İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından tasarlanan depreme dayanıklı bina, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deprem Mühendisliği Araştırmaları Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada finale kaldı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin katılacağı finalde İTÜ öğrencileri, tasarladıkları binayla birinciliği hedefliyor.
#İtüUzmanlar, muhtemel bir İstanbul depreminde Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerinin de etkileneceği uyarısında bulundu. Öte yandan uzmanlar, Tekirdağ merkezli bir depremin de meydana gelebileceğini söyledi.
#DepremUzmanlar, muhtemel bir İstanbul depreminde Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerinin de etkileneceği uyarısında bulundu. Öte yandan uzmanlar, Tekirdağ merkezli bir depremin de meydana gelebileceğini söyledi.
#DepremKamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, TÜİK nüfus sayım verilerine göre “3 bin küsür” kişiyle yapılan ve saha çalışması 2 gün önce tamamlanan İstanbul deprem araştırması sonuçlarını CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Ankette "İstanbul’da olacak bir deprem için evinize-oturduğunuz yapıya güveniyor musunuz?" sorusuna yüzde 59,2 “Hayır güvenmiyorum” ve “Fazla güvenmiyorum” cevaplarını verdi.
#DepremYüreğimizi yakan Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle konut olarak kullanılan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı meselesi bir kez daha gündemde. Deprem bölgelerinde yaşayan ve oturdukları binalara dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu da kiracı. Peki kiracılar depreme dayanıklılık testi başvurusunda bulunabiliyor mu? Pahalı kiralar ile dayanıksız binalar arasında kalan kiracılar ne yapabilir? Uzmanlara göre 'belli koşulda' kiracıların da başvuru yapma hakkı var...
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremKahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem 10 ilde ciddi hasarlara neden oldu. Depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken, diğer yandan da deprem testi ve depremsonrası dayanıklı bina nasıl anlaşışır konuları hakkında araştırmalar hız kazandı. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir, nasıl olmalıdır? İşte merak edilenler...
#Deprem TestiPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#Depremİzmir'de meydana gelen 6.6lık depremin ardından İstanbul'da beklenen büyük deprem korkusu nedeniyle Bağcılarda bina dayanıklılık testine başvurular arttı. Depremin ardından geçen 50 günde 300 kişi, Bina sağlamlık raporu için Bağcılar Belediyesinden talepte bulundu.
#Bina Dayanıklılık TestiBİRİ “6.6” diyor, diğeri “6.9”. Dışarıdan gelen rakam: “7”. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın ertesi günüydü. Sokak bir anda doldu, evler boşaldı. Ayılanlar, bayılanlar, telefonlara sarılanlar. Siren sesleri geldi peş peşe. Camiden anons yapılıyor, “Aracınızla trafiğe çıkmayın. Yoğunluk yaratıp ambulans ve benzeri araçları engellemeyin, yolları tıkamayın” diye.
#İzmirHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremÖnergesine verilen yanıtla ilgili değerlendirmede bulunan Ali Yiğit, "2017 yılının sonuna geldik, revize işlemlerinin yapılıp yapılmadığını takip ederek stadın bir an önce maçlara açılması için konunun takipçisi olacağım" dedi.
#İzmir Atatürk StadıODTÜ'lü bilim adamları tarafından Çubuk'ta başlatılan dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, boşaltılmış bir bina üzerinde yapılan "gerçek deprem etki deneyi" başarıyla sonuçlandı. İlçedeki 30 yıllık binada gerçekleştirilen deneyde, çeşitli şiddetlerde binada meydana gelen hasar saniye saniye kaydedildi.