Çocuklarda kulak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kulak ağrısına ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda kulak ağrısı neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda kulak ağrısına ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:53

Çocuklardaki kulak ağrısı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında özellikle artmaktadır. Sürekli olarak karşılaşılan kulak ağrılarında kronik bir durum mevcut olabildiği için bu sürecin takip edilmesi de önemlidir. Bu nedenle de yaşanan kulak ağrısının sebebini net olarak bilmek ve tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekir. Çocuklardaki kulak ağrısı sebeplerini ve ağrının nasıl geçeceğini sizin için detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Çocuklardaki kulak ağrısının sebebi genellikle bir enfeksiyondur. Ayrıca kabakulak sebebi ile de çocuklarda kulak ağrısı meydana gelebilir.

Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur?

Havaların soğuması ile beraber bağışıklığı düşük olan çocuklarda çeşitli hastalıklar görüldüğü bilinmektedir. Çocuklar için sıkıntılı durumlar arasında yer alan kulak ağrısı aynı zamanda çocukların huzursuz olmalarına da sebep olur. Bu nedenle bu ağrının sebebini bulmak ve neyin iyi geldiği hakkında da bilgilenmek gerekir. En temel nedenler arasında viral enfeksiyon olsa da kulak ağrısı kabakulak sebebi ile de ortaya çıkmış olabilir. Çocuklarda sıkça rastlanan kabakulak da kulak ağrısına sebep olur ve bunun mutlaka uzmana gösterilmesi gerekir. Farklı nedenler sonucu da kulak ağrısı durumu meydana gelebilir. Solunum yolu enfeksiyonları, nezle, bronşit, grip, dış kulak ya da boğaz enfeksiyonları, bakteriler ve basınç değişimi çocuklardaki kulak ağrısının diğer sebepleridir.

Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

Kulak ağrısının nasıl geçeceğini bulmak için öncelikle ağrı sebebinin tespit edilmesi gerekir. Çocukların kulak ağrısının kulak damlaları ile hafiflediği bilinmektedir. Kulak damlaları sayesinde enfeksiyon ya da bakteriler le savaşılır ve meydana gelen şişmeler ya da ağrılar azalmaya başlar. Eğer kulak ağrısına sebep olan bir enfeksiyon mevcutsa bunun da doktor eşliğinde ilaçlı tedavi ile önlenmesi mümkündür. Eğer ki kulak ağrısının sebebi bir enfeksiyon değilse sıcak kompres ile kulak ağrısının hafifletilmesi gerekir. Bu süreçte kulağa su değmesini engellemek önemlidir.

Banyo sırasında kulağa su kaçmasını engellemek için kulak tıkacı kullanılabilir. Evde yapılacak ısı uygulaması kulak ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Özellikle sarımsak antibiyotik etkisi gösterdiği için pişirilen sarımsağın suyunu soğuduktan sonra kulağa damlatmak da ağrının giderilmesini sağlar. Soğan da sarımsak gibi ağrı kesici özelliğine sahiptir ve sarımsak yerine soğan da kullanılabilir. Uçucu yağlar içinde yer alan zeytinyağı da ağrının azalmasına yardım eder. Evde yapılacak basit uygulamalar ile ağrının azalmasını sağlamak mümkündür. Ağır geçen kulak ağrısı için ise mutlaka kulak burun boğaz doktoruna gitmek ve ağrı hakkında bilgi vererek tedavi istemek gerekir.

Haberin Devamı

Çocuklarda Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir ve Tedavisi Nasıldır?

Kulağın arka kısmına uygulanacak sıcak kompresler ile iltihap kaynaklı kulak ağrısının azalmasını sağlamak mümkündür.

Kulakta bir akıntı mevcutsa dış kulağı sabunlu bez ile yıkamalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Kulağı zorlayacak her uygulamadan kaçınmak gerekir. Bunlar sakız çiğnemek, sert yiyecekler yemek ya da balon şişirmek gibi aktivitelerdir.

Bolca su içmek gerekir. 

Esnemek orta kulakta oluşan ağrıyı azaltır.

Dik oturmak kulak basıncını azaltacağı için yatmak ya da uzanmak yerine daha çok dik durmak gerekir.

Orta kulak enfeksiyonuna bağlı kulak ağrısının ortalama 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenir. Çok ağır olmayan ağrılar için doktora gitmeden birkaç gün evde geçmesini beklemek gerekir. Giderek artan bir ağrı ya da kulak akıntısı durumunda ise kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekebilir. Eczanelerden alınacak ağrı kesiciler kulak ağrısının önüne geçebilir. Çocuklarda alerjik bir durum yaratmaması ya da bir reaksiyon ortaya çıkmaması için ilaçların doktor bilgisi dahilide kullanılması gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!