difteri haberleri sayfasında difteri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 398 difteri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), firmanın difteri ve tetanos tedavisi için ürettiği 'Tetadif 0,5 mL IM Enjeksiyonluk Süspansiyon' isimli aşının, geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunları çıkmasına yol açması ve muhtemel durumlar nedeniyle piyasada bulunduğu tüm yerlerden geri çekilmesi için işlem başlatıldığını açıkladı.
#TİTCKKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıAkut toksik bir enfeksiyon olan difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Ciddi komplikasyonları olan bu hastalıkta ölüm riski mevcuttur. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri vardır. Bu nedenle hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#DifteriÖdemiş Devlet Hastanesi'nin açılışında konuşan Başbakan Yıldırım, sağlık alanında yapılan yenilikleri anlattı. "Bebeklerimiz için, çocuklarımız için dünyada ilk kez karekod destekli aşı takip sistemini hayata geçirdik" diyen Başbakan Yıldırım, tetanoz, difteri gibi aşıların 2019'dan itibaren Türkiye'de üretileceğini duyurdu.
#Binali YıldırımBilim tarihi keşifleriyle, ortaya koydukları olgularla belki de insanlığın yönünü değiştirmiş birçok değerli isimle dolu. Ancak bu isimlerin bir kısmının bugün adı bile bilinmiyor. Birazdan okuyacaklarınız da böyle bir kadının hikâyesi...
#SağlıkDevam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkDevrim Nas şimdilerde iki farklı projede ‘baba’ rolüyle seyirci karşısına çıkıyor. “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminde Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’yi oynayan Nas, “Küheylan” oyununda ise ana karakter Alan’ın babası Frank’i canlandırıyor. Bir zamanlar tiyatro eğitimi alırken derslerine katıldığım oyuncuyla yıllar sonra buluştum, bu iki proje hakkında merak ettiklerimi sordum.
#Devrim NasHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıDeprem afetinin vurduğu bölgede, Sağlık Bakanlığı’nın UMKE ekipleri, ilçe ilçe, köy köy gezerek tansiyon, şeker, kalp gibi kronik hastalıkları olanları tek tek kontrol edip ilaç dağıtıyor. Branş doktorlarının da yer aldığı ekipler evde bakım hastalarının da genel bakımlarını yapıyor.
#DepremDeprem bölgesinde yaraları sarmak için çalışmalar sürerken bölgede gelişebilecek hastalıklara karşı da uyarılar geliyor. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yıkılan molozlara dokunulması, demir çubuklara temas edilmesi, çivi batması nedeniyle gönüllüler dahil bölgedeki herkese 1 doz tetanos aşısı yapılması gerektiğini söyledi.
#DepremSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, piyasadan çekilme işlemi uygulanan tetanos-difteri aşısına ilişkin, "Aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamıştır. Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır" denildi.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), firmanın difteri ve tetanos tedavisi için ürettiği 'Tetadif 0,5 mL IM Enjeksiyonluk Süspansiyon' isimli aşının, geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunları çıkmasına yol açması ve muhtemel durumlar nedeniyle piyasada bulunduğu tüm yerlerden geri çekilmesi için işlem başlatıldığını açıkladı.
#TİTCKKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıBugüne dek aşı alanında pek çok ilke imza atan Sanofi, hiç kimsenin aşıyla korunabilir hastalıklardan zarar görmediği bir dünya vizyonuyla, aşılar üretiyor. 25-30 Nisan Aşı Haftası vesilesiyle, Sanofi Aşılar İş Birimi Türkiye, İran ve Levant Genel Müdürü Karine Labaky ve Sanofi Aşılar İş Birimi Türkiye, İran ve Levant Medikal Direktörü Özde Tırna ile şirketin aşı konusundaki çalışmalarını ve Türkiye’de yarattığı katma değeri konuştuk.
#Sponsorlu İçerikBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle Türkiye'de kısıtlama olup olmayacağı ile ilgili bir soruya "Türkiye'de yeni dönemde biz kapatmalarla salgın yönetimi düşünmüyoruz." diye konuştu. Bakan Koca, Koronavirüs tedavisinde kullanılan ''Molnupiravir' ilacıyla ilgili de konuştu ve "Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye'de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, bu çok sürmeyecek" ifadelerine yer verdi.
#Fahrettin Koca'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıBazı aşılar çok uzun süreli koruma sağlarken, neden koronavirüste tekrardan aşı olmamız gerekiyor? Sorunun cevabını veren uzmanlar, Kovid-19'un hala bir gizem olduğuna dikkat çekerek sürekli koronavirüsün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle aşıların uzun süreli koruma sağlayamadığını açıkladılar.
#KoronavirüsVücudumuza giren hastalık yapıcı mikroplar hızlı bir şekilde üreyerek savunma sistemimiz genelde onları durduramadan önce savunma sistemi hücrelerimizin baş edebileceği sayıyı geçerler. Bunun neticesinde hastalık durumu ortaya çıkmaktadır. Aşı, çok düşük dozda, seyreltilmiş ve öldürülmüş ya da zayıflatılmış mikropları içeren kimyasallar olarak açıklanabilir. Aşıları çeşitli türleri bulunmakta olup bu türler arasındaki farkı aşının hedefindeki organizmanın özellikleri ile evrimleşme hızı belirlemektedir. Peki, aşı türleri ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.