Çoğu sabah sokaktaki hayvanların katledildiği, çocukların hayatlarına vahşice son verildiği haberleriyle güne başlıyoruz. Peki, bu saf kötülük, şiddet karşısında hissettiklerimizi doğru yönetiyor muyuz? Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar vicdanımızı rahatlatmanın dışında neye yarıyor? Şu sıralar birçok kişinin aklındaki bu soruları uzmanlara yönelttik.
#Narin GüranÇocuklarımız deprem bölgesinden gelen kayıp haberlerini duyuyor, endişeleniyor, nasıl tepki vereceklerini kestiremiyorlar. Peki, ebeveynler olarak duyan, gören çocuklara durumu nasıl anlatmalıyız? Uzmanlar onları yaşananlardan tamamen uzak tutmanın gerçekçi olmadığı görüşünde.
#Deprem3 yıl önce de benzer sözler sarf etmiş, büyük tepki çekmişti. Yine geri adım atmadı. Hatta tavrını bir üste taşıdı. Psikolog, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan’ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde. Peki, psikolog ve psikiyatristler ne diyor? Başörtülü olmak bu mesleği yapmaya engel mi? Sordum.
#BaşörtülüTürkiye’de ruh sağlığına dair hiçbir eğitimi olmayan yüzlerce kişi yaşam koçu, NLP, kuantum adı altında insanlara sözde tedavi uyguluyor. Psikolog Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu “Bu insanların üfürükçülerden farkları yok. Herkes kafasına göre tedavi geliştiremez” diyor.
#PsikologEvde geçirdiğimiz zamanı değerlendirmekte ustalaştık. Yine de önerilere kulak vermekte fayda var. Sonbaharı da evde karşılarken uzmanlar tavsiyeler verdi: Spor alanınızı yaratabilir, bir köşeyi küçük bir bahçeye dönüştürebilir, oyunlara da daha çok yer açabilirsiniz!
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını en çok 65 yaş ve üstünü tehdit ediyor deniyor ancak aile büyüklerimizin birçoğu tedbirleri yeterince uygulamıyor. Gerontoloji uzmanı Prof. Dr. İsmail Tufan ve Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu’na ne yapmamız gerektiğini danıştık.
#Prof. Dr. İsmail Tufan“Bu tür yaratıkları bekliyorum. 2.5 yıldır kick-box yapıyorum ve yazları genelde şort giyiyorum. Hadi bakalım biraz ağız-burun düzeltelim!” Berrak Tüzünataç’ın bu tweet’i geçen haftanın en ses getiren olaylarından... Eminönü’ndeki taciz olayının videosunu Twitter hesabında paylaşan oyuncu, saldırganlara böyle meydan okudu. Tüzünataç, şimdi de 14 Haziran’da İstanbul’da ‘Şort giydi’ diye minibüste Ercan Kızılateş’in saldırısına uğrayan Asena Melisa Sağlam’dan geçen yıl yine aynı gerekçeyle otobüste tekmelenen Ayşegül Terzi’ye ve özgürlüklerine saldırılan tüm kadınlara, Hürriyet Pazar için kaleme aldığı şu satırlarla destek veriyor. İşte Tüzünataç’ın manifestosu...
#Kadına TacizTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#TacizTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerKadınlar kaç çocuk istiyor, kürtaja nasıl bakıyor, aile içi demokrasi ve kadına şiddet gibi konularda bir araştırma da Kadir Has Üniversitesi yaptı. Kadir Has Üniversitesi 26 şehirde Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması gerçekleştirdi. 18 yaş üzeri kadın ve erkeklerle yüzyüze görüşülerek yapılan araştırmada, toplumdaki kadın ve erkek rolleri sorgulandı.
#ParaSon günlerde bazı çocuk kitaplarındaki zararlı içerikler yüzünden bütün çocuk kitaplarının pedagog onayından geçmesi için sosyal medya kampanyaları düzenlenmeye başladı. İçeriği sakıncalı birkaç kitap yüzünden bütün kitapların denetlenme önerisinin ‘sansür’ olduğunu belirten yazar, yayıncı ve uzmanlar anne babalara çağrı yapıyor: “Çocuklarınızın okuduğu kitapları bilin, onları önce siz okuyun!”
#Çocuk Kitapları