Diş Hekimi Gülenay Tutar, geleneksel yöntemlerde diş çekimi yapıldıktan ortalama 3-6 ay sonra diş implantı yapılabilindiğini belirterek, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte artık eksik dişlerin yerine implant tedavisinin beklemeden yapılabilindiğini söyledi.
#1En son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGeleneksel yöntemlerde diş çekildikten ortalama 3-6 ay sonra diş implantı yapılabildiğini belirten Diş Hekimi Gülenay Tutar, gelişen teknolojiyle birlikte artık eksik dişlerin yerine beklemeden implant tedavisinin yapabildiğini söyledi. Eskiden diş kaybından sonra implantın yerleştirilmesi için belirli bir süre beklendiğini ifade eden Dt. Gülenay Tutar, “Aynı şekilde implant sonrasında da dişlerin görünür kısımlarının yerleştirilmesi için 4-6 ay kadar daha yine bekliyorduk. Ama son 10 yıl içindeki hızlı gelişmeler sayesinde artık diş kaybı ile aynı gün de implantların uygulanması mümkün hale geldi. Aynı şekilde uygulamaya dişsiz başvuran bir birey, uygulamadan hemen sonra istediği gülüşe sahip olabiliyor” diye konuştu.
#1Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, bugün Küresel Ağız Sağlığı Durumu: Avrupa Bölgesi Raporunu yayınlayarak diş çürümesi ve kaybı başta olmak üzere büyük ağız hastalıklarının ‘en yaygın olduğu’ bölgenin Avrupa Bölgesi olduğunu açıkladı.
#DsöHalk arasında ‘diş sıkma’, ‘diş gıcırdatma’ olarak bilinen ‘bruksizm’in yaygın görülen bir problem olduğunu söyleyen diş hekimi Gökhan Tunalıgil, bu sorunda sürenin ve sıklığın önem taşıdığını kaydetti. İzmir’de katıldığı bir programda bruksizm hakkında bilgiler veren Tunalıgil, “Diş sıkma eğer kısa süreli yaşanırsa büyük problem teşkil etmez. Ancak tedaviyle önlem alınmayacak şekilde uzun süre devam ederse büyük sorunlara neden olur. Dişlerin mine tabakasında kırılmalar, dişlerde sallanmalar, hatta diş kaybı yaşanabilir. Bu problemi önemsemeyen kişilerde diş kaybından sonra eklem bölgesinde ağrılar ve yüzde asimetriler de oluşabilir” dedi.
#1İskorbüt, diyetinizde en az 3 ay boyunca yeterli Askorbik asit olmamasından kaynaklanır. Bu hastalık ölümcül sonuçlara kadar ilerleyebilir. Askorbik asitin vücudunuz için önemini kavramalı ve eksiklik durumunda önlem almalısınız. Peki, nedir bu Askorbik asit? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Askorbik Asit Nedir?Dişleri kaplayan ve temelini oluşturan diş eti dokusunun veya diş kökünün açığa çıkması ile oluşan hastalıktır. Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin hasar görme olasılığı artar ve diş kaybı yaşanabilir. Diş eti çekilmesinden kaynaklı ağrılara iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yöntemlerle çare bulunabilir. Peki diş eti çekilmesi nasıl geçer? Evde diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi neden olur? İşte diş eti çekilmesine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Diş Eti Çekilmesi NedenleriUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetKoronavirüs belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde yer almaya devam ediyor. Dünyada aşılama süreci hızla sürerken, covid-19 semptomları ile ilgili uzmanların yaptığı çalışmalar dikkat çeken verileri ortaya koydu. Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, corona virüsün sadece solunum yollarını etkilemediği söyleyerek, "Kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi felce sebep olabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını belirtti. İşte, korona virüs ile ilgili yapılan açıklamanın ayrıntıları.
#Korona Virüs BelirtileriSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını söyledi.
#KoronavirusEksik dişler eklem problemlerine, çiğneme problemlerine ve kütürdemelere sebep olabiliyor. Eksik dişin yanındaki komşu dişler boşluğa doğru hareket ettiği için aslında tek diş kaybı birçok dişi etkileyebiliyor. Bu yüzden eksik dişlerin implant veya kaplama yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir. Diş Hekimi İrem Erol, eksik dişler için tedavi yöntemlerini anlatıyor...
#Eksik DişEksik dişler bazen tek diş bazen ise birden fazla dişin kaybıyla tedavi edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hastalar eksik diş ön bölgede olmadığı müddetçe bu duruma çok fazla önem vermiyor. Ancak arka bölgedeki eksik dişler eklem problemlerine, çiğneme problemlerine ve kütürdemelere sebep olabiliyor. Eksik dişin yanındaki komşu dişler boşluğa doğru hareket ettiği için aslında tek diş kaybı birçok dişi etkileyebiliyor. Bu yüzden eksik dişlerin implant veya kaplama yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir.
#Htvsaglik2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaDünyada 2019 yılının Aralık ayından, Türkiye’de ise 2020 Mart ayından bu yana milyonlarca kişide görülen Covid-19 virüsü, kişiler üzerinde farklı semptomlar yaratabiliyor. Peki, bilinen semptomlardan farklı olarak bu hastalık, diş kaybına neden olabilir mi? İmplantoloji alanında değerli çalışmaları olan Çene Cerrahisi Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
#COVID-19Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Cengiz Dündar, “Ağız ve dişler sindirim sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığı hem sindirim sistemimizin hem de genel vücut sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri veya diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde kalp damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve mide bağırsak hastalıkları gibi birçok probleme yol açabilir” dedi.
#AğızPeriodontoloji (Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi), diş hekimliği bölümünün ana bilim dalıdır. İnsan sağlığı için çok önemli dişleri ana konusu olarak alır. Ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Diş sağlığı direk vücut sağlığını da etkilediği için diş sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Periodontoloji hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
#Periodontoloji Nedir?Birçok kişi eksik dişlerle yaşamını sürdürmeye çalışsa da gerçek şu ki; eksik dişler birçok olumsuzluğu ve hastalığı da beraberinde getirebilir. Eksik dişlerin tedavi edilmezse zamanla ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini ifade eden Diş Hekimi Pertev Kökdemir, eksik dişlerin yerine uygulanabilecek en sağlıklı tedavi yöntemleri hakkındaki bilgiler verdi.
#Eksik Dişler Nelere Yol AçarUluslararası Diyabet Vakfı'na göre dünyada 463 milyon insan diyabet hastalığı ile mücadele etmektedir. Ve diyabetin ağız kuruluğu da dahil olmak üzere bazı diş sağlığı sorunları riskini arttırdığı bilinmektedir. “Ağız kuruluğu, konuşmayı zorlaştırabilecek bir sıkıntıdan çok daha fazlasıdır” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız kuruluğu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Ağız KuruluğuBazen dişlerimiz daha fazla beyaz olsun hatta bembeyaz olsun istiyoruz ve bunun için bazı yöntemlere başvuruyoruz. Diş beyazlatma jelleri de o yöntemlerden biri. Peki bu jeller ne kadar sağlıklı? Dişlere zararı var mı? Estetik Diş Hekimi Efe Kaya anlatıyor...
#Diş Beyazlatma Jelleri