Paylaş
Hücre yenilenmesi ve doku onarımı sağlarlar. Diş ve diş eti sağlığını korurlar. Kan yapımında görev yapan öğelerden zengindirler. Hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkindirler. Bu yüzden mutlaka her gün farklı çeşitlerde sebzelerimizi tüketmemiz gerekmektedir. Peki, sebze sevmeyenler ne yapsın? Hey sebze sevmeyenler! Eminim aşağıdaki tarifler size bile sebzeyi sevdirecek...
SEBZELİ KİŞ:
Malzemeler:
Yapılışı:
Bir kasede kabak, yumurta, tam buğday unu ve tuzu bir güzel karıştırın. Daha bu karışımdan sasece kabakları ayırarak kelepçeli bir kalıba koyun mutlaka yağlı fırın tepsisi kağıdı da olsun ve güzelce içine kabakları yerleştirin. Kasede kalan yumurtalı karışımı bir sonraki aşamada kullanacağımız için sakın atmayın. 190 derece fırında 15 dakika pişirin ve ocaktan çıkarın. Kasede kalan yumurtalı karışıma süt, beyaz peynir ve karabiber ekleyip karıştırın. Fırından çıkardığınız kabaklı tabanın üzerine brokoli, karnabahar, havuç, kaşar, sıvı harç ve taze soğanı serpiştirin. Ve 190 derecede 25 dakika pişirin ve sıcak sıcak servis edin, parmaklarınızı yiyeceksiniz.
SOSLU BROKOLİ:
Malzemeler:
Sos içi:
Yapılışı:
Brokoliyi saplarından ayırın. Çok sert olan kök kısımlarının fazlasını kesin. Sıcak suyu derin bir tencerede kaynatın ve iyice yıkayıp temizlemiş olduğunuz brokolileri 5-6 dakika kadar mis gibi haşlayın. Hafif bir yumuşaklık kazanana kadar haşladığınız brokolileri, bir süzgeç yardımıyla çıkartarak ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Sosu için; zeytinyağı ve tam buğday ununu hafif bir renk alana kadar kısık ateşte kavurun. Sütü azar azar ekleyip, sosu topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırın. Tuz ve karabiberi de üzerine ekleyin . Ocaktan aldığınız sosa ilk sıcaklığı geçtiğinde yumurta sarısını katın ve hızlıca karıştırmaya devam edin. Fırın tepsisine aldığınız haşlanmış brokolilerin üzerine hazırladığınız leziz sosu gezdirin. İstek ve arzunuza göre üzerine beyaz/kaşar peynirini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Brokoliyi sevmeyene kesinlikle sevdirecek bir tarif şimdiden afiyet olsun:)
FIRINDA KARNABAHAR MÜCVERİ:
Malzemeler:
Yapılışı:
Karnabaharı ayıklayın, güzelce yıkayın, paklayın ve tencereye alın. Üzerine su ilave ederek yumuşayıncaya kadar bir güzel haşlayın. Haşlanan karnabaharı süzün ve soğuması için süzgeçte bekletin. Karnabahar tamamen soğuyunca bir kaba alıp üzerine bütün malzemeleri koyup bir güzel ezerek karıştırın ve harç haline getirin. Sonrasında yağlı bir fırın tepsisi kağıdına birer kaşık şeklinde dizin ve 180 derecede 50-55 dakika kadar pişirin yanında cacık ile mis gibi fırında kabak mücveriniz hazır.
Beslenme ve Diyet Uzm. Dyt. Ceysi KAZADO
Paylaş