İlk ve orta öğretimde bu yılın ilk ara tatili başladı. Bu kısa tatili ailece değerlendirebileceğimiz, çocukla gidilebilecek yurtiçi tatil rotalarını uzman jürimize sorduk. Bolu’dan Mardin’e, Antalya’dan Kapadokya’ya çocukları mutlu edecek birbirinden güzel yerleri listeledik.
#SeyahatKırklareli'nin Istranca Dağları'nda bulunan, doğal sit alanı içindeki on binlerce yarasa popülasyonunun bulunduğu Dupnisa Mağarası'nın yanı başına İl Özel İdaresi'nce yap, işlet, devret modeliyle bungalov tipi turizm tesisi yapılmasına bilim insanları hazırladıkları raporla karşı çıktı. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Camlıtepe, turizm tesisinin geri dönüşü olmayan kayıplara yol açacağını belirterek, "Tesis gece de açık olacak, ışıklandırması, müzik sesi ve insan faaliyetleri yarasaların buradan göç etmesine neden olacaktır" dedi.
#SeyahatAstım mağarası günümüzde büyüleyici bir mağara olarak bilinmektedir. Sizler için astım mağarası nerede? Astım mağarasına nasıl gidilir? Astım mağarası özellikleri nelerdir? Gibi mağara hakkında detaylı olarak derledik.
#SeyahatERZİNCAN’ın Kemaliye ilçesinde yapımı 132 yıl süren 8 kilometre uzunluğundaki tarihi Taş Yol, Sibirya soğuklarının etkisi ile buz tuttu. Çok sayıda tünel, viraj ve keskin uçurumlarıyla dünyanın en tehlikeli yolları arasında yer alan Taş Yol bu görüntüsü ile görenleri hayran bırakıyor.
#ErzincanKarakışın hüküm sürdüğü ve hava sıcaklığının genellikle eksi 25'lerde seyrettiği Erzurum'da, binaların çatılarında oluşan buzdan sarkıtlar görenleri şaşırtmasının yanı sıra tehlike de oluşturuyor. Merkez Palandöken İlçesi'ne bağlı Yunus Emre Mahallesi'ndeki iki katlı bir binanın çatısında oluşan yaklaşık 5 metre uzunluğundaki buz sarkıtları neredeyse yere değdi. Parmaklıkları andıran sarkıtların yanı sıra, binanın duvarının da şelaleyi andıracak şekilde buz tuttuğu görüldü. Erzurum'un çok soğuk olduğunu ancak oluşan buz ve sarkıtların doğal güzellik kattığını söyleyen binanın sahibi Emrullah Yıldız, "Bina boydan boya buz tutmuş. Buradan kimse geçmez. Bir bakan bir daha dönüp bakıyor. Çok tehlikeli olduğu için her hafta bu buzları kırıyoruz. Birçok kişi de gelip burada hatıra fotoğrafı çektiriyor" dedi. Nursima ÖZONUR- Kerim BURUCU / ERZURUM (DHA)
#Dev SarkıtTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaAynalıgöl Mağarası olarak da bilinen gilindire Mağarası, Türkiye'nin en önemli turistik alanlarından biridir. Aynı zamanda doğal oluşumları üzerinden muhteşem görüntüsüyle Akdeniz'in enfes etkisini ortaya çıkarır. Peki, Gilindire Mağarası nerededir? Gilindire Mağarası oluşumu, özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerine ait tüm detayları sizler için derledik.
#Gilindere MağarasıÜlkemizde farklı oluşumlara dayalı, bilimsel ve turistik amaçlı gezi programlarında mutlaka yer verilen önemli mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralardan biri de Oylat Mağarasıdır. Bu özel mağaraya ilişkin Oylat Mağarası nerededir? Oylat Mağarası oluşumu, özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2020) gibi konuların detaylarını sizler için derledik.
#SeyahatTınaztepe Mağarası, Konya’nın Seydişehir İlçesinde ilk olarak 1968 yılında Fransız Bilim Adamı Michel Bakalowichz tarafından bulunan ve krokisi çıkarılan, daha sonra 1970 yılında Dünyaca Ünlü Kaşif Kaptan Jacgues Cousteau’nun ekibinden Alman Reinhold Messner ve arkadaşlarının detaylıca keşfettiği, Türkiye'nin en uzun mağaralarından biri.
# Tınaztepe MağarasıÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#Türkiye“Biraz gezip, bahar havası alalım!” dedim ve taktım çantayı sırtıma, çıktım yola… Marmaris’ten hareketle Uyku Vadisi’ne uzandım. 800 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en iyi yürüyüş güzergâhlarından Karia Yolu’nun en huzurlu köşesinde, renk renk çiçekler arasında tarihi değirmenler ve sanat galerisi gibi mağaralar keşfettim; eski eşkıya hikâyelerine kulak kabarttım.
#MUĞLATürkiye’nin her köşesinde gizli kalmış, hâlâ keşfedilmeyi bekleyen onlarca yer var. Bunlardan biri de Konya’daki Derebucak-Çamlık mağaraları… Eğer doğayı sadece ağaçlardan, kuş cıvıltılarından ve su sesinden ibaret sanıyorsanız ne kadar yanıldığınızı Derebucak-Çamlık mağaralarının olduğu bölgeye geldiğinizde anlayacaksınız. İşte mağara potansiyeli çok geniş ve zengin olan Derebucak-Çamlık mağaraları gezi rehberi…
#MağaraKastamonu’dan Bartın’a uzanan Küre Dağları’nın gür ormanlarla kaplı geçit vermez arazisi irili ufaklı pek çok mağarayı saklıyor. Her yıl dünyanın farklı bir köşesinde düzenlenen Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması 2015’te Kastamonu Pınarbaşı’nda gerçekleştirildi. Topmeydanı, Mantar, Ejder ve Mencilis’in de aralarında bulunduğu 9 mağaranın büyüleyici güzelliklerine derin yolculuklar yapıldı.
#Küre DağlarıAdı yıllarca karmaşa, acı, kıyım ve savaşla anıldı. Günümüzdeyse sakinliği ve ressamlara ilham veren doğal güzelliğiyle şaşırtıyor Vietnam. Bunun önemli bir parçası olan Ha Long Körfezi’yse, 450 kilometreye yayılan üç bin adası ve dev mağaralarıyla dikkat çekiyor. Seyahat’in 10’uncu yıl yarışmasında ikincilik ödülü alan okurumuz Şenay Lüle gitti, gördü, yazdı.
Kastamonu’nun Cide sahilindeki Gideros Koyu, antik çağdan bu yana güzelliği dillere destan olan bir doğa cenneti. Tarihin ilk coğrafyacısı Strabon, koydaki yerleşimi 3500 yıl önce Amazonların kurduğunu yazıyor. Gideros’un kadınları bugün de Amazonlar gibi doğayla savaşıyor. Balıkçılık, hayvancılık yapıyor, restoran, pansiyon işletiyor.