Sanat tarihine adı geçmiş ve başarılı -hatta zaman zaman “deha”- olarak tanımlanan sanatçıların çoğunlukla erkek sanatçılardan oluştuğu bilinir. Ne var ki bu durum, özellikle 20. yüzyılda yapılan araştırmaların da etkisiyle geçerliliğini kaybetti. Amerikalı sanat tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında kaleme aldığı “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlıklı makalesinde bu durumu aslında ironik bir başlıkla ele alarak bu konuya dikkat çekmişti. Sanat tarihinde büyük kadın sanatçıların yer almamasının temel nedeninin, sosyal yaşam dinamikleri gibi sanat tarihinin de eril bir bakış açısıyla ele alınarak yazıldığını belirtiyordu bu makalesinde. Bu sosyal yaşam dinamikleri farklı yüzyıllarda ve farklı kültürlerde değişiklik geçirmiştir. Yine de hala özellikle yaşadığımız coğrafyaya bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını açıkça söyleyebiliriz.
#Dikiş“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.
#Sosyal Medya DetoksuBabası ve ağabeyinin gittiği yoldan ilerleyerek hukuk eğitimi alır. Avukatlık ruhsatını aldıktan sonra da startuplara danışmanlık hizmeti vermeye başlar. Zehra Aydan Öztürk, bu süreçte girişimcilik ekosistemini yakından tanıma fırsatı bulur. Bu süreç, internetten gelir elde etme konusundaki tutkusunu harekete geçirir. Öztürk, katma değer oluşturan herkese zaman kazandırmak için çamaşır yıkama, kuru temizleme ve ütü işini online platforma taşır. İzmir’de Yikanacaklar.com’u kuran Zehra Aydan Öztürk’ün gündeminde ise sistemi hem Türkiye’ye hem de yurtdışına yaymak var.
#1Lösemili Çocuklar Vakfı’na (LÖSEV) bağlı lösemili çocukların annelerinin ve kanser hastası yetişkinlerin ürettiği yeni yıl ürünleri LSV Dükkan’da satışa sunuldu. Peki LSV Dükkan’da neler var? Elde edilen gelirle neler yapılıyor? Hürriyet Ankara, merak edilenleri Lösemili Çocuklar Vakfı yetkililerine sordu.
#Ayça Gözde ÇETİNYALOVA’da 4 yıllık eğitiminin ardından 75 yaşında lise diplomasını alan Zeynep Güler Bağ, hayali olan üniversiteye hazırlanıyor. 2 çocuk, 3 torun sahibi Bağ, “Yaşınız isterse 75-80 olsun, aklınız başınızda olduktan sonra okumanın yaşı yok. Üniversitede de belli bir yere geleyim, yaşım var ama hiç önemli değil en azından torunlarıma, okumayanlara örnek olayım” dedi.
#YalovaGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıEsnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.
#EsnafKÜTAHYA’da doğuştan ‘serebral palsi’ hastalığı nedeniyle yürümekte ve konuşmakta güçlük geçen Berra Akarsu (10), annesi Umahan ile ablası Tuana’nın desteğiyle hayata tutundu. Eşinden ayrılarak kızlarıyla kendisine bir dünya yarattığını ifade eden Umahan Asal, “Büyük kızım Tuana bana destek oldu. Arkadaşım ve dert ortağım oldu. Benim yetemediğim yerde kızım destek oldu. İki kızım ve ben baş başa verdik ve hayata tutunduk” dedi.
#KütahyaAile Meclisi bu hafta, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır ve eşi Fatma Çakır’ın Düzce Gümüşova’daki bağ evlerine konuk oldu. Fatma Hanım’ı bir akraba düğününde gören Fahri Çakır, hemen ertesi sabah annesini ve kız kardeşlerini evlerine göndermiş.
#GazetehaberleriTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların işdünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Muş’tayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#Gazetehaberleri2019 yılının tasarruf yılı olduğunu belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kaynakların daha iyi şekilde kullanılması ve yeni kaynakların oluşturulması yönünde çalıştıklarını açıkladı. Bu süreçte stratejik planlarını da yaptıklarını da aktaran Yılmaz, vatandaş talep ve beklentileri doğrultusunda 2020 yılını ‘Fen İşleri Yılı’ ilan ettiklerini kaydetti.
#Bursa38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan Özyalçıner