Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriAyak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, düztabanlığın birçok kişi tarafından göz ardı edildiğini, ancak ilerlediği takdirde büyük sorunlara neden olacağı uyarısında bulunarak, "Sert düztabanlıkta hastanın yürüme mesafesi bir kilometrenin altına düştüğünde ameliyat şart" dedi.
#DüztabanlıkBasenlerdeki aşırı yağlanma kadınları genellikle hep estetik açıdan rahatsız eder. Ancak genişleyen basenlerin, bu bölgedeki yok edilemeyen yağların önemli bir sağlık sorununa zemin hazırladığından pek haberdar değiliz. Yağlarla genişleyen basenler kadınların diz sağlığını tehlikeye sokuyor.
#EbeveynsaglikBurçlar bilime dayanmıyor ama yine de bu alanı merak ediyor ve daha çok şey öğrenmek istiyorum. İşte ilgi çekici bir örnek... “Burçlarımız, sağlık problemlerimiz konusunda bizi uyarıyor olabilir” diyen ve ‘Vücudunuz ve Yıldızlar’ isimli bir kitap yazan astrolog Rebecca Gordon’a kulak verelim.
#BurçlarMedipol Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bülbül, düzensiz spor faaliyetlerinin kemik hastalıkları riskini arttırdığını belirterek, "Spor aktivitelerinin yanlış veya dikkatsizce yapılması sağlık değil, yeni hastalıklar getirir" dedi.
Yürüyüşe çıkmadan sırt çantanızı her zamankinden biraz daha ağırlaştırmaya ne dersiniz? ‘Rucking’ yani ağırlıkla yürüyüş sayesinde kaslarımızı güçlendirebilir, postürümüzü düzeltebiliriz. Son dönemin bu popüler açık hava sporu hatalı yapıldığındaysa sakatlanmaya yol açabiliyor. Uzmanlar dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
#Zeynep Nazlı Yıldırımİstanbul Kağıthane'de üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Aslıhan Zengin, gece yarısı arkadaşlarının evine gireceği esnada kendisini takip eden kasklı saldırgan tarafından bıçaklandığı olayla ilgili görüntüler ortaya çıktı. Yaralanması sonucu 3 organı zarar gören Aslıhan Zengin yaşadığı olay nedeniyle okul kaydını dondurduğu ve tanınmamak için saç rengi ile giyimini değiştirdiği öğrenildi. Baba Kenan Zengin, "Sizlerin de evlatları var. Bu kişiyi görürseniz mutlaka ihbar edin. Belki vicdanlı birisi görüp tanıyarak ihbar eder. İnsanlara yalvarıyorum" derken, bıçaklanan Aslıhan Zengin ise, "O kişinin beni tekrar görmesini istemiyorum. Okulumu dondurdum" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul Kağıthane'de üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Aslıhan Zengin, gece yarısı arkadaşlarının evine gireceği esnada kendisini takip eden kasklı saldırgan tarafından bıçaklandığı olayla ilgili görüntüler ortaya çıktı. Yaralanması sonucu 3 organı zarar gören Aslıhan Zengin yaşadığı olay nedeniyle okul kaydını dondurduğu ve tanınmamak için saç rengi ile giyimini değiştirdiği öğrenildi. Baba Kenan Zengin, "Sizlerin de evlatları var. Bu kişiyi görürseniz mutlaka ihbar edin. Belki vicdanlı birisi görüp tanıyarak ihbar eder. İnsanlara yalvarıyorum" derken, bıçaklanan Aslıhan Zengin ise, "O kişinin beni tekrar görmesini istemiyorum. Okulumu dondurdum" ifadelerini kullandı.
#KağıthaneÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, halk arasında kapalı kalp ameliyatı, tıbbi anlamda minimal invaziv olarak bilinen kalp ameliyatlarında son birkaç yıl içinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek diz altından açılan 2 santimlik bir kesi ile bacaktan by-pass için kullanılacak damarların alınabildiğini söyledi.
#1Uzun yıllardır açık yöntem olarakuygulanan by-pass cerrahisi sonyıllarda kapalı yöntemle yapılıyor.Doç. Dr. Necmettin Yakut, kapalıyöntemle yapılan by-passcerrahisinin hastaya büyük konforsağladığını belirterek, bu yönteminyurt içinden ve yurt dışından bir çokhasta tarafından tercih edilmeyebaşlandığını söyledi.
#1Parmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak Çıtlatmak