Güncelleme Tarihi:
D vitamini insan vücudu için vazgeçilmezdir. Bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendirir, kasların korunmasına yardımcı olur. Bu vitamin en fazla güneş ışınlarından alınırken sağlıklı beslenmeyle de takviye edilebilir. D vitamini eksikliği ise bağışıklık sistemini zayıflatır ve birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar; D vitaminin eksikliğinin neden kaynaklandığını söyledi ve D vitamini eksikliği belirtilerini sıraladı.
D vitamini eksikliğinin en önemli nedeni, vücudun güneşten alınan UVB ışınlarına yeterince maruz kalmamasıdır. Vücut güneşten aldığı D vitaminini başka hiçbir yolla alamaz. İlerlemiş yaş, sindirim rahatsızlıkları, koyu ten rengi, kolesterol, epilepsi ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar güneş ışınlarıyla temas edilse dahi vücudun vitamini almasını engeller.
D vitamini eksikliğinin diğer nedeni ise vejetaryen beslenmedir. D vitamininin yoğun olarak bulunduğu besinler; balık, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerin tüketilmemesi bu durumu tetikler.
• Kemik ağrıları,
• Depresyon,
• Kas zayıflığı,
• Soğuk algınlığı,
• Mesane sorunları,
• İshal,
• Kabızlık,
• Başın fazla terlemesi,
• Halsizlik,
• Kilo alma,
• Yüksek tansiyon,
• Eklem bölgelerinde ve başta ağrı,
• Kaslarda oluşan kramplar.
“D vitamini yetersizliğini önlemek için yeterli güneş maruziyeti ve D vitamini içeren gıdaların tüketimi gerekir” diyen Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü Doç. Dr. Haluk Sargın, D vitamini alabileceğimiz kaynakları sıraladı.
D vitamini güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur. Günlük D vitamini ihtiyacı 20-30 dakikalık güneşe maruziyet ile karşılanabilir. Kollar, bacaklar ve yüzün güneşe maruz kalması yeterlidir. Gerekli güneş ışığı miktarı kişinin yaşı, deri rengi maruziyet süresi, varsa tıbbi sorunlara göre değişebilir. D vitaminin yapımı yaş ile giderek azalır. Derisi koyu renkli olan kişilerde yeterli D vitamini oluşabilmesi için bilhassa kış aylarında uzun süreli gün ışığı ihtiyacı vardır. Güneş koruyucular(faktör 20 ve fazlası)kullananlarda deride D vitamini oluşamaz. Ayrıca pencere camı arkasından güneşlenmenin anlamı yoktur. Çünkü ultraviyole ışınları camdan geçememektedir.
1. Deniz ürünleri tüketin: Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ringa balığı, ton balığı karides ve istiridyeyi sofranızdan eksik etmeyin!
2. Süt ve süt ürünleri tüketin: Peynir, tereyağı, krema…
3. Yumurta sarısı ve mantarla sofralarınızı zenginleştirin.
4. Kahvaltılık gevrekler ile güne başlayın.
5. Yemeklerinizde sıvı yağlar tüketin.
6. Yulaf, kakao, maydanoz, ısırgan otunu kullanın.
7. Birçok ülkede süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar D vitamini ile zenginleştirilebilmektedir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL