Vücudunda çil ya da ben olmayan yoktur. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Peki birden bire ortaya çıkan hangi değişimleri dikkate almalıyız? Vücudmuzda beliren her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi?
#SağlıkÇoğumuzun vücudunda çil, ben ya da leke vardır. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Nitekim sonradan ortaya çıkan lekelerin mutlaka düzenli takip edilmesi, kanser riski taşıyanların tespit edilerek önlem alınması gerekir. Peki hangi değişimleri dikkate almalıyız? Her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi? Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ile konuştuk.
#SağlıkSlovenya’nın başkenti Lübliyana’da AB Parlamento Başkanları Toplantısında konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Yunanistan Meclis Başkanı konuşmasında provokatif bir yaklaşımla Türkiye'ye saldırdı. Bu Yunan politikacıların yerleşik bir adedidir. Milli kimlikler, güçlü bir tarih ve öz değerler üzerine kurulur. Karşıtlık üzerinden milli kimlik inşası zayıftır, sürdürülebilir olamaz. ” dedi.
#SLOVENYAÜlkemizde farklı inek çeşitleri genellikle süt üretimi için yetiştirilir. Türkiye’nin kendine özel inek çeşitleri de olduğu gibi, dünyanın farklı bölgelerinden gelerek Türkiye'nin iklimine adapte olarak ve yetiştirilen türler ile kendi ülkemizde yetişen ırklar arasında bir melezleme ile üretim gerçekleştiriliyor. Bu sayede de inek çeşitleri ortaya çıkıyor. İnek türleri ve özellikleri nelerdir, hangi inekler süt verir detayları ile derledik.
GÜNEŞ olmadan, güneşlenmeden, cildi güneşle buluşturmadan yeteri kadar D vitaminine sahip olmamız mümkün değil. Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı, güneşsiz, bulutlu havalarda cildimize yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için açık havada güneşlenmek zorundayız. DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Akarsu, bakın neler söylüyor:
#İzmirLazer epilasyon kesinlikle uzman doktor gözetiminde yapılması gereken tıbbi bir yöntemdir. Uzman olmayan kişilerce yapılan uygulamalar sonrasında yanık, kalıcı iz ve lekeler gelişebilir. Lazer epilasyon vücutta oluşan tüylenmenin giderilmesinde ergenlik çağına girmiş kadın veya erkek herkes için vücudun her bölgesinde kullanılabilen en etkili medikal teknolojidir. Kıl dönmesi, batık ve izlerinin tedavisinde de güvenilir ve etkili bir çözümdür.
#LazerPandemi sürecinde evde yoğun zaman geçiren çocukların ev kazası yaşama riski de artıyor. Düşme, yanık, kesikler, çizikler ve zehirlenmeler sıklıkla evde gerçekleşiyor. Önlem almak ve çocukları bilgilendirmek için neler yapılmalı, çocuk doktoru Şirin Seçkin’e sorduk.
#YazarKARS'ın Arpaçay ilçesine bağlı Aydıngün köyünde 3 ay önce doğan albinoyu andıran bembayaz tay görünleri şaşırtıyor. Kars yöresine ait yerli ırk bir attan doğan tayın albinonun bütün özelliklerini taşıdığını belirten veteriner hekim Talip Senem, "Bunun bir mutasyon mu yoksa albinomu olduğu 1 yaşını geçtikten sonra belli olur. Çünkü at yaş aldıkça göz ve deri rengi ortaya çıkar" dedi.
#KarsYaz aylarında sık görülen ve nükseden samyeli mantarına karşı uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Ufuk Güleç, “Hem hastalık süresince hem de tedavi sonrası deride ton farkları oluşacağı için hastaların güneşten korunması önemlidir” dedi.
#CiltYAZ aylarında sık görülen ve nükseden ‘samyeli mantarı’na karşı uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Ufuk Güleç, “Hem hastalık süresince hem de tedavi sonrası deride ton farkları oluşacağı için hastaların güneşten korunması önemlidir” dedi.
#Uzm. Dr. Ufuk GüleçGüneşli havaların tadını çıkarmayan çok azdır. Deniz ve güneş büyük keyif veriyor, ancak güneşle ilişkili deri hastalıkları bu keyfi yarıda bırakabiliyor. “Güneşten faydalanırken korunmayı da ihmal etmemeli ” diyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz, güneşle ilişkili 3 cilt hastalığını anlattı, bazı önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#AlerjiAkne, her yaş grubunda, yüzdeki izlerin en yaygın sebebi olarak gösteriliyor. Akne bazen yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir sorun haline gelebiliyor. Bu nedenle tedavinin doktor kontrolünde ve düzenli olarak devamının yanı sıra gerektiğinde iz oluşumunun engellenmesi için yapılacak işlemler de önem taşıyor. Kış ayları da akne tedavileri için en uygun zaman olarak gösteriliyor. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayşenur Banu Çağlar, akne tedavileri hakkında bilgi verdi.
#Akne Nasıl GeçerDepresyon, halsizlik, kas zayıflığı gibi durumlar D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır. Peki, D vitamini eksikliği neden kaynaklanır? Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çeşitli şikâyetlerle kendini belli eden D vitamini eksikliği konusunda uzmanlardan bilgi aldık.
#D Vitamini EksikliğiTürkiye’de D vitamini eksikliği ciddi boyutta ve her 3 kişinin 2’sinde düşük değerle kendini gösteriyor. Güneş ışınlarının, yılın önemli bir bölümü etkili olduğu Antalya’da bile D vitamini eksikliğine sıkça rastlanabiliyor. Bu eksiklik de bazen, eklem ağrılarına neden oluyor.
#BağışıklıkAkne, halk arasında bilinen adıyla sivilce oluşumu, hemen hemen her yaşta görülebiliyor. Pek çok kişi için kabus haline gelen ve sosyal hayatı da etkileyebilen sivilcelerden kurtulmak mümkün. Akne tedavisinde önemli olan, oluşum mekanizmalarını göz önüne alarak tedavi planlanmak. Böylece aknenin tekrarlanmasını azaltmak ve iz bırakmasını önlemek de mümkün olur diyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş, akne tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Sivilce TedavisiGeçen perşembe TBMM’de kabul edilen “torba yasa”da bir tuvalet maddesinin bulunduğunu hayal edin. Öyle bir kanun ki, işyerinizde veya çocuğunuzun okuduğu okulda bulunan tuvaletlere kimlerin girebileceğini belirliyor. Ancak bu kanun daha yürürlüğe girmeden önce bütün ülke ayağa kalkıyor. Amerika geçen mart ayı ortasından beri böyle çok ilginç bir olayı tartışıyor.
#Ertuğrul Özkök