Güncelleme Tarihi:
LÖSEMİ tedavisinde başarıya ulaşmayı hedefleyen bir grup doktorun attığı ilk adımla uzun ve zorlu yolculuğuna başlayan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), çocukların kucaklarında hayattan kayıp gitmelerine son vermek için mücadele etmeye karar verdiler. Ailelerin maddi olanaksızlıklar nedeniyle çocuklarının tedavisine devam edemediklerini fark eden Dr. Üstün Ezer ve birkaç doktor, değiştirilmesi mümkün sonucun ölümler ve hastalık tekrarları olmaması için gereken maddi desteği sağlamak üzere harekete geçtiler. Bugün 22 yaşına basan LÖSEV, her yıl yüzlerce aileye umut olan ve lösemiye yakalanan çocukların kaderini değiştiren ödüllü bir organizasyon haline geldi. Antalya’da 10 senedir hizmet veren vakfın bünyesinde LSV Dükkan da devreye girdi. LÖSEV Genel Koordinatör Yardımcısı Füsun Emecan Özcan, faaliyete geçirdikleri LSV Dükkan’ı, Batı Akdeniz’de yürüttükleri projeleri ve kendilerine ‘Doğru yoldayız’ dedirten anları Hürriyet’e anlattı.
LSV Dükkan projesi nasıl başladı?
Ailenin en çok yıpranan bireyi anne. Anne hem çocuğunun hastalığıyla uğraşmak zorunda hem de evin sorumluluğu üzerinde. Bir Avrupa Birliği rehabilitasyon programıyla bu annelere meslek edindirmek için uğraş atölyeleri kurduk. Halk Eğitim’den gelen eğitmenlerle biçki dikiş, nakış, pastacılık, mutfak atölyelerinde sertifika sahibi olabilecekleri meslek edindirme eğitimleri veriyoruz. Atölyeler 6 anneyle Ankara’da başlayıp Türkiye’ye yayıldı.
Yani anneler hazırladıkları ürünlerle lösemili çocukların tedavi olmalarını sağlıyor...
Bu proje sayesinde binlerce annemiz atölyelerimize gelip meslek sahibi oldu. Atölyelerde üretilen bez bebekler, oyuncaklar, kupalar, seramik çalışmaları gibi ürünlerin satışından elde edilen kaynak çocukların ücretsiz tedavisine aktarılıyor. Biz yapılan bağışlar ve bu kaynaklar sayesinde bugün Türkiye’de 40 bin kanser hastasına, Batı Akdeniz’de de bin 500 civarında hasta ve ailelerine düzenli olarak destek veriyoruz.
LÖSEV’de gönüllülük sistemi nasıl işliyor?
Türkiye genelinde 5 milyona yaklaşan gönüllü sayımız Antalya genelinde de 20 bine yaklaştı. Ailelerin eğitiminden çocukları kutlamalara, davetlerden aile aramalarına her şeyde gönüllülerden yardım alıyoruz.
Tüm bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebiliyor musunuz?
Programlı, sistemli şekilde ve haftalık, aylık, yıllık planlarla çalışıyoruz. Hastane ziyaretlerimizde her bölgedeki hastaları tespit ediyoruz. Tüm özel günlerde de onları hastanelerde ve evlerinde ziyaret ederek hediyelerini götürüyoruz.
ANNE MEKTUPLARI
Bu zorlu süreçte kendilerini en çok etkileyen, ‘Doğru yoldayız’ dedirten anlardan bahseden Füsun Emecan Özcan, “22 yıllık zaman içerisinde bizi en çok etkileyen şey annelerden aldığımız güzel mektuplar oldu. O kadar duygulu hikayelere şahit olduk ki. Bütün ümitlerinin kesildiği noktada bir umut ışığıyla yüzleri gülen binlerce aile var. Bizim en güzel anımız bir çocuğumuzun daha hastalıktan kurtulması, maskesini fırlatması ve bir annenin daha bize teşekkür edip dua etmesi” dedi.
DOLANDIRICILARA DİKKAT!
Dolandırıcılara karşı dikkat uyarısında bulunan Özcan, kapı kapı gezerek LÖSEV ve kanser hastaları adına para toplayan insanların sözlerine itibar edilmemesini istedi. İşini düzgün yapan hiçbir kurumun destek elde etmek için böyle bir yöntem izlemediğini söyleyen Özcan, “Bağış yapmak isteyenlerin 1 lira bağışlayacaklarsa bile ulusal bankaların birine giderek ‘LÖSEV hesabı’ demeleri yeterli. Bülent Ecevit Bulvarı üzerindeki LSV Dükkan’ı da gezebilirler üst kattaki LÖSEV Antalya ofisinde gönüllülük kaydı yaptırabilirler.”