Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlar Doğu Anadolu fat hattı için yeni uyarılarına devam ediyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrası fay hattı olmayan iller ile en az riskli şehirler gündeme geldi. Depreme neden olduğu yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan fay hatları yer kabuğunda biriken enerjiler sonucu ortaya çıkıyor. AFAD raporuna göre ise bu fay hatları açısından en az riskli olan 14 il bulunuyor. Peki, fay hattı geçmeyen iller hangileri? Fay hattı nedir? İşte, deprem riskli az olan yerler ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Fay Hattı NedirÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve İstanbul 1’inci Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, “Çekmeköy’ün Çamlık, Hamidiye, Mehmet Akif, Merkez ve Mimar Sinan Mahalleleri’nde toplam 35 site bulunuyor. Bu sitelerde bulunan 248 binada tam 20 bin 494 kardeşimiz yaşıyor. Buradaki vatandaşlarımız bize dönüşüm talebinde bulundu. Şimdi buradan bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Kardeşlerimizin talebi doğrultusunda 6 bin 354 konut ve iş yerinden oluşan bu binaları kentsel dönüşüme alıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulTrabzon'un Maçka ilçesinde riskli ve olası depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Beş Yıldız Konutları'ndaki 6'şar katlı 4 blok için yıkım kararı alındı. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, "Bu dönüşümde belediye olarak taşın altına elimizi koyacağız" dedi.
#TRABZONTÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, kendi firması da dahil bazı TÜGİAD üyeleriyle deprem bölgesinde yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Çevikel, “İş dünyası olarak deprem bölgesinden göç eden insanlara evinize geri dönün diyebilmek için bizlerin de oraya gitmemiz, o insanlara iş imkânları yaratmamız gerekiyor. Bu bölge bir teknoloji üssü haline getirilebilir” diyor.
#Nilüfer ÇevikelÜst üste yaşadığımız depremlerle sarsılan 10 ildeki bazı okulların yıkılması, bir kısmının da ağır hasarlı olması ülke genelinde endişeye neden oldu. Devlet okullarının bazılarında güçlendirme ve riskli olanlarda yıkım çalışması başlatılırken, çocuklarını özel okula gönderen veliler de yönetimleri soru yağmuruna tuttu.
#Milli Eğitim BakanlığıKahramanmaraş’ta ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar, bulundukları il ve ilçelerdeki fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay hattı ve Batı Anadolu Fay hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunuyor. Deprem uzmanları fay hattı son olarak Hatay’da gerçekleşen depremin Kahramanmaraş depreminden bağımsız bir fay hattında olduğu konusunda görüş bildirdi. Peki Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? Hangi iller riskli? İşte, konuyla ilgili son bilgiler…
#Fay Hattı Olmayan Yerde Deprem Olur MuDüzce Gölyaka’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin bilançosu netleşmeye başladı. 4 bin 316 bina ve 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yaptığı son açıklamaya göre de 181 yapı ağır hasarlı ve hemen yıkılması gerekiyor.
#Düzce DepremiHer deprem sonrası Google’daki aramalar patlıyor; karot firmalarının, belediyelerin telefonları kilitleniyor. Ama konu gündemden düşünce bizim de aklımızdan çıkıveriyor. Beklenen büyük İstanbul depremine her geçen gün biraz daha yaklaşırken üstelik... Peki ama hasarlı, çürük binalarda oturanlar olduğu sürece depreme hazır olabilir miyiz?
#GazetehaberleriBURSA'da 31 yıldır atıl durumdaki çevre sağlığı açısından tehlike arz eden inşaatın yıkımına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, doğal gaz rezervinin keşfine ilişkin, Güçlü Türkiye'nin ayak seslerini bütün dünyaya yeniden duyurdular değerlendirmesinde bulundu. Bakan Kurum, ayrıca Tarihi miraslarına sahip çıkamayanlar, geleceği inşa edemezler diyerek Bursa'daki projelere yönelik bilgiler verdi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanÇevre Bakanı Murat Kurum, 6.7 milyon riskli konutun kaderini belirleyecek ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı açıkladı. Yılda 300 bin konutun dönüşeceğini belirten Bakan Kurum, 3 temel ilkenin ‘yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm’ olacağına vurgu yaptı. Kurum, belediyelere 4 milyar lira dönüşüm kredisi ve yüzde 50’ye kadar kredi finansmanında hibe desteği sağlanacağını da açıkladı.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümde 5 yıllık acil eylem planımızı hazırlayıp kamuoyuyla paylaşacağız. Kentsel dönüşüm terörle mücadele kadar önemlidir. Biz istiyoruz ki hiçbir annemiz ağlamasın, hiçbir evladımız yetim ve öksüz kalmasın, kentsel dönüşüme dair 81 ilimize genelgemizi gönderdik. Valiliklerimiz bu noktada, tüm şehir genelinde en riskli alandan başlamak suretiyle tespit çalışmalarını yürütüyor. Genelgede ilan ettiğimiz 3 aylık süre 19 Mayıs'ta doluyor. Bunun için de belediyelerimizden acil ve öncelikli dönüşmesi gereken binaların tespitini bir an evvel yapmalarını ve bakanlığımıza göndermelerini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "50 bin sosyal konut için başvuru sayısı şu anda 587 bine ulaştı. Talebin çok olduğu projeler için ilk etapta hak sahipleri kurayla belirlenecek. Ancak gelen tüm taleplere göre, çalışmalarımızın da yol haritası belirlenecek. İhtiyacın ve talebin olduğu illerde, ilçelerde ayrıca çalışmalar yapacağız. Başta 50 bin konutluk proje içinde yer almayan iller olmak üzere sosyal konutta başlattığımız '5 Yılda 250 Bin Konut' hedefini gerçekleştirmek üzere hazırlıklarımızın ilk etabı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyoruz. Başvurular için son tarih 19 Nisan. Başvurular bittikten sonraki 100 gün içerisinde 10 bin konutun ihalesi yapılacak ve sosyal konutların inşaatına hemen başlanacak" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumEski, riskli evlerde yaşayan vatandaş yeni ev hayali ile kentsel dönüşüme evet dedi, ancak sonu hüsran oldu. Kimi vatandaşın eski evi yıkıldı, yenisi için kazma dahi vurulmadı, kimisinde inşaatlar yarım kaldı. Binlerce dönüşümzede sorunlarına çözüm bekliyor.
#Dönüşüm