Dış gebelikte başlangıçta tüm göstergeler gebeliğe işaret eder. Ancak kesin tanı için muayene şart. Ayrıca erken tanı geciktiğinde ve geç müdahale durumunda kadınlar için riskli bir durum haline gelebiliyor. Peki dış gebelik nedir, neden olur? Dış gebeliğin belirtileri nelerdir? İşte dış gebelik nedenleri ve tedavisi...
#Dış GebelikYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikKadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kadınlarda mide bulantısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlar genellikle hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Hamilelik sürecinde kadınlarda şişkinlik, kanama, akıntı, baş dönmesi, karın ağrısı ve mide bulantısı sürekli olarak tekrarlayabilir. Baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik neyin belirtisi ve neden olur? Hamilelik belirtisi midir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelikte karın ağrısı ya da hamilelikte kasık ağrısı şikayeti, hemen hemen her hamilede görülür. Bunun temeli ise, gebeliğin en önemli belirtilerinden birisidir. Genellikle, çok doğal bir durumun aynı şekilde çok doğal bir sonucu olarak bilinir. Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Günümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerinden birisi de bel soğukluğudur. Tarihe bakıldığı zaman çok eski dönemden beri var olan bu rahatsızlık günümüzde kolay tedavi edilebilir sağlık problemlerinden birisidir. Peki bel soğukluğu kendiliğinden ve zamanla tamamen geçer mi? Sizlere bel soğukluğu hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Bel SoğukluğuKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikPreeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilecek önemli bir komplikasyondur. Aynı zamanda bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, tedavi edilmediği zaman hem hamile olan kadın hem de bebeği için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Preeklampsi nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
İstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikÇoğu kadın hamile olduğunu hemen anlayabiliyor. Çünkü belirli istisnalar dışında hamilelik belirtileri birçok kadında aynı şekilde görünüyor. Peki hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte dikkat etmeniz gereken hamilelik belirtileri…
#Hamilelik Belirtileri Nelerdir?Normal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikBu korona günlerinde anne adayları mümkün olduğu kadar doktora az gitmeye çalışıyor, biz de doktorlar olarak anne adaylarına acil bir şikayetleri yoksa gelmemelerini söylüyoruz. Ama tabii ki özellikle gebelikleri yeni başlamış olan anne adaylarında şöyle bir ikilem ortaya çıkıyor: Bazıları hiçbir şikayetleri yoksa doktora gitmemeyi ve bebeğin kalp atışlarını görmeyi ertelemeyi tercih ederken, bazıları da kalp atışlarını mutlaka görmek istiyor ve doktora gidiyorlar.
#Kağan KocatepeÇin'de ortaya çıkan ve uzun süredir gündemde olan koronavirüsü ya da COVID-19, hamileleri etkiliyor mu? Hamilelik döneminde koronavirüsten etkilenme olasılığı nedir? Tüm merak edilenleri Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy anlattı.
#KoronavirüsMiyom, kadınların sıkça karşılaştığı iyi huylu katı bir kütlenin varlığıdır. Rahim tümörü olarak adlandırılan bu kütle fibröz elemanlar içermektedir. Miyom problemi yaşayan kadınların ailelerinde de miyom geçmişi söz konusu olabilir. Genel olarak 40 yaşını geçen kadınlarda görülür. Görülme oranları bu kadınların dörtte biri civarındadır.
#Miyom Neden OluşurGenetik kanama bozukluğu ve kan hastalığı olarak tanımlanan hemofili hastalığı vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan protein eksikliği ya da yokluğu ile ortaya çıkıyor. Ciddi kanamalara yol açan bir hastalık olarak kabul edilen bu hastalığın tanısı genellikle 1-2 yaşlarında konulabiliyor. Peki, hemofili nedir? Hemofili belirtileri ve tedavisi nelerdir? İşte, hemofili hastalığı hakkında merak edilen bilgiler.
#Hemofili Ne DemekHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#BebekBazı baba adaylarında, eşlerinin gebelik döneminde yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimler gözlemlenebiliyor. Bunlar hem gebelik boyunca hem de doğum sırasında ya da iki dönemden birinde, fiziksel belirtiler olarak kendini gösteriyor. “Kuvad Sendromu” olarak adlandırılan bu durum, dışarıdan fark edilemeyecek düzeyde ya da gerçek bir ruhsal bozukluk görüntüsü olabiliyor. Uz. Dr. Nehir Kürklü, “Kuvad Sendromu” hakkında bilgi verdi.
#Hamilelik SendromuHamilelik süreci, hormonal ve fiziksel değişimler nedeniyle anne adayları için sıkıntılı geçebiliyor. Bu süreçte anne adaylarının en çok yaşadığı mide bulantısı, kusma, aşerme hatta anne adayı gibi karında şişme baba adaylarında da görülebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova, halk arasında sempatik baba sendromu olarak bilinen Kuvad sendromu hakkında bilgi verdi.
#Kuvad Sendromu“Dış gebelik, rahim dışında yerleşmiş gebelik olarak tanımlanır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay; dış gebelik neden olur, dış gebelik belirtileri nelerdir, dış gebelik kimlerde görülür gibi sorulara yanıt verdi.
#Dış Gebelik AmeliyatıÖmür boyu süren bir kanama bozukluğu olan hemofili, kandaki pıhtılaşma faktörü adı verilen protein eksikliğinden kaynaklanan, anne babadan çocuğuna geçen kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hemofili hastalarının hayatları boyunca sağlıklı kalmak için bazı kurallara dikkat etmesi önem taşıyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, hemofili hastalarının alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Asil Hastalık Nedir