Ege Bölgesi’nin en büyük gölü Bafa, öyle geçerken uğramak yerine enikonu zaman ayırıp unutulmaz anlar geçirebileceğiniz bir yer. Antik yerleşimleri, kuş gözlem alanları, salaş kır lokantalarıyla tarihe, doğaya ve lezzete çağıran bölgede gezerken Selene’nin hikâyesiyle hüzünlenecek, Latmos’un dansçılarıyla gülümseyeceksiniz. Tıpkı benim gibi…
#Kutsal Latmosİzmir- Aydın otoyolunun, Söke-Bodrum ayrımından çıktığınızda Bafa Gölü kenarından geçerken Heraklia tabelasını göreceksiniz. Beşparmak dağlarının ihtişamı, burnunuza gelen toprak ve zeytin kokusu sizi Gölyaka köyüne ardından Muğla’nın Milas ilçesinden yer alan Kapıkırı köyüne götürecek. Karantina sonrası mutlaka uğramalısınız. Burada her şeyi unutacağınız garanti. İşte size Kapıkırı köyü ve Heraklia Antik Kent gezi rehberi…
#Kapıkırı KöyüBinlerce yıldır ayakta duran Didim Apollon Tapınağı'nın gün görmüş sütunları bir kez daha ilginç bir festivale ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelip aslında bir turizm cenneti olan bu kente hak ettiği hareketliliği kazandıran binlerce kişi Vegan Festivali'nde buluştu.
#Didim Vegfest‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser- Roma döneminde Milet Antik Kenti ile Didim Apollon Tapınağı arasında halkın kahinlerle görüşmek için kullandığı ve "kutsal" olarak gördüğü yol, 2 bin 600 yıl sonra restore edildi - Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka: "Kutsal yolda yürüyüş yapan yerli ve yabancı turistler o dönemlerin izlerini görmenin yanı sıra doğal hayatı izleme imkanı da bulacak" - "Kutsal yolda, uluslararası yürüyüş etkinlikleri, festivaller düzenlemeyi planlıyoruz"
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, her köşesinde masmavi plajlar barındırıyor. Bu plajların içinde Mavi Bayraklı olanlar çok daha özel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kavurucu sıcaklarda serinletecek en güzel Mavi Bayraklı halk plajları hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden ücretsiz giriş yapılabilen 10 halk plajını önerdiler.
#RotaBu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.
#VeganSadece Türkiye'nin değil dünyanın da en önemli antik yerleri arasında Apollon Tapınağı geliyor. Kültürel bir miras olarak önemli bir yere sahip olan bu tapınak, her sene yerli ve yabancı pek çok turist çekmektedir. Peki, Apollon Tapınağı nerede? Apollon Tapınağı tarihi hakkında bilgi, özellikleri, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Apollon Tapınağı8 bin 500 yıl geçmişi olan, 9 Eylül’de Türk Ordusu’nun Büyük Atatürk’ün komutuyla kurtarıp ülkeyi bağımsızlığa taşıdığı, cumhuriyete giden yolun ve dünyada barış sayfasının açılmasını sağladığı İzmir, her zaman ülke gündemindedir. Gözler hep üzerindedir... Politikacılar da büyük önem verir gözde kentimize. Nitekim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavvat Dervişoğlu İzmir milletvekilidir. Her partiden kurmayları da barındırır İzmir.
#1‘Yaşarken eseri en yüksek fiyata satılan sanatçı’ Jeff Koons geçen hafta İstanbul’daydı. Şehrin tarihine, kültürel yapısına, mimari eserlerine hayranlığını dile getiren Koons ve eşi Justine’le İstanbul’da sıradışı bir tur yaptık. Perşembe Pazarı’nı da Perili Köşk’ü de gezdik, Çinili Hamam’a da girdik, Çukurcuma’ya da uğradık, Valens Su Kemerleri’nin altından da geçtik... Gittiğimiz her yerde bolca fotoğraf çeken Koons, tarih ve sanat dolu bu geziden çok keyif aldı. Yakın zamanda da Türkiye’de bir sergi yapmayı arzu ediyor.
#Saffet Emre Tonguç263 yılında Gotlar tarafından tahrip edildikten sonra harabesi yağmalanan ve bir daha kimsenin bütün olarak göremediği dünyanın 7 harikasından biri olan Efes’teki Artemis Tapınağı, dijital dünyada yeniden hayat buldu. Prof. Dr. Ahmet Denker, Britanya Müzesi başta olmak üzere Türkiye’den çalınıp götürülen parçaların bulunduğu müzelerde 12 yıl boyunca çalışıp, Artemis Tapınağı’nın yapıldığı dönemde nasıl göründüğünü ortaya çıkardı...
#Artemis Tapınağı