Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu dış kulak yolu enfeksiyonuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Kılıçoğlu, özellikle enfeksiyonun neden olduğu kaşıntıyı gidermek için pamuklu kulak çubuklarının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini anlattı.
#SağlıkElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte serinlemek amacıyla kendimizi sık sık deniz ve havuzun serin sularına bırakıyoruz. Ancak gerekli önlemleri almadığımız takdirde sağlık sorunları gelişebiliyor, örneğin dış kulak yolu enfeksiyonu gibi!
#Kulak EnfeksiyonuKavurucu sıcakların bunaltıcı etkilerinden biraz olsun kurtulabilmek için soluğu deniz ve havuzlarda alıyoruz. Ancak yüzdüğünüzde kulağınıza kaçan su, size yaz aylarını zehir edebilecek tarzda bir hastalığa davetiye çıkartabiliyor. Bu hastalık, üstelik şiddetli ağrı ile seyretmesinin yanı sıra tedavi edilmediği zaman duyma sorunlarına bile yol açabiliyor.
#Kulak EnfeksiyonuBitlis’in Tatvan ilçesinde 3 yaşındaki kızın kulağından 23 adet canlı kurtçuk çıkartıldı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Gamze Öztürk Yılmaz, yaptığı açıklamada; bu durumun genellikle kırsal kesimlerde yaşayanlarda ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğünü söyledi. Yılmaz, "Hastamız biraz geç getirilmişti. Hastamızın şuan sağlık durumu iyi ve 2 günde bir yakın takibini sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
#BitlisBitlis’in Tatvan ilçesinde 3 yaşındaki kız çocuğunun kulağından 23 adet canlı kurtçuk çıkartıldı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Gamze Öztürk Yılmaz, yaptığı açıklamada; bu durumun genellikle kırsal kesimlerde yaşayanlarda ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğünü söyledi. Yılmaz, "Hastamız biraz geç getirilmişti. Şu an sağlık durumu iyi ve 2 günde bir yakın takibini sağlıyoruz." dedi.
#BitlisEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkBU hafta sizlere belki de daha önce hiç duymadığınız bir kulak hastalığı olan ‘Otoskleroz’dan bahsetmek istiyorum. Otoskleroz, kulak kireçlenmesinin nedeni bilinmemekle birlikte, kalıtımsal olduğu gözlemlenmiş. Kadınlarda daha sık görülüp genelde 20 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. “Kulak Kireçlenmesi” tedavi edilmediği taktirde kalıcı işitme kayıplarına bile neden olabilen, ciddi bir hastalık. Kulak kireçlenmesi olan kadınlarda işitme sorunu, gebelik döneminde artış gösterebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora danışmakta yarar vardır. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı Otoskleroz’u anlattı.
#1Dış kulak iltihaplanmasına havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda daha çok rastlanıldığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Bunun nedeni deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir. Temas sonrasında çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. Daha çok sıcak havalarda rutubet olan bölgelerde karşımıza çıkan kulak enfeksiyonu, bakteri ve mantarlar ile kulakta şiddetli ağrılar oluşturabilmektedir” dedi.
#1Kulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon zamanlarda en çok gözlemlenen sorunlardan biri olan kulak çınlaması, Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen deprem bölgesi illerinde sıklıkla rastlanıyor. Başlangıçta pek fazla üzerine düşülmese de uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin ileri dönemlerde tehlikeli hale gelebileceğini vurguluyor. KBB Bölümü Uzman Dr. Dastan Temirbekov, kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan hastaların en az yarısında beraberinde depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri duygu durum bozuklukları görüldüğünün altını çizerek, eşzamanlı olarak bu hastaların psikiyatri hekimleri tarafından da gözlemlenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Peki, deprem sonrası kulak çınlaması nasıl olur, belirtileri nelerdir? Uzman Dr. Dastan Temirbekov 8 soru 8 yanıtta kulak çınlaması şikayetleri ile ilgili bilgiler verdi.
#Kulak ÇınlamasıYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkSerin sulara dalarken yazın tadını çıkarmak çok keyifli ama bazen bu güzel deneyim bir pişmanlığa dönüşebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız küçük hatalar sağlık sorunları yaratabiliyor. En sık yaşanan problemlere karşı önlemlerimizi alarak istenmeyen durumlardan olabildiğince korunabiliriz.
#Havuz ÖnlemleriÇocuklardaki kulak ağrısı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında özellikle artmaktadır. Sürekli olarak karşılaşılan kulak ağrılarında kronik bir durum mevcut olabildiği için bu sürecin takip edilmesi de önemlidir. Bu nedenle de yaşanan kulak ağrısının sebebini net olarak bilmek ve tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekir. Çocuklardaki kulak ağrısı sebeplerini ve ağrının nasıl geçeceğini sizin için detayları ile derledik.
#ÇocukKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Birçok farklı türe sahip olan fok balıkları, en çok bilinen deniz canlı türleri içerisinde gelir. Aynı zamanda sevimli halleri ile pek çok değişik duruma konu olmuş balıklar içerisinde bulunur. Peki, fok balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Fok balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Kolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
Vücut kendinde bir rahatsızlık hissettiğinde belirtiler ile bunu dışarı yansıtmaktadır. Vücudun verdiği tepkiler arasında en yaygın olan ateştir. Ateşlenmek bir rahatsızlık değil belirtidir. İnsan ateşi nedir? İnsanlarda ateş kaç olmalıdır? Bölgelere göre normal ateş kaçtır? Çocuklarda ateş kaç olmalıdır? Çocuklarda bölgelere göre ateş kaçtır? Sizler için vücut ısılarının normal derecelerini derledik.
#İnsan Ateşi Kaç Olmalı?Kulakta basınç hissi genelde kulaktaki östaki borusunun tıkanması veya düzgün bir şekilde çalışmayı bırakması sonucunda gelişmektedir. Bahsedilen basınç, kulakta tıkanıklık ya da dolgunluk hissine sebep olmaktadır. Östaki borusu disfonksiyonu kişiye büyük ölçüde rahatsızlık hissi vermektedir. Kulakta ortaya çıkan basınç hissi; çınlamaya ve net duymada sorunlara neden olmaktadır. Kulakta basınç hissi çoğunlukla alerjik reaksiyonlar ve burun tıkanması gibi durumlardan kaynaklanabilse de bu durum kimi zaman çeşitli hastalıkların sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sizin için kulakta basıncın neden olduğunu, kulakta basıncın belirtilerini ve nasıl geçebileceğini derledik.
#Kulaktaki BasınçSağlık açısından yararlarından faydalanmak veya bedene detoks yapmak adına salatalık, elma, limon ve daha pek çok meyve, sebze gibi besinler severek tüketilmektedir. Fakat faydalar açısından çok fazla faydaya sahip olup, çok az tüketilen sebzeler içerisinde sarımsak yer almaktadır. Sağlık bakımından doğal mucize şeklinde nitelendirilen sarımsağın suyunun tüketilmesi, insan sağlığı açısından çok önemli yararlar sağlamaktadır. Peki sarımsak suyu nasıl yapılır ve ne işe yarar? Evde sarımsak suyu yapımı ve tarifi hakkında detayları derledik.
#Sarımsak SuyuSarımsak suyu farklı kullanım yöntemleri üzerinden değerlendirilen önemli doğal besin kaynakları içerisinde yer alır. Özellikle cilt, genel sağlık ya da saç ile beraber birçok değişik amaç altında değerlendirilmektedir. Peki, sarımsak suyu faydaları nelerdir, saça ve sakala nasıl uygulanır? Sarımsak suyu içmenin ve sürmenin cilde faydaları hakkında detayları derledik.
#Sarımsak SuyuBir kertenkelenin beslenmeden hayatta kalma süresi, ait olduğu türe bağlıdır. Ancak çoğu kertenkele kuyruklarında su ve yağ depolayarak hayatta kalmalarına yardımcı olur. Peki, kertenkele türleri nelerdir detayları ile derledik.
HER yaş grubundan bireyde görülebilen dış kulak iltihabının önemli bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Özel Sağlık Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Elçi, hastalığın mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Dış kulak iltihabına suyla daha fazla temas edilen yaz aylarında ve yüzücülerde daha sıklıkla rastlandığına dikkat çeken Op. Dr. Elçi, kulağının içerisine dokunan, ya da dış kulak yoluna bir şey sokup kaşıyan kişilerde çok daha sıklıkla görüldüğünü ifade etti. Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Uğur Elçi, şöyle devam etti:
#İzmirHalk dilinde kulak ağrısı olarak bilinen otalji, kulağın kendinden kaynaklı olabileceği gibi diğer organların hastalıklarında da görülebilen bir şikâyettir. Günlük yaşantıyı da olumsuz etkileyen geçmeyen, hatta genellikle sol kulak, diş, boyun ve baş ağrısı gibi durumları beraberinde getiren şiddetli kulak ağrısının neden olduğu ve nelerin iyi geldiği de merak ediliyor. Kulak ağrısı için evde kolaylıkla hazırlanabilecek kulak ağrısına iyi gelen formüllere de başvurulabilir. Siz de aynı şikayetlerden mustaripseniz, işte kulak ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur? sorularının yanıtları ve kulak ağrısının belirtileriyle birlikte evde doğal yöntemlerle tedavisi...
#Kulak Ağrısına Ne İyi GelirTEKİRDAĞ'da Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Marmara Denizi'ndeki müsilaj nedeniyle vatandaşların serinlemek için havuzlara yoğun ilgi göstereceğini belirterek, kirli havuz suyunun çeşitli hastalıklara neden olduğunu söyledi.
#Tekirdağ