İnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetAKFEN Holding’in kurucusu olduğu, sosyal sorumluluk projeleriyle toplumun farklı kesimlerine destek olmayı amaçlayan ve bu yıl 25’inci kuruluş yılını kutlayan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV), Akfen Yenilenebilir Enerji’nin finansman desteğiyle hayata geçirdiği “Dijitaldeki Ayak İzimiz” projesi ile kırsal bölgelerde yaşayan kadınları ve ailelerine eğitim fırsatı sunuyor.
#AKFEN HoldingYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak, öğrencilerin güvenle hareket edebilecekleri dijital ortamları oluşturmak ve öğrenme meraklarını akademik ve bilimsel mecralara yönlendirmek amacıyla Dijital Yaşam Becerileri Projesi başlattı.
#Millî Eğitim BakanlığıDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk YazarGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiUmarız bu haberi okuyan herkes daha uzun yıllar mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşar ama gün gelip de hayata gözlerinizi yumduğunuzda, sosyal medya hesaplarınıza ve dijital dünyadaki varlığınıza ne olacağını düşündünüz mü hiç? Bu haberden sonra düşünmeye başlayabilirsiniz...
#Sosyal MedyaVodafone, Vodafone Simple adı altında yeni nesil mobil deneyimi sunuyor. Türkiye’de bir ilk olan bu deneyimde taahhüt alınmıyor ve aşım ücreti bulunmuyor. Müşteriler, yüzde 100 dijital ve kolay olan yeni nesil mobil deneyimine dijital üyelik anlayışıyla kolaylıkla sahip olarak “seçmeme özgürlüğü” yaşıyor. Vodafone Simple kapsamında sadece mobil internet içeriğiyle ayrışan 3 yeni tarife de sunuluyor.
#Vodafone2021 Teknoloji Raporu yayımlandı. Dünyaya yön veren gelecek teknolojilerin yer aldığı bu seneki raporda; Covid-19 pandemisiyle iş hayatının, finansın ve sektörlerin dijitalleşmesi, dijital göçebe, insan, teknoloji ve girişimcilik ekseninde kurumların dönüşümü konuları ele alınıyor. Teknoloji Radarı ile 2080 yılına kadar tahminleme gerçekleştiren raporun en dikkat çekici konularından biri yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin, Artırılmış Gerçeklik başlığı ile yazdığı makale oluyor.
#SofttechKoçSistem, bilinçli teknoloji kullanımına dikkat çekmeyi ve aile içerisinde ebeveyn-çocuk iletişimine katkı sağlamayı amaçlayan projesi ‘Aile Saati’nde yola yeni proje ortağı Yapı Kredi Yayınları ile devam ediyor. Proje kapsamında aileler ekrana mola vermeye kapatmaya davetli...
#Aile SaatiTürkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) başkanlığını yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,“Koronavirüsle mücadele sürecinden merkez ve yerel güç birliği yaparak en az zararla çıktık” dedi. Şahin, birliğin pandemi sürecindeki çalışmalarını ise şöyle anlattı:
#GazetehaberleriPandemi sebebiyle ekonomi küresel olarak sarsıldı. Finansal olarak dayanma gücü yahut hızla dijitalleşme imkânı olmayan pek çok markanın zor zamanlar yaşadığını görüyoruz. Fakat yeni normale dönerken geçirdiğimiz salgın dönemi, işletmelerin teknolojik anlamda nelere ihtiyaçları olduğunu belirlemelerinde yol gösterici olabilir.
#Serap TorunDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, Gaziantep ve Kayseri'de yaptıkları araştırmanın, dijital nesnelerle 3 saat ve üzerinde temas halinde olan fabrika işçilerinde performans düşüklüğü ve dikkat eksikliği sorunlarını ortaya koyduğunu bildirdi.
#TeknolojiDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital nesnelerle uzun süre vakit geçiren çocuklarda obeziteye rastladıklarını söyledi.
#ObezitePew araştırma merkezi tarafından yapılan son araştırmaya göre, Amerikalıların %72’si iki faktörlü kimlik doğrulamayı tanımlayamıyorken %70’i de HTTPS’nin işlevini bilmiyor. Siber güvenlik konusunda bilgilerin Türkiye’de de yetersiz olduğunu aktaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ülkemizde de siber güvenlik bilincinin yeterli düzeyde olması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.
#GüvenlikDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği (DİBAMDER) Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, üç yıllık bir çalışma sonucu 45 soruda bireyin dijital bağımlığını ölçen "Dijitanalist" adlı programa imza attı.
#Bağımlılık