Merhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.
#Milföylü Ayva TatlısıSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates SalatasıBesleyici oluşuyla tercih edilebilecek ramazana özel iftar çorbası. Mideyi rahatlatır, içimi kolaydır. Yanında bir salata ile öğün bile oluşturabilir. Bakliyat Çorbası: Kolay olsun, şipşak olsun diyorsanız çorba tariflerinin en bakliyat çorbası tarifimizi deneyin. İşte, bakliyat çorbası, ıspanaklı börek, hünkar beğendi, gül tatlısından oluşan Ramazan 19.gün menüsü...
#İftar MenüsüFarklı çeşitlerde hazırlanan borani tarifi balkabaklı kıymalı versiyonunu sizler için derledik. Lezzetli ve vitaminli hem de diyet yapanlara güzel bir alternatif sunan balkabaklı yanardağ boranisi nasıl yapılır merak edenlere, işte Gelinim Mutfakta yanardağ boranisi tarifi ve malzemeleri...
#Yanardağ BoranisiYine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...
#İç Pilavlı KabakTezgahlarda yerini almışken enginarlardan bol bol faydalanalım istedim ve bu hafta enfes bir enginar salatası ile geldim. Enginar öyle bir sebze ki seveni çok seviyor sevmeyeni de çok mesafeli duruyor. Türk mutfağında daha çok zeytinyağlı haliyle tanıdığımız enginarın bir de salatası var ki, enginarı sevmeyenleriyle dahi barıştıracak cinsten :)
#Enginar SalatasıTüketilen her besinin birbirinden önemli yararı bulunmaktadır. Yiyeceklerin kalori miktarı yüksek ise kilo aldırması kaçınılmaz. Krep de sevilerek tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Krep kilo aldırır mı? Diyette yulaflı krep yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBu haftanın şahane tarifi, hafif ama bir o kadar da doyurucu bir yemek olan çağla aşı olsun istedim. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan çağla aşı aynı zamanda ilkbaharın habercisi olma özelliği taşıyor. Çünkü pazar tezgahlarında çağlalar yerini almaya başladıysa bahar resmen gelmiş demektir. Fakat bilmelisiniz ki kayısı ya da şekerparenin olgunlaşmamış hali olan badem çağlasının tezgahlarda boy göstermesiyle gözden kaybolması bir olur. Bu nedenle yalnızca bir ay kadar kısacık bir süre bulunabilen çağlayı tüketebilmeniz için elinizi çabuk tutmanız gerekir.
#Çağla AşıRamazan Bayramı’nın olmazsa olmazı tatlılar… Bir ay boyunca uzun açlık sürelerinin ardından mideye ani yüklenmelerin önemsenmediği bayram günlerinde tatlılar da şekerli-şerbetli denilmeden, porsiyonuna dikkat edilmeden dilediğince tüketilebiliyor. Hele bir de pandemi sürecinin yol açtığı stres, endişe ve kaygı tatlı tüketiminde hepten ipin ucunun kaçmasına yol açabiliyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, pandeminin gölgesinde bayramda tatlı tüketiminin 8 önemli kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, bir de evde hazırlayabileceğiniz pratik ve sağlıklı tatlı tarifi verdi.
#BeslenmeRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 4 Mayıs Salı, Ramazan'ın 22. günü için iftar menüsü...
#Ramazanİftar sofralarının sıcacık lezzeti Ramazan pidesi, hele de gün boyu süren açlığın ardından ‘nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz’ denilerek gereğinden fazla tüketilebiliyor. Oysa her şeyi olduğu gibi pideyi de ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak şart.
#Ramazan PidesiVitamin mineral desteklerini araştırıp hasta olmamak için türlü yöntemler denediğimiz bu dönemde en değerli şey güçlü bir bağışıklık sistemi. Herhangi bir hastalığa yakalanmamanın ya da olan hastalığı en az semptomla hafif geçirmenin ilk yolu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak. Bu yıl hayatımıza giren korona virüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarından biri de taze sebze, meyve ve baharatlardan geçiyor.
#Ballı Zerdeçallı ŞurupHava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesi ve güneşin daha erken batması nedeniyle dışarda geçirilen süre ve fiziksel aktiflik en az seviyeye iniyor. Günün tüm serinliği ve yorgunluğuyla eve gelir gelmez de daha çok karbonhidrat içeren atıştırmalık tüketme ihtiyacı artıyor.
