Bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisi fiziksel hareketlerimizin büyük ölçüde kısıtlanmasına yol açarken, vücudumuzun tüm yükünü çeken dizlerimizi de vurdu. Ayakta durmada, merdiven ve yokuş iniş çıkışlarında, oturma ve çömelmelerde önemli bir görevi üstlenen diz eklemlerinde önemli ve yaygın sorunlar ortaya çıktığını belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Halil Koyuncu “Pandemide diz şikayetlerinin büyük ölçüde arttığını görüyoruz. Diz eklemlerinin şekli bozulurken, kas, tendon ve bağlar kısalmaya başladı, kasların kasılma gücü azaldı ve yeterince çalışmayan kaslar inceldi. Eklemin en önemli yapısı olan kıkırdaklar erken dejenere olmaya yüz tutarken, var olan bozukluk hızlandı.
#Diz“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkİSTANBUL Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da yaşayacağımız böylesi depreme hazırlıksız yakalandığımız anda ne yazık ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yaşayabiliriz. Milletimize bunu yaşatmayacağız. Bu bir milli güvenlik sorunu haline gelebilir. Bir an önce yola çıkmak zorundayız" dedi.
#İSTANBULİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. İmamoğlu, "Uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Deprem Eylem ve Müdahale Planı'yla birlikte, deprem hazırlıklarımızı bugünden itibaren daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Bu hareket planına uygun olarak, afet hazırlık dahil, bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız" dedi. İmamoğlu, "Biz, bugün itibarıyla, İstanbul'u depreme dirençli bir kente dönüştürme konusunda kararlıyız, cesuruz. Biz, artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz üstü çöker. Bizim için bu, bir başlangıç. Bu amaçla, bugün itibarıyla sahaya çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerini ziyaret edip Hatay ve Kahramanmaraş'ta çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, Hatay'daki AFAD merkezinde gerçekleştirilen toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri zemin +3 ya da 4 katı geçmeyecek. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin +3 ya da 4 şeklinde yapılacak. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Depremden etkilenen bölgelerde TOKİ ödemelerini 3 ay süreyle erteledik" dedi. Hatay'ın ardından Kahramanmaraş'a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEsnek bir vücut sadece sporculara ya da dansçılara değil hepimize lazım. Zira günlük hayatta esneklik gerektirdiğinin farkına bile varmadığımız sayısız hareket yapıyoruz. Peki vücudumuzun esneklik anlamında sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uzmanlar bunun için 5 aşamalı fakat oldukça basit bir testten faydalanmayı öneriyor. İşte testin ayrıntıları ve uzmanların tavsiyeleriyle esnekliğimizi korumanın yolları...
#SağlıkARAMIZDAKİ iki kişiden birinin ya sırtı, boynu ya da beli, kalçası, dizi ağrıyor. İstatistikler de bu bilgiyi doğruluyor. Sırt, boyun, bel ya da diz ağrısı olması neticeyi pek değiştirmiyor. Bahse konu ağrıların tümünde bir numaralı problemin kas kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Kısacası kaslarımızın değerini bilmiyoruz. İzmir EMOT Plus Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kayra Barut, miyofasyal ağrıları anlattı:
#1Quadriceps kasının Latince ismi Musculus quadriceps femoris olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda çeşitli kaslar vardır. Hatta bireyler bu kasların sağlıklı çalışması amacıyla çeşitli egzersizler ve sporlar yapmaktadır. Bunun için kasların görevlerini ve hangi bölgede bulunduğunu bilmek önem arz etmektedir. Quadriceps kası nedir, görevleri nelerdir, nerede bulunur, bu kası güçlendirmek ve geliştirmek için hangi egzersizler uygulanmalıdır detayları ile derledik.
#Quadriceps Kası Nedir Görevi Nelerdir Ve Nerede Bulunur?Hamstrings kaslarının önemi oldukça büyüktür. Vücudumuzda pek çok işleve yardımcı olan bu kaslar yürüme, koşma, oturma, kalkma ve atlama gibi pek çok aktivite de önemli rol oynamaktadır. Peki, Hamstrings kasları nedir tüm detayları ile derledik.
