Sebze Sevmeyene Sevdirecek 3 Tarif

Sağlıklı bir bedene sahip olabilmemiz için gün içerisinde mutlaka 2-3 porsiyon sebze tüketmemiz gerekmektedir. Sebzelerin içeriğinin çoğu su olduğu birçoğu genellikle düşük kalorilidir ve sebzeler vitamin, mineralden oldukça zengindir: folik asit, A, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa vb.

Haberin Devamı

Hücre yenilenmesi ve doku onarımı sağlarlar. Diş ve diş eti sağlığını korurlar. Kan yapımında görev yapan öğelerden zengindirler. Hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkindirler. Bu yüzden mutlaka her gün farklı çeşitlerde sebzelerimizi tüketmemiz gerekmektedir. Peki, sebze sevmeyenler ne yapsın? Hey sebze sevmeyenler! Eminim aşağıdaki tarifler size bile sebzeyi sevdirecek...

SEBZELİ KİŞ:

Malzemeler:

  • 4 adet kabak(kabuklarıyla rendelenmiş, suyu sıkılmış)
  • 10 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1 bardak süt
  • 200 gram beyaz peynir(rendelenmiş)
  • 150 gram brokoli(haşlanmış)
  • 100 gram karnabahar(haşlanmış)
  • 2 adet havuç(rendelenmiş)
  • 6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Bir kasede kabak, yumurta, tam buğday unu ve tuzu bir güzel karıştırın. Daha bu karışımdan sasece kabakları ayırarak kelepçeli bir kalıba koyun mutlaka yağlı fırın tepsisi kağıdı da olsun ve güzelce içine kabakları yerleştirin. Kasede kalan yumurtalı karışımı bir sonraki aşamada kullanacağımız için sakın atmayın. 190 derece fırında 15 dakika pişirin ve ocaktan çıkarın. Kasede kalan yumurtalı karışıma süt, beyaz peynir ve karabiber ekleyip karıştırın. Fırından çıkardığınız kabaklı tabanın üzerine brokoli, karnabahar, havuç, kaşar, sıvı harç ve taze soğanı serpiştirin. Ve 190 derecede 25 dakika pişirin ve sıcak sıcak servis edin, parmaklarınızı yiyeceksiniz.

Haberin Devamı

SOSLU BROKOLİ:

Sebze Sevmeyene Sevdirecek 3 Tarif

Malzemeler:

  • 600 gram brokoli
  • 5 su bardağı sıcak su

Sos içi:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı:

Brokoliyi saplarından ayırın. Çok sert olan kök kısımlarının fazlasını kesin. Sıcak suyu derin bir tencerede kaynatın ve iyice yıkayıp temizlemiş olduğunuz brokolileri 5-6 dakika kadar mis gibi haşlayın. Hafif bir yumuşaklık kazanana kadar haşladığınız brokolileri, bir süzgeç yardımıyla çıkartarak ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Sosu için; zeytinyağı ve tam buğday ununu hafif bir renk alana kadar kısık ateşte kavurun. Sütü azar azar ekleyip, sosu topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırın. Tuz ve karabiberi de üzerine ekleyin . Ocaktan aldığınız sosa ilk sıcaklığı geçtiğinde yumurta sarısını katın ve hızlıca karıştırmaya devam edin. Fırın tepsisine aldığınız haşlanmış brokolilerin üzerine hazırladığınız leziz sosu gezdirin. İstek ve arzunuza göre üzerine beyaz/kaşar peynirini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Brokoliyi sevmeyene kesinlikle sevdirecek bir tarif şimdiden afiyet olsun:)

Haberin Devamı

FIRINDA KARNABAHAR MÜCVERİ:

Sebze Sevmeyene Sevdirecek 3 Tarif

Malzemeler:

  • 1 küçük karnabahar (500-550 gr .civarı)
  • 1 adet yumurta
  • 2 dilim beyaz peynir rendesi (65-70 gr. Civarı)
  • 5 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 tutam kıyılmış maydanoz
  • 2 sap taze soğan (ince kıyılmış)
  • 1 tutam tuz, karabiber

Yapılışı:

Karnabaharı ayıklayın, güzelce yıkayın, paklayın ve tencereye alın. Üzerine su ilave ederek yumuşayıncaya kadar bir güzel haşlayın. Haşlanan karnabaharı süzün ve soğuması için süzgeçte bekletin. Karnabahar tamamen soğuyunca bir kaba alıp üzerine bütün malzemeleri koyup bir güzel ezerek karıştırın ve harç haline getirin. Sonrasında yağlı bir fırın tepsisi kağıdına birer kaşık şeklinde dizin ve 180 derecede 50-55 dakika kadar pişirin yanında cacık ile mis gibi fırında kabak mücveriniz hazır.

Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Ceysi KAZADO

https://www.instagram.com/dyt.ceysika/?hl=tr

Yazarın Tüm Yazıları