyü sosyal medyadaarkadaşlarıyla paylaşan Bozok, videonun insanların dikkatini fazlasıylaçektiğini ve beğeni yağmuruna tuttuklarını ifade etti. Sincapinternette tıklanma rekoruna doğru giderken, kamera görüntülerineormanda bir baştankara ve bir de alakarga da takıldı.
#Sosyal Medya- Adana'daki Akyatan Lagünü'nde yapılan sayımda 285 bin 14 su kuşundan 89 bin 900'ünün "büyük flamingo" olduğu belirlendi- Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Boz: - "Akyatan Lagünü'nde yeryüzünde bugüne kadar bir alanda sayılan en yüksek 'büyük flamingo' sayısına ulaşıldı"- "Alanı gerek kendi ekiplerimiz gerekse hizmet alımı yoluyla oluşturulan ekiplerle koruyoruz. Bu korumanın da etkili olduğunu söyleyebiliriz"
22 yıllık kalp ve damar cerrahisi uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız’ın (47) eli sadece neşter ve kateter tutmuyor. İstanbul, Riva’da kurduğu doğal yaşam üssünde kah çobanlık yaparak keçilerini meraya götürüyor kah kazması ve küreğiyle toprağa tohum atıp fide ekiyor. Çocuklarını daha doğal bir ortamda yetiştirmenin temellerini atıyor
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanBalkanlarda nesli risk altındaki Balkan vaşağına, Türkiye'de ilk kez uydu verici takıldı. Anadolu'nun güneybatısında 200'ün üzerinde birey ile varlığını sürdüren ve Antalya'da yakalanan Balkan vaşağına takılan uydu vericiyle genetiği, davranış şekillerine ilişkin bilgiler edinilecek.
#ANTALYAGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaYıllar öncesinden astrolojiyi, dumanların içinden çıkan, kehanetli, küreli insanların sunduğu, eğlenceli programlarla hatırlarım. Sonra bir şeyler değişti ve ciddiyet kazandı. Giyimiyle, konuşmasındaki tatlı ciddiyetiyle, mesleğine olan saygısı ve her şeyi nedenleri ile anlatarak işin matematiksel kısmıyla tanıştıran Öner Döşer hayatımıza girdi. Sadece milyonların izlediği programlar ile değil, yazdığı onlarca kitapla ülkemizde ve hatta dünya astrolojisinde saygın yer edindi.
#1Arka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlatarak, “Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük” uyarısında bulunuyor.
#İklim Krizi