Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen ilk yarıda Türkiye'nin deri ayakkabı ihracatı 422 milyon dolara dayanırken, sektör haziran ayında dış satımını yüzde 51,8 artırarak hızla toparlanma sürecine girdiğinin de sinyalini verdi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiAYAKKABI perakendecisi Arow ve Denge Grup CEO’su Selim Taşkın, Türkiye’de C segmentte fiyat savaşının mantığını kaybettiğini belirterek, "Bu yüzden biz B segmentine yöneleceğiz. Türkiye’de ürünü hepimiz aynı yerden alıyoruz ama 4 katı fiyata satıyorlar, bir ay geçmeden fiyatı indirip tüketiciyi aldatıyorlar” dedi.
#Denge GrupFiyatların rakip ülkelere göre pahalı kalmasından dolayı sipariş kaybı yaşayan sanayici, hammaddedeki koruma önlemlerinin makul seviyeye indirilmesini talep etti. Bunun gerçekleşmesi durumunda fiyatlarda yüzde 25 gerileme yaşanacağı belirtildi.
#Spor AyakkabıAyakkabı sektörünün başı taklit ürünlerle dertte. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, özellikle Anadolu’da artık mağaza raflarının yüzde 60-70’inin çakma (sahte, taklit) ürünlerle dolduğunu söylüyor. Vergi ve istihdam kayıpları hesaplandığında, taklit ürünlerin Türkiye’ye yıllık maliyetinin en az 30 milyar lirayı bulduğunu söyleyen İçten, “Bu firmalar bu kalitede kendilerini geliştirmişlerse, orijinallerini üretmeleri konusunda bir programı devreye almalıyız” dedi.
#Ayakkabı SektörüDerimod’ta işin başına geçen ikinci kuşak, geçmişten gelen değerlere sahip çıkarak ikinci 50 yılda hedefi daha da yukarıya koydu. Derimod İcra Kurulu Başkanı Murat Zaim, “Amacımız sadece işlerimizi büyütmek değil, bunları yaparken de geçmişimizde olduğu gibi topluma ve ekosisteme faydalı bir marka olmaya devam etmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikÇevreci nedenlerin ve teknolojinin etkisiyle ürünlerinde kanguru derisinden vazgeçen Nike ve Puma’nın ardından Avustralyalı sektör temsilcileri, “Talebi artan ve bu derinin faydalarını bilen başka imalatçılarımız var” açıklamasını yaptı. Oldukça ince ve dayanıklı olmasıyla bilinen kanguru derisine ve en büyük pazarı Avrupa olan kanguru etine ilişkin sektörün büyüklüğü, 200 milyon dolara karşılık geliyor.
#Nikeİtalya’nın Milano şehrinde, gerçekleşen Ayakkabı fuarı Micam Milano ve deri fuarı Lineapelle’ye Türkiye’den toplamda 160 firma katıldı. Fuara katılan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) temsilcileri, döviz bazında fiyatları yüzde 20 arttırmalarına rağmen talepte önemli bir artışın yaşandığına dikkat çekti.
#DeriTürkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Seçimli ve Olağan Mali Genel Kurulu, Ankara'da gerçekleştirildi. Başvuru yapan 9 adayın 8'i yeterli delege imza sayısına ulaşamadı. Yeterli imza sayısına ulaşan Mehmet Büyükekşi Türkiye Futbol Federasyonu başkanlık seçimine tek aday olarak girdi. Oy verme işleminin ardından Mehmet Büyükekşi TFF başkanı seçildi. Büyükekşi'nin yönetim kurulu listesi belli oldu. Eski yönetimden Hamit Altıntop, Ali Düşmez ve Alkın Kalkavan, yeni listede de yer alırken tarihte ilk kez kadın yönetici de TFF yönetimine yazıldı.
#Türkiye Futbol Federasyonuİstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, "Pandemi sürecinde anladık ki dijital dönüşüm şart. Web portalımızı oluşturduk, önümüzdeki dünlerde lansmanını yapacağız. Global piyasalardaki alıcılarla sektör firmalarımızı web üzerinde buluşturacağız." dedi.
#İstanbul Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçıları BirliğiEn fazla ihracat Almanya, Rusya, İtalya, Irak, İspanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Romanya ve ABD'ye yapıldı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak "Bugünkü şartlar doğrultusunda 2020 ihracat hedefini yaklaşık 1,4 ile 1,5 milyar dolar aralığında belirledik" dedi.
#Mustafa ŞenocakEge Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Türkiye'ye geçen yıl 27 milyar doların üzerinde döviz kazandıran Türk moda endüstrisinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde düzenlenen dijital fuarlarla ihracattaki kan kaybının önüne geçmeyi amaçladığını bildirdi.
#Dijital Fuarİstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, koronavirüs nedeniyle Çin'de seyahat ve üretim kısıtlamaları olduğunu belirterek, "Türkiye'ye, özellikle kısa vadeli eksikliklerin temini için ciddi anlamda bir talep var. ABD ve AB ülkeleri, bu 2-3 aylık süreçteki ihtiyaçlarını Türkiye gibi hızlı üretim yapan ve hareket edebilen ülkelerden temin edecektir. Ayakkabı sektörünün 2-3 ay boyunca tam kapasite çalışacağına inanıyoruz." dedi.
#İstanbul Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçıları BirliğiTürkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, "Her yıl deri sektörü 6-6,5 milyon adet büyükbaş hayvan ham derisine ve 50 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duyuyor." dedi.
#Türkiye Deri Sanayicileri Derneği