Kripto paralardaki sert düşüş, dijital para birimlerinin geçerli olduğu Metaverse evrenleri ile NFT’leri de vurdu. Metaverse’teki arsaların fiyatları plaftormuna göre yüzde 80’lere varan değer kayıpları yaşadı. Dünya haritasının parsellere bölündüğü Metaverse platformu OVR’de ocak ayında İstanbul’da ortalama 200 liradan alıcı bulan bir parselin bugünkü bedeli 60 liraya kadar düştü.
#Metaverse13 Kasım 2015 gecesi Fransa'nın başkentinde 130 kişinin hayatını kaybettiği silahlı ve bombalı saldırı dalgasının bir parçası olarak Paris'teki Bataclan konser salonuna yapılan saldırıdan sağ kurtulan bir Fransız kadın, doktorunun yaralarının röntgenini internette satmaya çalıştığını öğrenince şoke oldu.
#BataclanBu yılın en çok konuşulan dijital varlıkları NFT’lerin satış rakamları ses getirmeye devam ediyor. Son yüksek fiyatlı NFT satışlarından birisine dünya çapında tanınan Türk sanatçı Refik Anadol imza attı. Anadol’un ‘Machine Hallucinations-Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1’ isimli dijital sanat eseri 19 milyona alıcı buldu.
#Refik AnadolKısa bir süre önce Zeynep Tamay ve Kerem Memişoğlu tarafından Frankfurt’ta kurulan çok uluslu oda orkestrası IEF (Internationales Ensemble Frankfurt) ilk konserinde büyük beğeni aldı. Vivaldi, Mozart gibi bestecilerin yanı sıra, Türkiye’den İsmet Tezcan ile aynı zamanda orkestranın şefliğini yapan Kerem Memişoğlu’nun bestelediği eserlerin icra edildiği konser, Frankfurt Uluslararası Tiyatro’da (ITF) gerçekleştirildi.
#AVRUPADAN HABERBorusan Contemporary’de bugün sergisi açılan Amerikalı multidisipliner sanatçı Doug Aitken eserleriyle izleyicilerini pasif bir gözlemci olmanın ötesine geçiriyor. Ve bu eserleri yaratmak için video, müzik, aynalar, tren vagonları gibi farklı malzemeleri hatta bir binanın tamamını kullanmakta tereddüt etmiyor.
#Borusan ContemporaryKapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBu hafta Melike Şahin, BtcTurk Vadi Açıkhava’da; Melis Fis, Mask Beach’te sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü İngiliz grup Massive Attack İstanbul’a geliyor. Ayrıca elektronik müzik sevenler için Adriatique ve Booka Shade de İstanbul’da olacak. Hafta sonu Babylon Soundgarden festivalcileri Bonus Parkorman’da ağırlayacak.
#KonserDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Tarihi bir gündeyiz” diyerek dijital telif yasası için çalışmayı başlattı. Yayman, açılış konuşmasında, “Haberin fikir ve sanat eseri sayılması için bir talep var. Komisyon bunu değerlendirecek. Ben de bu konuda haberin telif sayılması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da ve dünyada bunun böyle olduğunu görüyoruz.” dedi.
#Dijital Telif YasasıDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK, X ve Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Topluma yönelik tehdit içerdiğini aktaran Yayman, TikTok temsilcilerinin Mayıs sonunda yeniden Meclis'e çağrılacağını söyledi. Yayman, X platformunun da Türkiye'de temsilcilik açması gerektiğini aktardı. Dijital Telif Yasası'nın yenilenmesi gerektiğini belirten Yayman, "Haberin de bir fikir eseri, telif olarak bir çalışmamız var. 22 Mayıs tarihinde tüm bileşenlerin olduğu komisyon toplantımızı yapacağız" ifadelerini aktardı.
#Hüseyin YaymanHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalKültür Yolu Festivali, bu yıl 40 bin sanatçının katılımıyla 16 şehre yayılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024’ yılı tanıtım toplantısında, “Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatacağız” dedi.
#Kültür Yolu FestivaliBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'İşimiz Gücümüz Bursa' lansman organizasyonunda projelerini açıkladı. "Kuzey ve Güney olmak üzere iki yeni koridor oluşturuyoruz" diyen Aktaş kentsel dönüşümde 100 bin konutluk projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Aktaş 500 yeni otobüsün alınacağını ve yeni bir metro hattının Bursa'ya kazandırılacağını da sözlerine ekledi. Aktaş ayrıca öğrencilere burs ve emeklilere yılda iki defa nakit desteği sağlanacağını da belirtti.
#Bursa Büyükşehir BelediyesiSanat, tüm dünyada son yılların en parlak dönemini yaşıyor. Yeni açılan müzeler, galeriler, fuarlar, sergiler… Türkiye’de bu işi en eski zamandan beri yapan isimlerden biri Murat Pilevneli. Adını havalı etkinliklerin ev sahibi olarak duyuyoruz. Dijital sanatın öncüsü olarak dünyaca tanınan, gurur duyduğumuz Refik Anadol’un ilk galericisi de kendisi. Pilevneli, “Sanat artık hayat tarzı oldu. Eskiden daha çok mobilya dolu olan evlerde şimdi resimler ve heykeller var” diyor.
#Refik AnadolCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas'ın açılışı gerçekleştirildi. Ankara Palas Müzesi'nin ilk ziyaretçisi Emine Erdoğan oldu.
#Emine Erdoğan