Kırgızistan’a adım atar atmaz Tanrı Dağları’na neden bu adın verildiğini anlıyorsunuz. Dört bir yanda yüceliğiyle boy gösteriyor. Uçsuz bucaksız bozkırlar, göğe yükselen zirveler... Orta Asya’daki bu topraklara tam 3 bin yıldır devam eden bir geleneğin izlerini sürmeye gittim. Artık sadece üç ülkede kartalla avcılık yaşatılıyor; Kırgızistan, Moğolistan ve Kazakistan. Ben Kırgızistan’da kartalla avcılık yapan son aileleri buldum. Onlar için kartallar kutsal birer emanet. Hayvanların olağanüstü yeteneklerine çok saygı duyuyorlar. Daha yavruyken yuvalarından alıp eğitiyorlar. Evcilleştiriyorlar. Ava gittikleri bu yırtıcılarla adeta bir aile bağı kuruyorlar. Bir zamanlar atalarımızın, Türklerin Batı’ya yayıldığı nokta olan Issık Gölü’nde bu geleneği yaşatan son insanlarla at bindim, ok attım.
#BişkekGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımDr. Cansu Alakbarov, teknolojinin gelişmesiyle beraber dermatoloji alanındada kullanılan tıbbi sistemlerin ve tedavi seçeneklerinin arttığını söyledi.Ancak her tedavinin her mevsimde yapılamadığını kaydeden Alakbarov, kışmevsiminde yapılabilecek işlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Hastaların genellikle düzenli cilt bakımının şart olup olmadığı yönündeki soruları sık sorduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, düzenli cilt bakımını hastalarına önerdiğini belirterek, evde yapılabilecek cilt bakımları konusunda da önemli tavsiyelerde bulundu. “Dermatoloji uzmanı bir hekim olarak düzenli cilt bakımını tüm hastalarıma öneriyorum” diyen Dr. Cansu Alakbarov, “Yapılan işlemin veya kullanılan ürünlerin etkisini artırmak için temiz bir cilde sahip olmak önemli. Düzenli medikal cilt bakımlarında bu temizliği derinlemesine yapıyor, cildi fazla yağ ve kirden arındırıyor, kullanılan uygun yapıdaki granülsüz içeriklerle ölü deriyi uzaklaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
#1OSMANLI Devleti döneminde kara ordusunda görevli, ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken ‘Alabaş’lar, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi’nde, her Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılan şenlikle anılıyor. ‘Deliler’ birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.
#OSMANLI DevletiBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların parçalarından yapılan kostümleri giyip, çevredekileri korkutan kişiler, bu yıl da 'Alabaş geleneği'ni sürdürüp, Osmanlı dönemindeki 'Deliler' birliğini andı.
#Bursaİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBAHARIN gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda artışların yaşanmaya başladığını belirten İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, halk arasında genel olarak ‘bahar alerjisi’ ya da ‘saman nezlesi’ olarak da bilinen çeşitli hastalıkların ortaya çıkabildiğini, ancak yaşam kalitesini düşüren bu durumun doğru yaklaşımla düzeltilebildiğini söyledi.
#1Bebeklerin büyümesi ve gelişimi için tam bir mucize niteliği taşıyan anne sütünün cilt sorunlarına karşı da kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk anda kulağa çok tuhaf gelse de Taylor Robinson kendi sütünden yaptığı sabunları satarak kazanç sağlıyor. Peki anne sütü bebek beslenmesi dışında başka hangi amaçla kullanılıyor?
#SağlıkKaplıca denince akla hep kış aylarının gelmesi normal ama ben bu mevsimde de çok severim. Ege turumda hazır oralara kadar uzanmışken Ortaca’daki Fevziye Mavi Kaplıca’nın yoluna düştüm. Dünyaca ünlü Blue Lagoon’da yüzmek için ta İzlanda’lara gitmiştim. Meğer bizim memlekette de aynısından varmış.
#HürriyetSosyal medyada imrenerek baktığımız o fotoğraflardaki bazı kişiler meğer suyun içindeki ördekler gibiymiş. İlk olarak Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılan ördek sendromu, bir miktar anlam kaymasıyla birlikte sosyal medyada hayatlarını paylaşan bazı kişileri anlatmak için kullanılmaya başlandı. Bir Sorudan Fazlası bölümünün bugünkü konusu 'Ördek Sendromu' yaşayanlar...
#Ördek SendromuSağlıklı bir saç derisinde ortalama olarak 100 bin adet saç olduğu görülür. Sağlıklı bir kimsede günlük, tarama ve yıkamaya bağlı olarak 100–150 adet saç teli dökülmesi normal karşılanır. Ancak saç dökülmesi, 300-500 adet saç teli arasında değişiyor ise bu bir sorun teşkil edebilir. Peki Saç dökülmesine iyi gelen maskeler nelerdir? Saç dökülmesine iyi gelen maske tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Saç Dökülmesine İyi Gelen MaskelerSokağa çıkma yasaklarından maske takma zorunluluğuna, 2 yıllık pandemi sürecinde maddi-manevi sıkıntılı süreçlerden geçtik hiç şüphesiz. Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi ile de aklımıza ilk düşen; ‘Eyvah! Yayılır mı?’, ‘Maske takacak mıyız?’, ‘Yine eve mi kapanacağız?’, ‘Toplu alanlarda yaşam sekteye uğrayacak mı?’, ‘Aşı olmaya gerek var mı?’ gibi sorular oldu haliyle. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın ile 5 soruda hastalığı mercek altına aldık.
#Maymun ÇiçeğiİLKBAHARLA birlikte doruğa ulaşan ve bahar nezlesi, saman nezlesi gibi isimlerle anılan alerjik rinit bilindiği gibi polenlere bağlı gelişiyor. Konuyla ilgili bilgi veren ve çocuklar için neler yapılması gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay, çayır, çiçek, tahıl, ağaç ve yabani otların en önemli polen kaynakları olduğunu, bahar nezlesinin de çocuklarda 4-5 yaş dolaylarında başladığını, 12-15 yaşlarında görülme sıklığının en yüksek düzeye ulaştığını kaydetti. Her beş çocuktan birinde alerjik yatkınlık olduğunu kaydeden Bay, çocuktaki alerjik nezle belirtilerini şöyle saydı:
#1