#Kilo VermeSalgının oluşturduğu panik ve stres genellikle yeme alışkanlıklarını değiştirdi. COVID-19 pandemisinde birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak glisemik indeksi yüksek olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerin fazla miktarda tüketimi hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı.
#Pandemi Kiloları Nasıl VerilirEski Yunanların önce tıbbi amaçlı kullandığı, daha sonra sofralardaki yerini alan kereviz, ülkemizde yetişen en lezzetli sebzeler arasında yer alıyor. Her ne kadar toplum arasında bir önyargıya sebep olmuşsa da kereviz, aslında insan vücudu için oldukça faydalı. Kanı temizlemesinin yanında, aynı zamanda sindirim sistemini de güçlendiren bu sebze, kolesterolü düşürürken tansiyonunu da dengeliyor. Güçlü bir idrar söktürücü olduğu da bilinen kereviz kansere karşı koruyucu özelliğiyle de tam bir şifa deposu özelliği taşıyor. Kısacası kereviz, “hem etinden hem sütünden yararlanmak” deyiminin adeta karşılığı nitelikte. Yaprak ve saplarından salataların yapıldığı kerevizin, kökleriyse yemeklerde kullanılıyor. Bolca su içeren kereviz, doktorların özellikle kış aylarında sıkça tüketilmesini önerdiği bitkilerin başında geliyor.
#Yıldız Öz SamahaBağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücudun kışa hazırlanması hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli. Mevsim geçiş döneminde öğünlerde her sebzeye mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kabak, lahana, bal kabağı, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar ve pazı sezonu yaklaşırken, vücudumuz da sonbahar mevsimiyle birlikte kışa hazırlık dönemine geçiyor” dedi.
#Sonbahar Çorbasıİlki geçen yıl yapılan Diyet Fest’in ikincisi bugün ve yarın KüçükÇiftlik Park’ta. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, müzik, eğlence, sporun yanı sıra workshop’lar ve söyleşiler de var. Ama katılamazsanız üzülmeyin! Sizin için festivalde panel düzenleyecek en popüler diyetisyenlerden haftalık örnek programlar aldık.
#DiyetSağlıklı bir bedene sahip olabilmemiz için gün içerisinde mutlaka 2-3 porsiyon sebze tüketmemiz gerekmektedir. Sebzelerin içeriğinin çoğu su olduğu birçoğu genellikle düşük kalorilidir ve sebzeler vitamin, mineralden oldukça zengindir: folik asit, A, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa vb.
#Sağlıklı BeslenmeBuğdaygiller ailesinden olan yulaf ezmesi, son yılların en popüler gıdalarından biri haline geldi. Hazır olarak tüketilen bazı bisküvilerin içerisinde de yer alan yulaf ezmesinin birçok faydası var. Peki, görsel ağırlıklı sosyal medya platformu Instagram’da da tariflerine sık rastladığımız yulaf ezmesi nasıl yenir, faydaları neler?
#Yulaf Ezmesi“Kahvaltıda bir kibrit kutusu kadar peynir, öğlen salata, akşam ızgara” prensibine dayalı, sıkıcı diyet programlarının devri artık geçti. Uzman diyetisyen Çağatay Demir’in, ‘Mutlu Ye Mutlu Kal’ isimli beslenme kitabında pizza da var makarna da... Demir, yeni kitabında, insanı yerken mutlu eden sağlıklı diyet yemeklerin tariflerini veriyor.
#Çağatay DemirMüslümanlar tarafından önemli olarak kabul gören mübarek geceler ve günlerde yüz yıllardan bu yana devam eden kandil simidi yapma geleneği günümüzde de devam ediyor. Osmanlı Devleti'nden bu yana Türk mutfağında önemli bir yeri olan bu lezzet, kolay ve bir o kadar da lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. Sizlerde evinizdeki malzemelerle tıpkı fırınlardan hazır alınan kandil simitleri gibi, evde kendi kandil simidinizi yapabilirsiniz. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? Kandil simidinin malzemeleri neler? Kandil simidi kaç kalori?
#Kandil Simidi Nasıl Yapılır?