#Hamstring Kası Nedir Nerede Bulunur Ve Görevleri Nelerdir?Double crunch, spor dünyası içinde sıklıkla program edilen ve kullanılan hareketlerden birisidir. Double crunch hareketi kas gelişimi açısından oldukça önemli bir harekettir. Bu hareket hakkında sizler de bilgi sahibi olabilir ve buna göre hareketi uygulayabilirsiniz. Double crunch nedir? Ne anlama gelir ve nereye çalıştırır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Hangi Kasları ÇalıştırırSokağa çıkmanın kısıtlandığı ve daha fazla harektsiz kaldığımız şu dönemlerde kimisi için göbek ve bel çevresindeki genişlemeler, kimisi için basen, kol ve bacaklardaki birikmeler arttı. Yazın da yaklaştığı bu aylarda hafiflemenin tam zamanı. Peki bu bölgesel fazlalıklardan kurtulmanın bir yolu var mıdır? İşte cevapları...
#VÜCUTSon dakika haberi... Milyonlar bu sorunun yanıtını merak ediyor: "Corona virüsü (koronavirüs) tedbirleri esnetiliyor mu?" Türkiye salgınla mücadelede "yerinde karar" dönemine geçerken, Kabine toplantısı ise az önce sona erdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart başı itibarıyla kademeli normalleşme döneminin başlayacağını duyurdu. Erdoğan, merakla beklenen restoran ve kafelerin açılmasına ilişkin ise yol haritasının önümüzdeki günlerde belirleneceğini açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeKoronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında çok uzun süredir evde kalan ve online eğitime devan eden çocuklarımız bu durumdan fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkilenmektedir. Çocuklarımız parklarda, bahçelerde okulda koşuşturup oyunlar oynarken aldıkları enerjiyi harcayabiliyorlar ve aslında hareketsizliğe bağlı gelişebilen pek çok sağlık sorunundan da korunabilmekteydiler.
#Çocuklara EgzersizTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artarken, bu kapsamda virüsün yayılım hızını yavaşlatmak için yeni tedbirler alındı. Bu durumdan en çok etkilenenler ise belirli saatler aralığında sokağa çıkabilen 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler oldu.
#HakeretFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Kovid-19'la mücadele kapsamında yeniden getirilen kısıtlamaların etkisiyle insanların evde hareketsiz kalmayıp düzenli egzersiz yapması gerektiğini belirterek, "Hareketsizlik nedeniyle kaslarda oluşan zayıflama ve deformasyon kasların zedelenme riskini artırır, sakatlıklar artar, kişinin dayanıklılığı düşebilir." dedi.
#Evde SporHidroterapi, hastalıkların veya fonksiyonel kayıpların tedavisinin suyun fiziksel özelliğinden (yani suyun kaldırma kuvvetinden) faydalanılarak uygulanan çok kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının arasında yer alan su içi tedavi programıdır. Son yıllarda Türkiye’ de hidroterapi alanında büyük gelişmeler oluşmuştur ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Geniş kapsamlı rehabilitasyon programlarının önemli bir basamağını oluşturmaktadır.
#HidroterapiÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#ÇocukDiz, insan vücudunda en aktif olarak kullanılan eklemlerden biri olduğundan, diz ağrısı çok sık görülen bir şikâyettir. Diz ağrıları birçok şekilde görülebilir, yanma şeklinde olan diz ağrısı çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu yanıcı diz ağrısı hakkında bilgiler verdi.
#Yanıcı Diz AğrısıLeague of Legends (LOL) tarafından geliştirilen Senna karakterinin özellikleri dışında ne zaman çıkacağı da gün içerisinde gündem konuları arasında yer aldı. Peki, LOL Senna ne zaman çıkacak? Senna'nın yetenekleri nedir? İşte, League of Legends (LOL) oyuncularının PBE için merakla beklediği o karakter hakkında bazı bilgiler
#Senna